Кога настъпва менопаузата и как да се справим със симптомите?

Кога настъпва менопаузата и как да се справим със симптомите?

Половата зрялост на една жена започва с настъпването на първия цикъл и завършва с последния. Трудно можем да дадем еднозначен отговор на това каква е продължителността на този период. Въпреки това съществуват някои основни закономерности. Най-често менструацията настъпва между 11 и 13-годишна възраст, като остава редовна до към 40.

Преминете през менопаузата по-лесно с добавки Femarelle на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Кога настъпва менопаузата?

Менопаузата е неизбежна за всяка жена, като съществуват различни особености и фактори, които са в състояние да повлияят на точния момент на настъпването й.

Първо, нека си изясним какво е то менопаузата. За навлязла в този етап от живота си се приема дама, при която месечният цикъл е отсъствал 12 поредни месеца, без това да е провокирано от бременност, кърмене, заболяване или прием на определени медикаменти.

Това обикновено се случва между 45- и 55-годишна възраст - най-вече в зависимост от темпа на спад на нивата на прогестерон и естроген в тялото. Причини за по-ранна менопауза могат да бъдат тютюнопушенето и фактът, че жената не е раждала. Друг фактор е расата - статистиките сочат, че латиноамериканките навлизат в своя климактериум около 2 години по-рано от представителките на европеидната раса.

Важно е да отбележим и че в редки случаи е възможно това състояние да настъпи в периода от 35- до 40-годишна възраст. В тази ситуация става въпрос за преждевременна менопауза, която се нарича и първична яйчникова недостатъчност.

До навлизане в този етап от живота могат да доведат и здравни особености като:

  • хормонално лечение, лъчетерапия или хирургическа интервенция, възпрепятстващи функцията на яйчниците;
  • отстраняване на яйчниците;
  • рентгенография на таза;
  • тазови увреждания, засягащи и яйчниците.

Какви са етапите на менопаузата?

Макар и да сме свикнали да се говори предимно за менопауза, тя е предшествана и следвана от два други също толкова значими за състоянието на жената етапа. Ако навлезем в още повече детайли, можем да споменем дори четвърти етап. Всички те са:

  1. Пременопауза - това е времето, когато налице са първите знаци за преминаване към климактериум. Сред тях е все по-нередовната менструация, като продължителността й може да варира от твърде кратка до прекалено дълга.
  2. Перименопауза - този междинен етап неусетно се слива с предния, поради което често са разглеждани като един. Общата им продължителност може да е цели 10 години, но в някои случаи е едва няколко месеца. През перименопауата симптомите стават все по-осезаеми. Сред тях са горещи вълни и нощно изпотяване, болки в гърдите, умора, нервно напрежение, болки в тялото.
  3. Менопауза - през този етап менструацията спира напълно, а симптомите, причиняващи дискомфорт, са най-силни. Както вече споменахме по-горе, за навляза в климактериум се счита жена, чийто месечен цикъл е отсъствал в продължение на 12 последователни месеца без наличие на друга причина.
  4. Постменопауза - добре е да споменем и този етап на разтуха. Неприятните симптоми постепенно изчезват - понякога до 3-4 години, в други случаи до 10-12 години, и жената може спокойно да се наслаждава на остатъка от зрелия си живот без цикъл. Важно е обаче да споменем и че поради занижените нива на естроген и прогестерон оттук нататък тя е изложена на по-висок риск от определени здравословни проблеми. Сред тях на преден план излизат сърдечните заболявания и остеопорозата.

Кои са признаците на менопаузата?

Сред основните симптоми на климактериума са:

Горещи вълни и потене

Това е най-разпространеният симптом за този период от живота. Характеризира се с рязко настъпващо кратко усещане за топлина. Обикновено то е придружено от изпотяване и зачервяване на лицето. В някои случаи топлите вълни са следвани от студени. Добре е да споменем и че този симптом се проявява най-често и интензивно през нощта, поради което може да причини проблеми със съня.

Често уриниране и проблеми със съня

В много случаи менопаузата е съпътствана и от изменения в работата на пикочно-половата система. Често наблюдаваната урогенитална атрофия в този момент от живота повлиява негативно върху състоянието на пикочните пътища и влагалището. Оттук следва честото уриниране, което подобно на горещите вълни възпрепятства нормалния сън.

Промени в окосмяването

Вследствие на хормоналните промени в тялото е възможно да се наблюдават и промени в начина на окосмяване. Често при жени в менопауза се наблюдава косопад, водещ до съществено оредяване на косата. Това може да сполети и косъмчетата в интимната област. За сметка на това при някои дами се появява окосмяване в области, които са по-характерни за господата - например в областта на мустака и цялостно на лицето.

Намаляване на главоболията

Ето и един положителен симптом. В случай че страдате от чести главоболия с хормонален характер, то менопаузата може да Ви донесе облекчение. Обикновено интензивността и честотата им спадат с понижаване на женските полови хормони в организма.

Ставни, мускулни болки и по-тънки кости

Вследствие на понижаваните количества прогестерон и естроген в тялото костите изтъняват, губят своята плътност. Ако не бъдат взети адекватни мерки, в даден момент от живота това може да доведе до остеропороза.

