Как да се грижим за сърцето през лятото

Как да се грижим за сърцето през лятото

През лятото сърцето ни тупти по-силно от обикновено под влиянието на радостни емоции, мечти за приключения, но и заради високите температури и някои лоши навици. Как да се погрижим за органа на любовта през най-топлите месеци от годината, как да го съхраним здрав и функциониращ нормално възможно най-дълго, ще разгледаме в следващите редове.

Какви опасности крие лятото за сърцето ни

Летните месеци се оказват едни от най-предизвикателните за благосъстоянието на нашето сърце. От нас зависи да ограничим до минимум негативно влияещите му фактори така, че да се радваме на пълноценно лято без сърдечни смущения. Сред най-често срещаните от тях са:

Повишената консумация на студени газирани напитки и алкохол

В представите на много от нас перфектното прекарване на плажа включва ледена бира, мохито или мента с много лед. В комбинация с високите температури обаче те могат да причинят сериозна вреда на сърцето. Важен факт е, че дори минимално количество алкохол през лятото е в състояние да повиши многократно сърдечния ритъм, да доведе до аритмична сърдечна дейност, известна още като предсърдно мъждене.

Риск крият и всички останали студени напитки – особено газираните. Когато минават през хранопровода ни, те оказват дразнение на синусовия възел и са в състояние да доведат до сърдечна тахикардия и/или нарушения в сърдечния ритъм.

Така газираната и студена бира се оказва една от най-рисковите напитки за нашето трептящо лятно сърце.

Високите температури

Горещините са още един фактор, който води до нарушения на сърдечния ритъм и нивата на кръвно налягане. Затова е препоръчително да избягваме излизането навън в най-горещите моменти от деня. Препоръчително е да се пазим и от прегряване вследствие на прекалено дебело облекло.

Влошеният хранителен режим

През лятото денят е по-дълъг и предразполага към виждания с приятели, късни разходки и късни вечери. Храненето непосредствено преди сън обаче е вредно не само за фигурата, а и за нашето сърце. То води до статично сърдечно натоварване, причиняващо ритъмни нарушения и ускорена сърдечна дейност.

Що се отнася до полезната и вредната за сърцето храна, ще поговорим по-долу в статията.

Продължителното време пред телевизора

През лятото не само стоим до по-късно навън, а и у дома. Дългият ден предразполага към гъсто запълнена програма, често завършваща с любим сериал или филм. Добре е да знаем обаче, че над 2-часовото прекарване пред екрана – особено при възрастните, превъзбужда централната нервна система, което влияе негативно и на сърцето, и на съня ни.

Как да се храним за здраво сърце

По отношение на напитките вече стана ясно – алкохолът, газираното, студеното са изключително противопоказни за състоянието на сърцето. Благоприятен ефект има само червеното вино, но в малки количества.

Що се отнася до храната, здравословното и разнообразно меню, наситено със свежи плодове и зеленчуци, протеини и фибри, е полезно за целия организъм – включително за туптящия мускул в гърдите ни.

Добре е да знаем и че някои храни изпъкват пред останалите по своя благоприятен ефект за сърцето. Сред тях са продуктите, богати на полиненаситени мастни киселини (ейкозапентаенова – EPA, и докозахексаенова – DHA), по-познати като омега-3 мастни киселини.

Натрупването на плака върху артериалните стени може да доведе до съсирване на кръвта, известно като тромбоза. Ако тя заседне в мозъка, може да причини инсулт. Ако се включи и артерия, получаваме сърдечен удар. Омега-3 мастните киселини под формата на EPA и DHA ни защитават и от двете, като пречат на тромбоцитите да се слепят, образувайки сраствания и тромбози.

Омега-3 мастните киселини намаляват още броя на триглицеридите, нивата на лошия холестерол и повишават добрия. По този начин ни защитават от сърдечно-съдови проблеми и подпомагат за по-дългия ни живот.

