Всичко за мигрената: симптоми, причини, лечение

Всичко за мигрената: симптоми, причини, лечение

Всеки човек поне в някакъв момент от живота си е изпитвал главоболие. Замисляли ли сте се обаче, че съществуват много различни начини, по които може да ни боли главата? Понякога е засегната само една част от нея, друг път потърпевши са слепоочието или очите, понякога дискомфортът води началото си от врата, а друг път изпитваме силна болка в цялата глава. Според конкретните симптоми можем да определим и каква е точната причина за неразположението ни.

Докато този тип симптоми обикновено ни сполитат само понякога, страдащите от мигрена се оказват в постоянно очакване на новия пристъп. Ала начини за облекчаване на симптомите съществуват. Повече за този тип главоболие и как да се справите с него, прочетете в следващите редове.

Поръчайте ефективни обезболяващи за глава на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво е мигрена?

Мигрената е епизодично разстройство, засягащо нервната система и срещащо се по-често сред дамите. Изразява се като изключително силно главоболие, което в много случаи е придружено и от усещане за пулсиране. Понякога симптомите са толкова непоносими, че човек не е в състояние да извършва обичайните си дейности.

В повечето случаи засяга само едното полукълбо, но се срещат и пациенти с болезнени усещания, разпростиращи се из цялата глава. При други дискомфортът е съсредоточен в челото, врата, слепоочието.

Какви видове мигрена има?

Според том 1 на МКБ 10 на Световната здравна организация* мигрената се разделя на два основни вида - с аура и без аура. Аурата, от своя страна, представлява съвкупност от сензорни неразположения, явяващи се съпътстващи проблема признаци. Сред тези симптоми са зрителни, когнитивни и слухови.

С аура

Тази разновидност се среща сравнително по-рядко. Част от симптомите са:

  • замаяност, световъртеж;
  • пищене в ушите;
  • загуба на координация, обърканост;
  • изтръпване на главата;
  • нечленоразделна реч;
  • премигващи светлинки пред очите;
  • бели петна и линии пред очите.

Полезно е да знаем още, че мигренозното състояние с аура може да е с остро начало, с продължителна аура и/или с типична (характерна за всеки пристъп) аура.

Без аура

За щастие на страдащите от мигренозни болки по-разпространен е вариантът без аура. В този случай гореизброените симптоми липсват.

Каква е разликата между мигрена и главоболие?

Някои хора, страдащи от чести главоболия, в даден момент от живота си се запитват дали всъщност нямат мигрена. В случай че симптомите се появят внезапно, болката е много силна и се влошава от светлина и шумове, продължава дълго и засяга едното полукълбо, най-вероятно става въпрос за мигренозна криза.

Що се отнася до обикновеното главоболие, то може да е под формата на:

  1. Тензионно - главата бива стегната като от обръч, но понякога засегната е само част от нея. Дискомфортът се заражда и нараства постепенно, като може да е и по-слаб, и по-осезаем. В някои случаи се разпростира и към врата.
  2. Клъстерно - човек получава кратки, но интензивни болезнени моменти. Сред симптомите могат да бъдат още хрема, очни проблеми като сълзене и подути клепачи.
  3. Цервикогенно - то е причинено от проблеми с шийните прешлени. Болезненото усещане се разпростира от врата към главата, като може да бъде по-леко или силно.

Кои са фазите на мигрената?

Друг ясен знак, че страдате точно от това състояние, е наличието на характерните за него 3 фази. Важно е да имате предвид, че е възможно при Вас да се наблюдават и само част от тях. Те са:

  • предупредителна фаза - свързва се със симптоми като променливо настроение, засилена чувствителност към шумове, светлина и миризми, повишен апетит, умора;
  • пристъпна фаза - в случай че имате аура, пристъпът започва с характерните за нея симптоми. Понякога те изчезват преди появата на самата болка в главата, но е възможно да се задържат и за по-дълго;
  • следпристъпна фаза - в случая сред симптомите са усещане за умора, мускулни болки, апатия, раздразнителност, проблеми с концентрацията.

Добре е да се има предвид и че един пристъп, обхващащ няколко или всички тези фази, може да е с продължителност от няколко часа до дни.

Как да разпознаем мигрената?

Ето и най-характерните симптоми, съпътстващи пристъпа:

Пулсираща или туптяща болка

Болезнените усещания обикновено са силни. В някои от случаите са придружени от усещане за пулсиране или за туптене на главата.

Едностранна болка в главата

В по-голямата част от случаите засегната е само лявата или дясната част на главата. Въпреки това е възможно дискомфортът да обхване и двете полукълба.

Повишена сензорна чувствителност

При мигренозен пристъп човек става много чувствителен към светлина, шумове и силни аромати. Те са в състояние да влошат състоянието му. Затова и се препоръчва потърпевшият да си почине в затъмнена стая без шумове и миризми, докато силната болка отмине.

Гадене и/или повръщане

Това са част от характерните симптоми на аурат. Важно е обаче да подчертаем, че се срещат и при мигрена без аура, тъй като са основно провокирани от силната болка.

Влошаване при движение

Понякога е възможно потърпевшият да загуби координацията си и да изпита вестибуларни затруднения.

Усещане за налягане в лицето

Това е още един характерен за състоянието симптом.

Запушен нос или сълзене на очите

Тези симптоми се срещат често при пристъп на мигрена.

Замайване и объркване

Изключително характерни са за пристъпите с аура.

