Защо може да изпитваме главоболие всеки ден?

Защо може да изпитваме главоболие всеки ден?
Главоболието от време на време е нормално неразположение за почти всеки човек. Главоболието всеки ден е проблем, изискващ лечение. Когато болката ни спохожда през 15 или повече дни от месеца, става въпрос за хронично състояние. Провокиращите го причини могат да бъдат различни. За да възстановим комфорта си, е необходимо да открием корена на проблема и да вземем съответните мерки за неговото преодоляване.

Кои видове главоболие могат да се проявят ежедневно?

Съществуват десетки видове главоболие. Двете основни разновидности са първично - болката е основният ни проблем, и вторично - тя е породена от по-сериозно заболяване. Всеки ден могат да се проявяват следните първични типове:
  • хронична мигрена - мигрената обикновено е хронично състояние, проявяващо се под формата на болка в едното полукълбо на главата и по-рядко в цялата глава. В някои случаи тя е съпроводена от съпътстващи симптоми като гадене, повръщане и замайване. В този случай става въпрос за мигрена с аура. Повече по темата можете да прочетете във Всичко за мигрената: симптоми, причини, лечение;
  • хронично главоболие от тензионен тип - в този случай засегнатият изпитва слабо или силно главоболие, стягащо главата като в обръч всеки ден. Понякога болезнените усещания се съсредоточават и в конкретна нейна част. Повече по темата прочетете в Какво е тензионно главоболие и как да го облекчим?;
  • клъстерно главоболие - този тип се проявява под формата на внезапни, краткотрайни, но повтарящи се пристъпи. Понякога продължителността им е едва 5 минути, а в други случаи - до 50 минути. Сред придружаващите симптоми са сълзящи очи и хрема;
  • медикаментозно главоболие - възможно е причина за всекидневното неразположение да е приемът на определено лекарство, с което третираме друг свой хроничен проблем. За да изключим или потвърдим тази възможност, е препоръчително да прочетем внимателно листовките на използваните от нас лекарствени средства и да се консултираме с лекаря, който ни ги е предписал.

Кои са възможните причини за изпитване на главоболие всеки ден?

Сред най-честите причини, провокиращи болезнените усещания всеки ден, са:

Синузит

Сред характерните за синузита симптоми е болка в областта на синусите, на челото. В някои случаи тя се разпространява и по цялото слепоочие. Ако не вземем мерки за лечение на синузита, то трудно ще избегнем и спохождащите ни всеки ден болезнени усещания.

Хормонални промени

Широкоразпространена е и хормоналната болка в главата. Тя може да се проявява всеки ден:
 
  • по време на бременност;
  • по време на месечен цикъл;
  • при друга причина, водеща до хормонален дисбаланс.

Очни заболявания

Напрежението в очите при късогледство, далекогледство или друго заболяване на зрителния апарат също може да доведе до проявяващ се всеки ден дискомфорт. Подобен е ефектът и от употребата на очила с неточно определен диоптър.

Дехидратация

Ежедневната дехидратация - например през лятото, също е в състояние да причини подобни болезнени усещания. Прочетете повече по темата в Какво се случва при обезводняване на тялото?

Липса на сън

Хроничното недоспиване се отразява на цялостното благосъстояние на организма. Сред негативните последствия обикновено е именно болката в главата, сполитаща ни всеки ден.

Стрес

Всекидневният стрес е един от най-разпространените фактори, причиняващ подобен дискомфорт всеки ден. Как да се избавите от нервното напрежение, прочетете в Как да се справим със стреса – при деца и възрастни?

Как да облекчим главоболието?

В много от случаите за облекчаване на дискомфорта, проявяващ се всеки ден, помагат:

Почивка

Пълноценната почивка, придружена от отърсване от стреса и наспиване, е лек за множество неразположения. Сред тях е и главоболието.

Масаж

В случай че дискомфортът ни произлиза от неправилна стойка, схващане, проблеми с шийните прешлени, масажът в тези области е в състояние да донесе така желаното облекчение. Той е отличен избор и при главоболие, породено от стрес.

Вода

Ако страдаме от подобна болка поради обезводняване, то приемът на повече течности бързо ще даде резултати. Важно е да знаем, че тя често носи облекчение и при мигрена или друг тип главоболие.

Медикаменти

Ако останалите методи не помогнат, можем да постигнем желания ефект с приема на висококачествени болкоуспокояващи. Пример за това са:

Как да предотвратим появата на главоболие?

За да сме максимално защитени от този проблем всеки ден, е добре да обърнем внимание на следните аспекти от нашия живот:

Здравословно хранене

Здравословното хранене повлиява благоприятно цялостното ни здраве. Полезно е да знаем и че наблягането на плодовете и зеленчуците, честото хапване на сладки картофи, смокини и кисело мляко се оказват ефективна превенция срещу болезнения дискомфорт.
 
Важно е и да не гладуваме, защото страничен ефект от калорийния дефицит е болката в главата. 

Физическа активност

Спортът всеки ден ни поддържа здрави, разтоварва ни от стреса, помага ни да спим по-добре. Въпреки това е полезно да знаем, че прекомерните физически натоварвания също могат да предизвикат болезнени усещания в главата. В подобна ситуация е добре веднага да спрем с активността.

Достатъчно сън

Както вече споменахме по-горе, липсата на сън често води до така неприятния проблем. Затова и наспиването ни осигурява комфорт всеки ден.

Правилна стойка

В много случаи именно неправилната стойка провокира нашия дискомфорт. Вървенето, седенето и стоенето изправени може коренно да промени неблагоприятното ни хронично състояние.

Кога да се консултираме с лекар?

При болка в главата всеки ден не е препоръчително да се лекуваме в домашни условия. Необходима ни е лекарска помощ. В повечето случаи е полезно да посетим невролог, а ако имаме проблеми с очите - очен специалист.
 
Лекарската консултация е изключително важна не само заради възможността да получим ефективно лечение, а и защото понякога главоболието е признак за по-сериозно заболяване. Тази опция може да бъде изключена само след обстоен преглед от специалист.
 
Вземете обезболяващи лекарства на топ цена от онлайн аптека galen.bg още сега!
 
Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.
 
Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.
 

Използвани източници

glavobolieto.bg
gradyhealth.org
mayoclinic.org
scripps.org

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.