Отлични източници на омега-3 са сьомгата, ракообразният планктон крил, морските дарове, както и някои растения като тученицата. Важно е да знаем обаче, че за да се възползваме от благотворния ефект на ненаситените мастни киселини върху организма ни, е необходимо да приемаме голямо количество, което рядко успяваме да си набавим чрез храната. Затова е препоръчително да приемаме хранителни добавки като:

Вземете още хранителни добавки с омега-3 на топ цени от онлайн Аптека Гален!

Повече за ползите от омега-3 научете от статията: Омега-3 мастните киселини в рибеното масло – защо се нуждаем от тях.

Изключително полезен за сърдечното ни здраве е и минералът магнезий. Той повлиява положително мускулната активност, а сърцето е точно това – мускул. Важно е да знаем, че през лятото губим голяма част от магнезия в организма си с потта. Затова и допълнителният му прием е силно препоръчителен. Богати хранителни източници са зеленолистните зеленчуци, зелените водорасли, авокадото, бананите, ядките като кашу, бадеми, орехи, кедрови ядки, семената като чиа, елда, булгур, сусам. От помощ са ни и хранителни добавки като:

Повече за ползите от магнезия научете от статията: Защо да приемаме магнезий в комбинация с витамин B6.

Много полезни за сърдечната дейност са и витамините C и E. Те са силни антиоксиданти, които ни предпазват от вредното действие на свободните радикали. В същото време витамин C намалява цялостно риска от сърдечно-съдови заболявания, а витамин Е прави стените на артериите по-силни. Естествени източници на витамин C са цитрусите, кивито, червените чушки, броколите, а на витамин Е – бадемите, лешниците, авокадото, червените чушки.

Отлични хранителни добавки с витамин C са:

Чудесен избор за хранителни добавки с витамин Е, подкрепящи здравето на сърцето, са:

  • Nature's Way Pycnogenol Пикногенол за здрава сърдечно-съдова система 50 мг х30 V таблетки – другата активна съставка освен витамин Е в хранителната добавка е пикногенолът под формата на екстракт от приморски бор. Тази комбинация ефективно нормализира циркулацията на кръвта и поддържа еластичността на кръвоносните съдове. Също така намалява риска от тромби и поддържа кръвната захар в здравословни нива;
  • Fortex Хемонат за сърдечно-съдовата система 30 капсули – сред активните съставки са още натокиназата и поликозанолът. Тази комбинация от активни съставки ефективно подкрепя работата на сърдечно-съдовата система, подобрява циркулацията на кръвта и подобрява проходимостта на кръвоносните съдове. Освен това предпазва липидите в кръвта от оксидативния стрес и подобрява тромбоцитната функция. Нормализира нивата на холестерол в кръвта, спомага за нормалното съсирване на кръвта.

Повече за натокиназата и NatAspin H за добро кръвообращение научете от статията: Как да облекчим разширените вени през лятото.

За да поддържаме сърцето си здраво, е добре не само да знаем с какво да се храним, а и какво да избягваме. На едно от първите места в тази класация можем да поставим готварската сол. Препоръчителният дневен прием на натриев хлорид за един възрастен организъм е около 5 г. Посягайки към солницата на всяко ядене, консумирайки полуфабрикати и снаксове, ние често надвишаваме това количество многократно.

Твърде големият прием на сол се превръща в причина за задържане на вода в тялото ни. Това бързо може да се превърне в причина за високо кръвно налягане, предразполагащо към сърдечно-съдови проблеми. Колкото по-високо е налягането в артериите, толкова по-голямо е и съпротивлението, срещу което се налага да функционира сърцето. Това води до повишеното му изтощение, което след определен период от време може да причини сърдечна недостатъчност.

Препоръчително е да внимаваме и с приема си на захар и мазни храни.

Твърде мазната храна повишава нивата на лошия холестерол в кръвта. Ако количеството му в артериалните стени стане твърде голямо, това може да доведе до атеросклероза. Прекомерната консумация на сладко има подобен ефект, тъй като неизразходваните от организма калории се превръщат в мазнини. Освен това свръх консумацията на захари може да доведе до развитие на инсулинова резистентност и до диабет тип II.

