Защо да приемаме витамин C, витамин D и цинк през зимата?

Защо да приемаме витамин C, витамин D и цинк през зимата?

Първият сняг засипа планинските върхове, а настинката и грипът все по-често ни навестяват. В забързаното си ежедневие рядко обръщаме специално внимание на своето здраве, докато те не ни го отнемат.

Най-добрата протекция срещу вирусите се оказват естествените защитни сили на организма - но само когато са достатъчно силни. Бързо, лесно и ефективно средство за повишаване на имунитета са хранителните добавки с витамини C, D и минерала цинк като тези от серията Cetebe на Stada.

С какво ни помагат тези микронутриенти и как ни опазват от зимните инфекции, ще разгледаме в следващите редове.

Защо да приемаме повече витамин C през зимата?

Не са малко хората, които приемат добавки с витамин Ц само когато усетят, че се разболяват. Това, разбира се, е добър подход за конкретната ситуация. Ако си набавяме достатъчно от него през цялата година и най-вече през грипния сезон обаче, не само ще оздравяваме по-бързо, а и ще се разболяваме по-рядко.

Витамин C е мощен антиоксидант, който предпазва клетките ни от вредното действие на свободните радикали. Освен това благоприятства функцията на вродената и на придобитата имунна система. Помага ни и за по-доброто усвояване на желязото, което допълнително подобрява здравословното ни състояние.

Освен това през студения сезон не само имунитетът, но и енергията ни спада. Чувстваме се все по-отпаднали и сънливи. Разходките ни сред природата намаляват, а и така не ни се напуска уюта на нашия дом.

За да не изпадаме в зимен сън, ни помага отново витамин C. Той подкрепя работата на дихателните пътища и белите дробове, като така допринася за насищането на организма ни с повече кислород. Това, от своя страна, ни прави по-физически издръжливи, изпълва ни с жизненост и тонус, а и нормализира нашето кръвно налягане.

Витамин Ц ни е изключително полезен през зимата по още една причина. Той допринася за синтеза на колаген в организма - протеина, отговарящ за еластичността и благосъстоянието на кожата ни. По този начин с помощта на цитрусовия витамин кожата ни остава нежна и красива въпреки студа и силните ветрове.

Сред естествените източници на витамин C са цитрусите и повечето зеленчуци.

Защо да приемаме витамин D през зимата и каква е връзката му с Ковид-19?

Друг изключително важен за имунната ни система витамин е витамин D. Той оказва силни противовъзпалително, имунорегулиращо и задействащо естествените защитни сили на организма действие. Витамин D подкрепя функцията на T-клетките и макрофагите, като по този начин ни защитава от бактериите и вирусите.

През лятото набавянето му е лесно и повсеместно, тъй като за целта ни е необходима по една кратка разходка под слънчевите лъчи на ден. През зимата обаче слънцето грее все по-слабо и рядко си проправя път между облаците. Освен това студът ни спира да прекарваме достатъчно време на открито. Резултатът е дефицит на витамин D.

Това състояние отслабва имунната ни система и ни прави по-податливи на:

  • простуда;
  • грип;
  • бактериални инфекции;
  • заболявания на дихателната система.

Важно е да отбележим, че съвременни проучвания доказват пряка зависимост между недостига на витамин Д и влошената белодробна функция. Това, от своя страна, се превръща в предпоставка за по-тежко преминаване през респираторни вируси като Covid-19.

Учени от Тринити Колидж и Университета в Единбург установяват, че продължителното и често излагане на слънце ни защитава от сериозно протичане на коронавирусната инфекция и смърт вследствие от нея.

Тъй като зимата в България не е особено слънчева, е добре да компенсираме с хранителни добавки като Cetebe Тройна защита Витамин C + Витамин D + Цинк х60 капсули Stada.

Защо е важно да приемаме добавки с цинк?

Минералът цинк е още един ключов за доброто ни здраве антиоксидант. Той не само ни предпазва от свободните радикали, а и участва в над 300 ензимни реакции в човешкото тяло. Така цинкът оказва положителен ефект върху много от системите ни, сред които имунната, сърдечно-съдовата, храносмилателната.

Приемът на допълнително количество цинк се оказва особено важен през зимата с цел повишаване на имунитета. Той благоприятства работата на белите кръвни клетки, като по този начин ни оказва протекция от вируси и бактерии.

Цинкът, подобно на витамин C, също повишава енергията и тонуса ни, изважда ни от летаргията. Освен това стимулира синтеза и на колаген, и на кератин, с което допринася за здравето и красотата не само на кожата, а и на косата и ноктите.

Цинкът подпомага още храносмилането, подкрепя сърцето, черния дроб, грижи се за зрението ни, намалява шанса за диабет, осигурява хормонален баланс. Сред ключовите му действия е и приносът за по-бързо зарастване на раните.

Сред най-богатите естествени източници на цинк са кашуто, телешкото, бобът бадемите, яйцата, пилешкото, тиквеното семе, стридите. Често обаче храната не успяват да ни осигури необходимото ни количество. Това се случва най-често при вегетарианци и вегани, хора на нискокалорийна диета, лица, консумиращи много алкохол, такива с придружаващи заболявания и при бременните и кърмещите жени.

В подобни ситуации от полза е Cetebe Aktiv Витамин C + Цинк х20 таблетки за смучене Stada.

Защо да изберем хранителни добавки Cetebe?

Серията с хранителни добавки Цетебе ни осигурява разнообразие от продукти с витамин C, витамин D и минерала цинк. Те са в две основни форми - капсули с удължено освобождаване и таблетки за смучене. Приети и по двата начина, ценните за здравето ни съставки успяват да бъдат усвоени до максимална степен от организма ни, дарявайки го с благоприятния си ефект.

Сред добавките ще откриете подходящи и за деца, и за възрастни, като някои от тях се отличават с пленителни вкусове.

Серията Цетебе включва:

Поръчайте добавки Cetebe на ниска цена от онлайн Аптека Гален сега! Бъдете здрави!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.