Какво да сложим в лятната аптечка

Какво да сложим в лятната аптечка

Повечето от нас вече чуват шума на морето в съзнанието си, а някои дори са успели да го поздравят лично. Плануваме и преходи в планината, екзотични екскурзии и какво ли още не. Предстоят ни дълги вечери на открито, уикенди сред природата, седмици по крайбрежните ивици. За да прекараме дори по-добре, отколкото си представяме, най-важното е да сме здрави, да не допускаме леките здравословни проблеми да се задълбочават, да взимаме необходимите превантивни мерки винаги когато това е възможно.

Наш верен помощник за страхотно лято е адекватно заредената ни лятна аптечка. Какво да сложим в нея и кога е подходящо да го използваме, ще разгледаме в следващите редове.

Кой универсален слънцезащитен продукт да изберем

Ех, тази слънцезащита. Напоследък всички говорим за нея, но е важно не само да я споменаваме, а и да я използваме правилно. В блога ни ще откриете много статии по темата, сред които Какво е добре да знаем за слънчевия загар и избора на слънцезащита и Как да предпазим бебето и кожата му от слънцето.

Днес обаче говорим за лятната аптечка, предназначена не само за плажа, а и за планината, за разходката в парка, за всяко слънчево пътешествие. В тези моменти е трудно да имаме у себе си няколко лосиона против слънце с различни фактори на защита, отделни продукти за себе си и детето, крем за лицето и друг за тялото.

В лятната си аптечка е добре да включим универсален продукт, който можем да използваме за всички части от тялото си, подходящ е за малки и големи и се събира дори в дамската ни чанта. Чудесен вариант, отговарящ на тези изисквания, е Mustela Слънцезащитен стик с висока степен на защита SPF50 9 мл. Той ни осигурява максимална протекция от UVA и UVB лъчите, подходящ е за всеки тип кожа, водоустойчив е (тоест дори да се изпотим, ще продължи да действа), с лека, нецапаща и нелепнеща текстура е, устойчив е дори на триене в дрехите. Освен всичко това осигурява дълбока хидратация, еластичност и мекота на кожата ни.

Как да облекчим слънчевото изгаряне

Ако все пак не сме сложили продукт N1 в лятната си аптечка или ако не сме го използвали достатъчно често по време на престоя си под слънчевите лъчи, е добре да разполагаме и с успокояващо изгарянията средство. В случая не говорим просто за лосион за след слънце, а за медицински продукт, който не само ще облекчи болката и ще успокои епидермиса ни, а и ще спомогне за по-бързото възстановяване на здравето на нашата кожа.

За целта най-подходящи за спрей-пяните с пантенол като Raniseptol Sun Пяна с пантенол при зачервена и раздразнена кожа 150 мл от NaturProdukt. Този продукт се отличава със своите високо съдържание и концентрация на пантенол 10%, спомагащ за:

  • възстановяване на нормалната бариерна функция на кожата;
  • овлажняване;
  • регенериране;
  • намаляване на зачервяването.

В същото време останалите активни съставки във формулата - алантоин и глицерин, съдействат за успокояването, хидратирането и овлажняването на епидермиса. Пяната е подходяща за лице и тяло, за малки и големи, не лепне и не води до омазняване.

Друго подходящо средство в случаи на изгаряния е Фенистил Гел от GlaxoSmithKline, който се предлага във варианти от 50 г и от 30 г. Активната съставка в случая е диметинденовият малеат, който облекчава освен изгаряния и сърбежи, кожни обриви, уртикария, ухапвания от насекоми. Fenistil Gel е отлично универсално средство в малка разфасовка, което е добре да носим у себе си в гората, в планината, парка, на плажа.

Какво да използваме при ухапвания от насекоми, сърбежи, алергии

Насекомите са неразделна част от природата и колкото и да се пазим и да внимаваме, е възможно да се сдобием с някоя-друга пъпка. Проблем се оказват и растенията, допирът до които предизвиква парене или сърбеж. Във всички тези случаи освен Фенистил Гел могат да ни помогнат и:

  • Calmiderm Крем против кожни раздразнения 40 гр Tilman – при кожни раздразнения, зачервявания, одрасквания, ужилване, ухапване от насекоми. Възстановява и хидратира кожата, действа й релаксиращо. За възрастни и деца над 3 години;
  • Алергозан от Sopharma – предлага се под различни форми – крем, маз, таблетки. Продуктите за външна употреба се препоръчват при ухапване от насекоми, контактен или локализиран дерматит, обриви и сърбежи, причинени от алергични реакции. Важно е да отбележим, че са подходящи дори за бебета. Що се отнася до таблетките Allergosan, те могат да се приемат от деца над 5 години и възрастни и се препоръчват при по-силни алергични реакции. Облекчават симптомите на сенна хрема, конюнктивит, уртикария, дермографизъм, контактен дерматит, алергични реакции към лекарства и храни, сърбежа и раздразнението след ухапване от насекомо;
  • Biotrade Calmax Успокояващ гел 30 мл и Biotrade Calmax Успокояващ лосион 50 мл – и двата продукта са отличен избор за облекчаване и по-бързо възстановяване на кожата при сърбеж от ухапвания и ужилвания на насекоми – комари, бълхи, мравки, както и при опарване от коприва. Помагат за редуциране на отока и болката, овлажняват кожата и подпомагат регенерирането й. Активните съставки във формулите им са ментолът и глицеринът, което ги прави подходящи дори за деца.