Много жени изпитват и болки в ставите, които водят до намаляване на физическата издръжливост, на гъвкавостта и подвижността. Възможно е дискомфортът да засяга и мускулите, разпростирайки се по гърба, врата и раменете. Това понякога се превръща в причина за главоболие.

Сърцебиене и болки в зърната

Преди окончателното настъпване на климактериума нивата на естроген рязко се повишават и спадат, докато не се понижат окончателно. Пиковете и спадовете могат да се отразят на тялото, предизвиквайки сърцебиене и/или болки в областта на гърдите и зърната.

Влошаване състоянието на кожата

За този етап са характерни и проблеми, засягащи кожата като:

  • сухота;
  • загуба на еластичност;
  • поява на бръчки;
  • поява на старчески петна.

Вагинална сухота и ниско либидо

Климактериумът обикновено е съпътстван и от вагинална атрофия, която се превръща в причина за вагинална сухота. Същевременно тъканите стават по-лесно раними и податливи на инфекции. Понижава се и либидото - както заради дискомфорта, породен от сухотата, така и поради ниските нива на естрогена и тестостерона.

Психологически проблеми

Хормоналните дисбаланси и цялостният дискомфорт, съпътстващ този период, често пораждат:

  • смени на настроенията;
  • безпокойство, нервно напрежение и раздразнителност;
  • проблеми с концентрацията;
  • забравяне, проблеми с паметта.

По-редки симптоми

Възможно е да се проявят и други симптоми, които обаче се срещат при много малко жени. Сред тях са:

  • леко вагинално кървене;
  • гадене;
  • храносмилателни проблеми;
  • подуване на корема;
  • напълняване;
  • световъртежи;
  • парене на езика;
  • дрезгавост на гласа;
  • чувство за изтръпване на цялото тяло.

Как да облекчим неприятните симптоми?

В случай че до момента сте водили не толкова здравословен начин на живот, то промяната в този аспект може да Ви накара да се почувствате много по-добре и да облекчи ред от симптомите. Препоръчително е:

  • да се придържате към балансирана диета, включваща най-вече плодове, зеленчуци, риба, нетлъсто месо, ядки и т.н.;
  • да се поддържате физически активни - било то чрез спорт, градинарство или разходки;
  • да спрете тютюнопушенето;
  • да ограничите алкохола до минимум;
  • да обръщате внимание на спокойствието си, изключвайки възможно най-много стресови фактори от ежедневието си.

Особено полезни са и хранителните добавки от гамата Femarelle. Те са три вида, отговарящи на специфичните нужди през всеки един от гореизброените етапи - пременопауза и перименопауза, същинска менопауза, постменопауза.

Femarelle Rejuvenate за жени в пременопауза

Femarelle Rejuvenate Фемарел за жени в пременопауза 56 капсули Se-cure Pharmaceuticals е висококачествена хранителна добавка, подходяща за жени над 40-годишна възраст, навлезли в периода на пременопаузата. 100% естествената й формула включва DT56a - ферментирал екстракт от соя, смляно ленено семе, витамин В2 - рибофлавин, и витамин В7 - биотин. Освен това не съдържа ГМО и глутен.

Благодарение на този си състав добавката подпомага поддържането на редовна менструация, облекчава проблемите като суха и нееластична кожа, ниски нива на енергията, хронична умора, чести промени в настроението. Също така подобрява метаболизма, подобрява съня, възвръща доброто настроение, красотата и жизнеността.

Добавката е подходяща за периодите на пременопауза и перименопауза.

Femarelle Recharge при менопауза

Femarelle Recharge Фемарел при менопауза 56 капсули SE-cure Pharmaceuticals е хранителна добавка, разработена специално за периода на същинската менопауза. 100% естествената формула без ГМО и глутен включва DT56a - ферментирал екстракт от соя, ленено семе и витамин B6.

Благодарение на тези съставки ефективно благоприятства хормоналния баланс в тялото. Възвръща тонуса и енергията, облекчава умората и подкрепя функцията на нервната система. Облекчава симптомите като горещи вълни, нощно изпотяване, отпадналост, раздразнителност, резки промени в настроението, депресивни настроения, сърцебиене, главоболие, тревожност, понижено либидо. Важно е и да отбележим липсата на естрогенен фактор върху матката и гърдите.

Femarelle Unstoppable Фемарел за жени след менопауза

Femarelle Unstoppable Фемарел за жени след менопауза 56 капсули SE-cure Pharmaceuticals е добавка, специално разработена за дами в етапа на постменопауза - обикновено над 60-годишна възраст. Тя е 100% естествена, не съдържа ГМО и глутен и включва в състава си DT56a - ферментирал екстракт от соя, витамин D, витамин B2 и калций.

Добавката поддържа здравето и благосъстоянието на жената. Грижи се за здравината на костите, намалява болката в ставите и мускулите, облекчава вагиналната сухота, редуцира риска от вагинални и уроинфекции, противодейства на депресивните състояния. В същото време подобрява съня и повишава енергията.

Вземете добавки Femarelle на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.