Болките в тила: причини и как да ги облекчим?

Болките в тила: причини и как да ги облекчим?

Главоболието от всеки характер е неприятно. Създава дискомфорт, като понякога възпрепятства ежедневните ни задължения и пълноценната почивка. Разновидностите му са много, като при различните видове болката се проявява в различна част на главата.

Днес ще обърнем по-специално внимание на болките в задната част - тила.

Вземете висококачествени обезболяващи лекарства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какви са причините за болки в тила?

Причините за дискомфорта в тила могат да бъдат различни. Едни от най-разпространените сред тях са следните:

Тензионно главоболие

В повечето случаи болките в задната част на главата, известна като тил, са провокирани от тензионно главоболие. То често води началото си от шията и се разпростира към лявото и дясното полукълбо. Болката в този случай е от лека до умерена и не се засилва от физическа активност. Обикновено не възпрепятства ежедневната рутина, но създава дискомфорт.

Възможно е дискомфортът в тила да продължи половин час или дни. Сред факторите, които провокират този тип болезнени усещания в тила, са:

  • стрес;
  • умора;
  • мускулно напрежение в областта на главата и врата;
  • претоварване на очите;
  • консумация на малко вода;
  • неправилна стойка;
  • силни аромати;
  • силен шум.

Още по темата: Какво е тензионно главоболие и как да го облекчим?

Мигрена

С болезнени усещания в тила понякога се свързва и мигрената. Тя засяга по-често жените, отколкото мъжете. Възможно е да се прояви още в детска възраст, като е най-силно изразена в периода от 35 до 45 години.

Мигрената е хроничен проблем, проявяващ се няколко пъти в седмицата или в месеца. Дискомфортът е силен, възможни са и пулсиращи тръпки. Сред провокиращите я и засилващи фактори са:

  • стрес;
  • хормонален дисбаланс - по време и преди месечния цикъл, при менопауза, бременност;
  • недоспиване и умора;
  • алкохол и кофеин;
  • храни, съдържащи вредни мазнини;
  • шоколад;
  • шум;
  • ярка светлина;
  • резки температурни амплитуди.

Още по темата: Всичко за мигрената: симптоми, причини, лечение

Високо кръвно налягане

До болезнени усещания в тила може да доведе и високото кръвно налягане. По тази причина в подобна ситуация е препоръчително да измерим кръвното си налягане, преди да посегнем към обезболяващите.

В случая е възможно болката да бъде стягаща, тъпа или по-силна. Характерно е да се проявява при силно нервно напрежение, например след спор или когато сме концентрирани върху нещо много важно. Провокиращи я фактори са още прекарването на дълго време пред компютърния екран или зад волана на колата.

Още по темата: Какви са симптомите на хипертония?

Какви симптоми може да придружават болките в тила?

Сред симптомите, които е възможно да съпътстват дискомфорта в тила, са:

Световъртеж

Виенето на свят, придружаващо дискомфорта в тила, е характерно за мигрената с аура. Среща се и сред първите признаци за повишаване на кръвното.

Гадене и/или повръщане

Гаденето и повръщането са особено характерни за мигрената, но не и за тензионното главоболие. Не са и сред типичните симптоми на хипертонията.

Замаяност

Това е един от първите симптоми при високо кръвно налягане. Типичен е и за мигренозните кризи с аура.

Шум в ушите

Шумът и пищенето в ушите са характерни за хипертоничната и за мигренозната криза. Не са типични за тензионното главоболие.

Главоболие

Разнасянето на болезнените усещания в цялата глава е типичен сигнал за тензионно главоболие. При мигрената болката се разпростира по-често само към едното полукълбо и по-рядко към цялата глава.

Как да се справим с болката в тила?

В случай че страдаме от тензионно главоболие, традиционните нестероидни противовъзпалителни средства осигуряват отлично и бързо решение. Важно е обаче да не превишаваме препоръчителната доза и при чести прояви на проблема да се консултираме с лекар за възможно най-щадящия за нас начин за преодоляване на болката.

Подходящи болкоуспокояващи за глава са:

При мигрената традиционните болкоуспокояващи невинаги носят желаното облекчение. При този проблем се препоръчват промени в начина на живот, изключване на влошаващите състоянието фактори до максимална степен. От помощ са още специализирани хранителни добавки, лекарства, билки и хомеопатични средства като:

При болки в тила, причинени от хипертония, е важно да се консултираме с лекар за най-подходящото лечение за конкретния случай.

Кога да се консултираме с лекар?

При продължителни болезнени усещания в тила, които не се повлияват от традиционните болкоуспокояващи, е добре да се посъветваме с лекар. Същото важи и в случай че страдаме от високо кръвно.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.