Взети заедно затлъстяването, лошият холестерол, хипертонията и инсулиновата резистентност са известни под наименованието метаболитен синдром, оказващ изключително лош ефект върху сърцето и цялостното ни здраве.

Наднорменото тегло и сърцето

Излишната телесна маса се отразява негативно не само на визията ни по бански, а и на нашето здраве. Наднорменото тегло само по себе си повишава опасността от сърдечно-съдови проблеми и от диабет. Важно е да знаем, че всеки свален килограм подобрява състоянието на кръвното налягане и ни приближава към по-доброто ни здраве. Затова е важно да не се отчайваме и да не отлагаме началото на промяната, всеки момент е подходящ да започнем да се храним здравословно и да спортуваме.

Ако страдате от наднормено тегло, прочетете още:

Как движението благоприятства сърцето

Чували ли сте за сърцето на атлет? Това е състояние, известно в медицината като спортна брадикардия. Характеризира се с уголемяване на сърцето и понижаване на сърдечната честота вследствие на редовното и усилено физическо натоварване. Така хората, за които тренировките са есенциална част от ежедневието, се сдобиват с по-здраво и издръжливо сърце, което се запазва младо за по-дълго.

За съжаление, обаче в наши дни повечето от нас прекарваме над 8 часа седнали на работното си място, движим се с коли и градски транспорт, с асансьори и ескалатори, избягваме всяко допълнително физическо усилие. Макар и след работния ден да се чувстваме изтощени, когато тази умора е психическа, движението е най-добрият лек.

Спортът ни помага да поддържаме сърцето си здраво, да се разтоварваме от стреса, да поддържаме добрата си фигура. Предпазва ни още от висок холестерол, хипертония и ред други здравословни проблеми. Спортът е здраве, изпитайте ефекта сами.

Каква е връзката между стреса и сърцето

Ежедневието на много от нас е препълнено от работни и семейни ангажименти, вечно тичаме от едно място на друго, срещаме се с трудности, които понякога ни изкарват от равновесие. Стресът, притесненията, тревожността – всичко това се отразява негативно не само на психиката и настроението, но и на здравето на нашето сърце. Когато изпитваме напрежение, в тялото ни се задействат процеси, породени от еволюционно развития начин на организма ни да се приспособява към стресовите ситуации, в които е необходимо да бъде нащрек. Сърдечният пулс се засилва, кръвното ни налягане се покачва, дишането се учестява, ставаме още по-неспокойни.

Това не само изтощава сърцето, а може да наруши съня и почивката ни, да доведе до порочен кръг на изтощение и напрежение.

В справянето със стреса ни помагат спортът, успокоителни средства като Мента, глог, валериана с витамин В6 х60 таблетки Бодрост, здравословната диета и времето с нашите приятели и семейство. Важно е всеки ден да си повтаряме безбройните неща от живота, които ни правят щастливи, и да тушираме негативните емоции до максимална степен.

Още за ползите от позитивното мислене прочетете в статията: Как позитивното мислене подобрява здравето ни.

Защо да спрем пушенето

Тютюнопушенето е вредно, далеч сме от времената, когато това е било поставяно под въпрос. Всички знаем, е цигареният дим оказва негативен ефект върху белите дробове, но е важно да отбележим, че уврежда и сърдечно-съдовата система. Пушенето е сред най-честите причинители на атеросклероза – състояние, при което артериите се стесняват, стените им губят еластичността си и могат да бъдат запушени, което да доведе дори до инфаркт.

Никога не е късно да се откажем цигарите и да заживеем по-здравословно. Без тютюнопушенето ще се изпълним и с допълнителен прилив на енергия, който да насочим към така полезните за сърцето и фигурата ни тренировки. В борбата с цигарите помагат продукти като:

Още хранителни добавки за здраво сърце

За поддържане здравето на сърцето ни помагат още:

Вземете още хранителни добавки за здраво сърце на промо цени от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.