Кой репелент да изберем

За да намалим възможността посочените в горната точка продукти да ни потрябват, е препоръчително винаги да имаме у себе си и репелент, отблъскващ насекомите надалече. Препоръчително е да избираме варианти, щадящи кожата, които ни осигуряват дълготрайно и възможно най-сигурно действие. Една от най-утвърдените марки, предлагащи ефективни и висококачествени репеленти, е Autan. Богатото й портфолио ни осигурява защита от най-различни насекоми – комари, тигрови комари, кърлежи, хапещи мухи и други. Сред тях ще откриете както репеленти за деца, така и подходящи за възрастни. Отлични варианти са:

Повече по темата можете да прочетете в Какво да имаме предвид при избора на репелент.

Как да се погрижим за здравето на храносмилателната система

Сред най-честите здравословни проблеми по време на морската почивка за стомашно-чревните неразположения. Сред причините за диария са:

  • поглъщане на замърсена или инфектирана вода от морето или басейна;
  • прекомерна консумация на храна – например когато сме на ол инклузив програма;
  • прием на развалена храна – често срещан инцидент в плажните заведения;
  • хранене с мръсни ръце;
  • консумиране на вода от чешмата в район, в който принципно не живеем.

Широко разпространен проблем е и констипацията, обикновено причинена от рязката смяна на обстановката.

За да намалим шанса за сблъсък с тези неразположения, е препоръчително да започнем с приема на пробиотични хранителни добавки няколко дни преди почивката си и да го продължим поне до нейния край. Отлични варианти за профилактика на стомашно-чревната флора са Линекс Бейби Капки Пробиотик за бебета и деца х8 мл Sandoz и Waya Forte Пробиотик х15 капсули Medis – за деца над 2 години и възрастни. В случай че вече страдаме от запек, е добре да изберем синбиотик като Lactoflor Bio Plus Пробиотик + Пребиотик за стомашно-чревен комфорт и силен имунитет x 60 капсули.

При вече развила се стомашна инфекция, съпътствана от диария, отличен избор са средствата от серията Стоперан на ниска цена от онлайн Аптека Гален:

Важно е да отбележим, че вирусната инфекция, характерна за лятото, обикновено включва и повръщане. В тези случаи можем да се доверим на електролитните продукти за възрастни и деца над 3 години Stoperan:

Нередовното хранене, дългите пътувания, преяжданията и резките диети през лятото могат да доведат и до други храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема, киселини. В тези случаи от помощ са ни:

Как да се предпазим от цистит

Сред разпространените здравословни проблеми, засягащи най-вече жените, през лятото е и циститът. Сред причините са:

  • проблемна хигиена на плажа и край басейна;
  • повишена сексуална активност;
  • дехидратация;
  • нередовно уриниране;
  • простуда;
  • понижен имунитет и много други.

За да се предпазим от този проблем, е препоръчително профилактично да приемаме хранителна добавка с екстракт от червена боровинка, благоприятстващ здравето на пикочните пътища. Отличен избор е Феминела УроФорте x 30 таблетки Angelini, обогатена с витамини C и Е, допълнително повишаващи имунитета.

Повече по темата ще откриете в Как да се предпазим от уроинфекции през лятото.

Как да се справим с гъбичките по ноктите на краката

Гъбичките по ноктите са още един често срещан и много неприятен проблем, който свързваме с лятото. Сред основните причини за този тип инфекции са:

  • влагата и топлината – тук за пример можем да дадем запаряващите стъпалата ни маратонки, както и стъпването с боси крака край басейна;
  • неудобните обувки – притискането на пръстите и нокти, в случай че обувките ни стягат, както и набиването им, ако обувките ни са големи, повишават риска от развитие на гъбична инфекция;
  • ниска хигиена – нередовно къпане и интензивното потене могат да причинят гъбички;
  • ползване на чужди вещи – било то инструменти за педикюр, или джапанки и обувки;
  • слаб имунитет;
  • антибиотично лечение.

В случай че се сблъскаме с този проблем, е добре да разполагаме с медицинско средство против гъбички, чиято употреба да започнем веднага. Висококачествени и ефективни варианти са:

Как да облекчим разширените вени

Важно е да знаем, че високите температури, характерни за лятото, са в състояние да повлияят изключително негативно на иначе разширените вени. Горещината допълнително разширява повърхностните кръвоносни съдове и влошава проблема. Това е не само опасно за здравето ни и причиняващо дискомфорт, а и се отразява на нашето самочувствие, когато се разхождаме по плажа по бански. Затова е препоръчително да използваме продукти като Аскетон гел за здрави вени 50 гр Agetis, който:

  • облекчава усещането за тежест и умора в краката;
  • помага за укрепване на венозната стена;
  • намалява болката и подуването.

Asketon Gel е полезен и когато сме в планината с цел облекчаване на умората и тежестта в краката дори и да не страдаме от разширени вени.

Какво да използваме при нараняване

Лятото е сезонът, през който прекарваме най-много време на открито. В случай че имаме деца, това е свързано и с тичане по горски пътеки и по асфалт, а ако сме планинари – с изкачване на стръмни баири. Така рискът да паднем и да се нараним, да се ожулим на някой клон или да изкълчим крака си, се повишава. Затова е препоръчително да снабдим лятната си аптечка с:

Кои други медикаменти и хранителни добавки е добре да имаме у себе си на почивка

Неразположения като главоболие, менструални болки, температура, гърлобол могат да ни сполетят навсякъде и по всяко време. Затова и е добре лятната ни аптечка да включва:

Не на последно място, е добре да отбележим, че ако страдаме от специфично заболяване и/или имаме малки деца, лятната ни аптечка следва да включва и специфичните медикаменти, от които често се нуждаем.

Вземете висококачествени лекарствени средства и хранителни добавки на топ цени от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.