От какво се нуждаят ръцете ни през лятото

От какво се нуждаят ръцете ни през лятото

Колко пъти на ден нанасяте крем за ръце на своята кожа? Отговорът ви променя ли се според сезона? А използвате ли различна грижа спрямо атмосферните фактори, възрастта и моментите от деня?

В случай че досега дори не сте се замисляли по тези въпроси, ви препоръчваме да обърнете по-голямо внимание на ръцете си. След като използваме разнообразни кремове за лице, които ни осигуряват хидратация, подхранване, еластичност, противостареещ ефект и ред други ползи, то е логично да обгрижваме кожата на ръцете си по същия начин или дори повече.

Тя е изложена на множество агресивни фактори, като част от тях се различават според сезоните. Докато повечето от нас сме свикнали да полагаме специална грижа за тях през зимата, когато студът осезаемо изсушава кожата, то мнозина не отдават чак толкова голямо значение на крема си за ръце през лятото. Тогава обаче необходимостта от специална грижа всъщност нараства.

Хидратация

Всяка дама без съдомиялна машина се е сблъсквала с дехидратирана суха кожа след справянето с купчината мръсни чинии. Е, през лятото по подобен начин ни действат и басейните, морската вода, честите душове. Наред до всичко това се нарежда учестената дезинфекция, тъй като излизанията ни навън нарастват. Всичко това изтощава епидермиса, изсушава го, води до лющене, сърбеж, дискомфорт.

За да се справим с тези проблеми, е препоръчително да превърнем хидратиращия крем за ръце в част от нашето ежедневие. Колкото по-често го използваме, по-добре. Чудесна идея е да имаме по един в чантата, до мивката в банята, в офиса, в колата, на нощното шкафче. Добре е да не забравяме да пием и редовно вода, за да допълваме ефекта на крема с хидратация отвътре.

Отличен избор са кремовете, съдържащи във формулата си витамин Е, който не само спомага за овлажняването, но защитава кожните клетки и от свободните радикали, както и глицерин и урея. Чудесни примери са:

Слънцезащита

Сред изтощаващите кожата фактори през лятото са и слънчевите лъчи. Вече сме обръщали специално внимание на начините да се предпазим от тях в статията „Какво е добре да знаем за слънчевия загар и избора на слънцезащита“. Това, което често забравяме обаче, е да нанасяме слънцезащитен крем и на ръцете си – както на дланите, така и на опаката им страна. Това води до появата на множество тъмни петна по тях и ускорява остаряването на епидермиса в тези зони. Често именно по кожата на ръцете може да се познае възрастта на жената, полагаща голяма грижа за своето лице, но забравяща за други части от тялото си.

Добре е да обърнем внимание на това, че слънцезащитните продукти са ни необходими не само на плажа, но и в градска среда. Сред ключовите места, на които е добре да използваме предпазваща ни от UVA и UVB лъчите козметика, е колата. Нека само си представим как държим кормилото и слънцето ни напича. Обикновените стъкла на автомобилите не разполагат с UV филтър, което излага ръцете ни на прякото действие на ултравиолетовите лъчи.

Що се отнася до типа слънцезащитни продукти, които е добре да ползваме, подходящи са всички качествени варианти за тяло. Хубаво е, разбира се, да ги съобразим и със спецификите на кожата си – дали е чувствителна, склонна към алергии и т.н.

Подхранване

Освен от хидратиране и защита ръцете ни се нуждаят и от подхранване. Добре е да консумираме храни, богати на витамини от група B, на цинк, калий, колаген, както и да избираме кремове, съдържащи ги във формулите си. Така ще запазим еластичността и жизнения вид на епидермиса си за по-дълго, ще се радваме на гладка и здрава кожа на ръцете.

Добре е да отбележим, че докато хидратиращите кремове са с по-лека текстура и са подходящи за през деня, то подхранващите са по-богати и се препоръчват за нанасяне преди лягане. Оставяйки ги да действат, докато спим, те проникват в дълбочина и ни осигуряват най-добра грижа. Подходящи примери са:

Противостареещ ефект

Както кремовете ни за лице са със специфични формули според нашата възраст, така и тези за ръце е добре да бъдат съобразени със същия фактор. С напредване на годините епидермисът по всички части на тялото губи своята еластичност. За да предпазим от това своите ръце, е препоръчително към третото си десетилетие да започнем употребата на кремове с пантенол, кератин, хиалуронова киселина, екстракт от вино, различни растителни масла. Изключително ефективен вариант е Nuxe Nuxuriance Ultra Крем за ръце 75 мл, който намалява признаците на стареенето, включително тъмните петна.

Специален крем според типа кожа

Освен че е добре да ползваме различни видове кремове за ръце според предназначението им, е хубаво да ги избираме и според типа на кожата си. По този начин можем да й осигурим всичко, от което се нуждае, за да бъде жизнена и красива.

Крем за всеки тип кожа

Това е най-универсалното решение, в случай че кожата ни е нормална или поне няма изявени специални потребности. Тези кремове обикновено действат хидратиращо и предпазват кожата от агресивните външни фактори. Добри примери са:

Крем за много суха кожа

В случай че ръцете ни са предразположени към изсушаване или ги излагаме на твърде много дехидратиращи фактори, то е добре да компенсираме с дълбоко овлажняващ крем. По този начин ще се справим с напуканата кожа и ще се предпазим от появата на рани и разранявания. Отлични варианти за целта са:

Крем за чувствителна и/или проблемна кожа

Към тази категория спадат продукти с деликатни съставки, които защитават, подхранват и хидратират епидермиса, като в същото време облекчават дискомфорта при лющене, сърбеж, псориазис, атопичен дерматит. Те са подходящи и за хора, чиито ръце са подложени на често миене и дезинфекциране. За чувствителната и проблемната кожа препоръчителни са медицинските козметични кремове като:

Допълнителна грижа

Ръцете ни, за разлика от останалата част от нашето тяло, са подложени на постоянни миене със сапун и (напоследък) дезинфекциране със специални препарати. Обикновените антимикробни средства обаче изсушават епидермиса, нарушават структурата на липидите, водят до раздразнения. По тази причина е добре да избираме щадящи кожата ни сапуни с нежна формула, която освен че почиства, я хидратира и подхранва. Такива са повечето бебешки сапуни, както и тези на Dove.

Добър вариант са и специализирани продукти като Uriage Eau Thermale Дерматологичен измивен гел за ръце за ежедневна употреба 250 мл, който се отличава с ефективно почистващо действие, подходящ е за всеки тип кожа – дори най-сухата и чувствителната, подхранва и предпазва от допълнително изсушаване.

Същото важи и за дезинфектантите. Препоръчително е да избираме комбинирани продукти, които не само убиват вирусите и бактериите, но и се грижат за комфорта, здравето и красотата на нашите ръце:

Чудесен вариант е и комплектът от подхранващ крем за ръце и почистващ гел Nuxe Reve de Miel.

Предполагаме, че ще ви е интересно да прочетете и статията ни „Как да се справим със загрубелите стъпала и ръце“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.