Как да разпознаем мигрена с аура?

Сред най-характерните за тази разновидност симптоми са:

Зрителни смущения

Пред очите на засегнатия човек се появяват бели петна. Възможно е да вижда вълнообразни черти и/или проблясваща светлина.

Изтръпване на тялото и/или парализа

Това е един от по-тежките и сериозни симптоми.

Говорни затруднения

Възможно е човек да не е в състояние да произнася думите правилно или напълно да не може да изрази мислите си на глас.

Слабост

Усещането за слабост, за силна умора е изключително характерно за това здравословно неразположение.

Какви може да са причините за мигрена?

Сред възможните причини за възникване на това състояние са:

Наследственост

В случай че Ваши близки роднини страдат от мигрена, е много вероятно тя да се отключи и при Вас в даден момент от живота Ви. Ако сте от женски пол, рискът е по-голям.

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е сред основните причини за поява на пристъпите. Тъй като по-често засяга жените - преди и по време на менструация, при бременност или менопауза, и мигрената е по-разпространена сред тях.

Менструация

Менструалната мигрена е проблем, засягащ редица дами. Пристъпите се оказват неразривна част от месечния им цикъл.

Стрес

Хората, подложени на хроничен стрес, в много случаи отключват хронична мигрена. Както вече споменахме, това е здравословен проблем, засягащ именно нервната система.

Липса на сън и преумора

Хроничното недоспиване и силната умора също могат да се превърнат в причина за отключване на проблема.

Определени храни и напитки

Понякога и неправилната диета повишава риска за поява на проблема. Сред противопоказните напитки в случая са алкохолът и съдържащите кофеин - кафе, зелен, черен, бял чай, кола. Що се отнася до храните, такива са шоколадът, ядките, колбасите и богатите на вредни мазнини.

Външни фактори

Съществуват и редица външни фактори, които са в състояние да предизвикат неразположението. Такива са резките температурни амплитуди, силният шум, силното слънце и други.

Колко време продължава мигрената?

Както вече споменахме и по-горе, тя може да продължи от няколко часа до цели дни. В някои по-тежки случаи болката съпътства ежедневието на засегнатия за значително дълъг период от време.

Колко често се появява мигрената?

При някои хора пристъпите се появяват сравнително рядко като например 1-2 пъти в месеца. При други болката се хронифицира.

Какво е хронична мигрена?

За хронификация на проблема говорим, когато се проявява 15 или повече дни в месеца.

Как да предотвратим пристъпите на мигрена?

За целта може да ни помогне промяната в начина на живот. Изключвайки максимално количество от предразполагащите ни към това състояние фактори, свеждаме шанса за отключване на пристъп до минимум.

Ако сме предразположени към проблема, е добре да изключим алкохола и кофеина от диетата си, да се наспиваме добре, да редуцираме стреса в ежедневието си. От полза е и да не посещаваме твърде шумни места, както и осветени с ярки и заслепяващи ни светлини. Когато сме на открието, е хубаво да носим слънчеви очила.

Добра идея е и да приемаме хранителни добавки като Webber Naturals Коензим Q10 200 мг х60 софтгел капсули.

Възможно ли е да облекчим симптомите на мигрена и как?

За облекчаване на симптомите помагат болкоуспокояващите без рецепта като:

От полза е и пробиотичната хранителна добавка Omni Biotic Migra При мигренозна болка 3 гр 30 сашета. Приемана в продължение на поне 12 седмици, тя е в състояние да сведе честотата и интензивността на пристъпите до минимум.

Опасна ли е мигрената?

В случай че не вземем необходимите мерки за облекчаване на проблема, той може да доведе до по-тежки последствия. Такива например са образуване на белези върху мозъка, развитие на порок на сърцето или претърпяване на инсулт.

Как се лекува мигрена?

Традиционното лечение на това състояние се разделя на три основни нива:

  1. Превантивно лечение - то се препоръчва в случай че пристъпите нарушават нормалния начин на живот на засегнатия и ако промяната в навиците не е дала желаните резултати. В случая се прилагат медикаменти, предназначени за други здравословни неразположения, които обаче повлияват положително и мигрената. Такива са някои антиконвулсанти, антидепресанти, антихистамини, бета-блокери и противовъзпалителни лекарства.
  2. Лечение на остър пристъп - помагат силни болкоуспокояващи, като описаните по-горе. В случай на гадене и повръщане се препоръчват още антиеметици като Antimetil При лошо храносмилане 50 мг х36 таблетки Tilman.
  3. Спасителна терапия - налага се, в случай че главоболието не отмине с помощта на болкоуспокояващите. Сред използваните в случая препарати са ерготамин и определени седативи.

Възможни са още лечение с помощта на хомеопатията и билките. За целта е препоръчително да посетите специалист хомеопат, който да Ви предпише най-подходящите за Вас средства.

Открийте висококачествена хомеопатия за главоболие в онлайн аптека galen.bg!

Какви изследвания се провеждат?

Обикновено се препоръчва преглед при невролог. Той ще прецени най-правилно кои изследвания са необходими в конкретния случай. Сред възможните варианти е тестване с различни стимули като звуци и светлини, за да се установи кои от тях отключват неразположението.

Други методи са компютърната томография и магнитният резонанс.

Поръчайте ефективни обезболяващи лекарства при мигрена на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

* Световна здравна организация, Женева: Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето - десета ревизия, том 1, част 1, G43.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.