Как да се справим с разширените вени?

Как да се справим с разширените вени?

Разширените вени са сериозен проблем, засягащ голяма част от световното население. Потърпевши са по-често жените, но риск съществува и за мъжете. Факторите, водещи до появата на варикоза, както се нарича проблемът, са много. Важно е обаче да знаем, че по-голямата част от тях са под наш собствен контрол. Затова и от нас зависи дали ще се предпазим и дали ще вземем навременни мерки, ако това се наложи.

Справете се с разширените вени със специализираните гелове и добавки Danhson! Вземете ги сега на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Как функционират вените и защо се разширяват?

Вените са ключов елемент от сърдечно-съдовата система в човешкото тяло. Те пренасят кръвта, като най-важната им функция е транспортирането й до сърцето. Интересен факт е обаче, че са лишени от мускули и не са в състояние сами да изтласкват кръвта. За тази цел им помагат движенията на заобикалящите ги мускули, както и венозните капиляри.

Що се отнася до капилярите - друг елемент от сърдечно-съдовата система, е добре да знаем, че в нормалното си състояние се състоят от здрава съединителна тъкан. Ала съществуват множество фактори, които могат да компрометират устойчивостта й. Както вече споменахме, благодарение на капилярите кръвта се изтласква към сърцето. Тази им роля е от голямо значение. В случай че не съществуваха или са увредени, венозната течност би потекла надолу - към краката, под влияние на гравитацията.

Именно това е и основната причина за развитие на варикоза. Ако венозните стени изтънеят, функцията им се влошава. Възможно е да се зароди венозна недостатъчност, предизвикваща изтъняването и разширяването и на стените на самите вени.

Кои са симптомите за разширени вени?

Сред най-честите признаци за този проблем са:

  • изтъняваща и раздразнена кожа;
  • подути долни крайници;
  • усещане за мравучкане и тежест в краката;
  • пулсиращи и болезнени стъпала;
  • безформени вени в синьо-зелено;
  • мускулни крампи;
  • поява на синини.

Добре е да знаем, че част от симптомите могат да бъдат забелязани още в зародиша на проблема. Ако вземем мерки тогава, е възможно бързо да го преодолеем. За целт ни помагат хранителни добавки като Диофлавон 500 мг х90 таблетки Danhson и гелове като Хепарин Плюс гел при оток и възпаление 50 гр Danhson.

Кои фактори обуславят разширяването на вените?

Ето и основните фактори, под чието влияние най-често се развиват варикозните вени:

Хормони

Хормоналните промени в организма са сред основните причини за разширяване на вените. Този фактор засяга най-вече дамите, тъй като виновни за развитието на проблема са повишените нива на женските хормони естроген и прогестерон. Под тяхното влияние венозните стени се отпускат и функцията им се влошава.

Това е характерно най-често за жените през бременността, по време на ежемесечните периоди на предменструален синдром, както и през менопаузата. Подобен е резултатът и при прием на лекарствени средства като противозачатъчни и анаболи.

Голямо телесно тегло

Наднорменото тегло е в състояние значително да влоши кръвообращението. Тъй като именно на долните крайници се налага да носят цялата тежест на тялото, вените им се оказват под голямо напрежение и постепенно отслабват.

Важно е и да отбележим, че заради голямото количество подкожни мазнини разширените вени дълго остават незабелязани. По този начин лечението им се забавя и проблемът се задълбочава.

Бременност

По време на бременността при жената се съчетават два от гореизброените фактори - повишаване на телесната маса и хормонален дисбаланс. В същото време голяма част от кръвопотока в майчиното тяло се съсредоточава в посока към плода. В резултат на всичко това бременните дами се оказват силно предразположени към варикозни вени.

Заседнал начин на живот

Както вече споменахме, вените до голяма степен разчитат на заобикалящата ги мускулатура, за да извършват нормално своята функция. В случай че не се движим достатъчно, прекарваме с часове в седнало, легнало или изправено положение, кръвообращението ни се влошава. Вероятността да развием варикоза е голяма.

Вредни навици

Тук се нареждат тютюнопушенето, консумацията на алкохол и нездравословна храна. Всички тези вредни навици увреждат тъканите и системите в тялото ни. Сред потърпевшите са включително вените и капилярите.

Гени

Това е един от малкото фактори, обуславящи разширяването на вените, върху които нямаме контрол. В случай че нашите майки и/или баби са засегнати от проблема, вероятността да сме предразположени към варикоза, е голяма. Въпреки това, редуцирайки влиянието на гореизброените фактори върху нас, можем да намалим риска до минимум.

Здравословни проблеми

Възможно е варикозата да е свързана и с други здравословни проблеми. Такива могат да бъдат неизправност във венозната система или на съединителната тъкан.

Естетичен или здравословен проблем?

Някои потърпевши - особено с напредването на възрастта, неглижират своите разширени вени. Решават, че времето им за носене на къси рокли вече е зад гърба им, и не обръщат сериозно внимание на варикозата. Важно е обаче да знаем, че това не е просто естетичен проблем, предизвикващ лек дискомфорт.

Ако не предприемем навременни мерки, е възможно да развием хронична венозна болест. Сред евентуалните последствия от нея могат да бъдат:

  • венозна недостатъчност;
  • образуване на тромби;
  • възпаление на кръвоносните съдове.

Как ни помага пакетът за вени от Danhson?

Danhson е български фармацевтичен холдинг, чиято мисия е да допринася за по-качествения живот на своите потребители. За целта разработва специализиран пакет от продукти за облекчаване на симптомите на варикозата и подпомагане решаването на проблема. Специалния пакет на Danhson включва:

  • Диофлавон 500 мг х90 таблетки Danhson - това е хранителна добавка, богата на биофлавоноиди, добити от кората на див портокал. Благодарение на тях ефективно подобрява кръвообращението, повишава венозния тонус и здравината на капилярите. Добавката е подходяща за редуциране на дискомфорта при вече развита хронична венозна недостатъчност. Препоръчва се още при усещане за умора в краката и при хемороиди;
  • Хепарин Плюс гел при оток и възпаление 50 гр Danhson - това е лечебен гел на основата на хепарин натрий, троксерутин, декспантенол и бензокаин. Продуктът намалява отока, облекчава възпалителните процеси и кръвонасяданията. Благодарение на декспантенолът спомага за зарастването на образувалите се рани, за облекчаване на болката, подуването и чувството за тежест в долните крайници. Редуцира още синините и евентуалните разрязвания на кожата. Гелът е отличен избор в случаи на варикозен синдром, постоперативен варикофлебит и други състояния, засягащи кръвоносните съдове;
  • Троксерутин ДС 2% гел 40 грама Danhson - в случая активната съставка е троксерутин. Гелът облекчава отока, болката и възпалението при венозна недостатъчност. Редуцира още усещането за тежест в краката, действа венотонично и капиляротонично;
  • Рефригеранс Арника 7% гел 55 мл Danhson - благотворното действие на този гел се дължи на билката арника. Етеричното й масло съдържа повече от 150 активни субстанции като сесквитерпени, тритерпендиоли, азулен, танини и флавоноиди. Благодарение на тях гелът ефективно успокоява и заздравява кръвоносните съдове. Повишава тонуса им.

Поръчайте продуктите за вени от Danhson на топ цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.