Какво да сложим в сватбената аптечка

Какво да сложим в сватбената аптечка

В сезона на сватбите сме. Дори това лято пред олтара да не заставаме самите ние, вероятността да пазим покана за нечия сватба в шкафчето си, е огромна. Добри приятели, братя и сестри, по-далечни роднини, колеги – в зависимост от това колко близки сме с младоженците, отговорностите ни за празничното събитие варират.

Локация, покани, рокля и костюм, фотографи, диджей, торта, сувенири… Изборите и предизвикателствата пред бъдещото семейство и най-вече пред булката са безкрайни. Малките детайли, на които е добре да се отдели внимание, никога не свършват. И така сватбеният ден настъпва и много често изникват непредвидени препятствия. С много от тях можем да се справим, ако имаме сватбена аптечка, която сме напълнили с медицински продукти и козметика на топ цени от онлайн Аптека Гален.

Какво представлява сватбената аптечка

Сватбената аптечка е важен елемент от безоблачното преминаване на сватбения ден, за който обаче много младоженци забравят. Тя може да бъде побрана в кутия или несесер, в празнично украсена кошница или сандък. Възможностите са много и е лесно да я превърнем в напълно вписващ се елемент от декорацията. Достатъчни са няколко панделки и въображение.

Сватбената аптечка е нашето спасение от редица здравни и козметични инциденти. Това е мястото, на което всички гости и младоженците могат да открият бърза помощ, обезболяващо, пиличка, тампони, лак за коса, пудра, медикаменти, медицински консумативи и козметика, които съществува вероятност да потрябват по време на сватбеното тържество.

Чия отговорност е сватбената аптечка

Както знаем от опит или наблюдения, отговорностите около сватбата обикновено се падат в ръцете на булката. Възможно е тя да се е доверила на сватбен организатор, да е поверила много от ангажиментите на майка си или на кумата, но дори тогава дамата в бяло е човекът, който знае и мисли за всеки детайл около събитието. Тя най-добре познава гостите и потребностите им. Затова и е препоръчително да подготви пакета за бърза помощ. Въпреки това е чудесна идея този ангажимент да бъде споделен с кумата, шаферките и другите хора, участващи в организацията. Добре е сватбеният екип да се събере и с общи усилия да изготви списък с най-необходимото за аптечката, след което да се погрижи за подготовката й.

В празничния ден за аптечката е препоръчително да отговаря един човек и той да не бъде булката или кумата. По време на сватбата те имат множество ангажименти, а ръцете им трябват, за да приемат поздравления и подаръци. Добра идея е сватбената аптечка да бъде поверена на някоя от шаферките, тъй като те прекарват целия ден с младоженката, но нямат чак толкова задачи.

Какви лекарства и медицински консумативи да сложим в сватбената аптечка

Каква козметика ще ни е необходима по време на сватбата

По време на една сватба красотата е почти толкова важна, колкото здравето. Затова и макар да я наричаме аптечка, тази кутия, кошница, сандък е добре да съдържа и ключови козметични продукти и аксесоари. Най-важните от тях са:

Дезодорант

Сватбите са свързани с тежки тоалети, дълги рокли, ризи и сака. В комбинация с динамичната програма, танците, вълнението и възможните горещини това превръща дезодоранта в необходимост номер 1 сред козметиката в сватбената аптечка. При избора му е добре да обърнем внимание на няколко ключови критерия:

  • да е под формата на спрей, за да е хигиенична употребата му от различни хора;
  • да не оставя петна по дрехите;
  • да е подходящ за чувствителна кожа, за да не се превърне в причина за нечий дискомфорт;
  • да е с неутрален аромат, подходящ за мъже и жени, или да подберем два отделни;
  • за предпочитане е да бъде дезодорант, а не антиперспиран – каква е разликата, научете от статията ни Дезодоранти и антиперспиранти – какви са разликите и кое да изберем.

Отлични варианти са:

Дамски превръзки и тампони

След това се нареждат и дамските превръзки, ежедневните превръзки и тампоните. Когато се съберат много жени на едно място, възможността поне една да е неразположена в момента, е огромна. Важно е да отбележим, че превръзките могат да послужат и на господата, като ги поставят от вътрешната страна на ризите си в областта на подмишниците. Това е един от най-ефективните методи за предпазване от мокри петна.

Добре е да изберем висококачествени и ефективни превръзки и тампони, които могат да послужат като универсални решения:

Орална хигиена

Сватбите са свързани и с много целувки, прегръдки, а и с часове на обилно похапване. Възможността свежият дъх да ни изостави, е голяма. Друг проблем може да бъде и някое заседнало парче месо между зъбите ни, което да не можем да махнем с обикновена клечка за зъби. Ако на събитието присъстват много възрастни роднини, е добре да се погрижим и за тяхното спокойствие по отношение на протезите. Затова е чудесна идея в сватбената аптечка да поместим:

Грижа за прическата

Без значение дали една жена е сред активните участници на сватбата, или гостенка, чиято работа е само да се радва и забавлява, официалната прическа, често дело на фризьор, е задължителна. Ала дългата програма, танците, възможният дъжд, изпотяването, вятърът, невнимателните господа – всичко това може да развали прилежната фризура и настроението на госпожиците и госпожите. За да се справим лесно с проблема, е добре да разполагаме с продукти като:

Аксесоари за маникюр

Счупеният нокът понякога е не само естетически проблем, а и причина за болка и дискомфорт. Затова е важно да подготвим инструменти за маникюр. Чудесен вариант са комбинираните несесери, съдържащи всичко необходимо като Solingen Комплект за маникюр и педикюр 205 с пили, нокторезачки, ножички и дори пинсета.

Огледалце, огледалце, коя е най-красива на земята

Макар и фоайетата и тоалетните обикновено да разполагат с много на брой големи огледала, още едно никога не излишно.

Грим

Сълзите на щастие, потта и целувките са в състояние да пробият дори и професионалния грим. Затова е хубаво да сме подготвени с:

  • пудра;
  • фон дьо тен;
  • коректор;
  • спирала за мигли;
  • молив за очи;
  • червило с надпис САМО ЗА БУЛКАТА – от хигиенни съображения;
  • лепило за мигли – особено ако булката е с изкуствени.

Мокри кърпички

Мокрите кърпи са универсално решение в много случаи – мръсни ръце, изцапани обувки, размазан грим, нужда от интимно хигиенизиране. Съществуват най-различни варианти, които ще ни помогнат за всичко това:

Слънцезащита

Ако сватбата е през лятото и тържеството е на открито, е много важно да осигурим на себе си и гостите лесна за нанасяне слънцезащита, подходяща за лице и тяло, за малки и големи:

Отлични за сватбената аптечка са и слънцезащитните пудри за лице, които едновременно тушират грима и предпазват от UV лъчите:

Крем и дезинфектант за ръце

В наши дни редовната дезинфекция е изключително важна – особено на места с много хора и празнични трапези. В същото време употребата на дезинфектанти и честото миене на ръцете изсушават кожата. Така присъствието на дезинфектант и крем за ръце в сватбената аптечка се оказва много важно:

Къде и кога да поставим сватбената аптечка

По отношение на позиционирането на аптечката опциите са няколко.

Нека да започнем с броя на аптечките. Препоръчително е те да са две – една основна, която да отговаря на нуждите на всички гости, и друга малка и преносима, предназначена за главните действащи лица – най-вече за младоженците, но също и за кумовете и шаферите.

Хубаво е да поставим голямата сватбена аптечка на място, достъпно за всички. Най-добре е то да бъде на локацията за сватбеното тържество. Ако сме избрали традиционен график с граждански, църковен брак и след това ресторант, е много трудно да се грижим за гостите през цялото време. Освен това, докато сме в движение, те все още имат лесен достъп до колите си и до аптеки. Ресторантите обаче често са на по-отдалечени места, а и при вечерна сватба шансът наблизо да има денонощна аптека, е още по-малък. Затова е препоръчително да поставим сватбената аптечка някъде на входа към заведението или на тоалетната. В случай че сме в хотел, бихме могли да я оставим и на рецепцията.

Изборът на мястото за аптечката се определя от три ключови фактора:

  • да бъде видима за всички;
  • да бъде близо и с лесен достъп за всички;
  • да не влиза в обективите на камерите.

В случай че разполагаме и с втора подвижна аптечка, е препоръчително да сме оставили голямата в ресторанта през някой от дните преди сватбата и отговарящите за украсата хора да са ангажирани с поставянето й на предвиденото място в празничния ден.

Ако нямаме малка аптечка, е по-добре голямата да бъде поверена на някоя от шаферките, която да я съхранява в колата си и да има лесен достъп до нея през цялото време.

Що се отнася до малката аптечка, е хубаво тя да се побира в несесер, поместен в чантата на някое от главните действащи лица. В случай че всички дами са с елегантни клъчове, е добра идея те да си разпределят най-важните медицински и козметични продукти така, че всяка да отговаря за 2-3 неща. Това е най-лесният и сигурен начин, че във всеки един момент ще разполагате с обезболяващо, лепенки за мазолите, дамски превръзки, огледало, пиличка, пудра – неща, които е напълно възможно да потрябват по време на сватбената фотосесия и на разходите между различните локации в празничния ден.

И не на последно място – най-важните лекарства за вълшебна сватба, които обаче не можем да поместим в кутия, са усмивките и любовта, доброто настроение и радостта. Ако те са налични, всичко останало ще е наред. Сватбената аптечка с козметика и лекарства на ниски цени от онлайн Аптека Гален не би могла да се справи без тях.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Може би ще ви е интересно да прочетете и:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.