Феманоза N - естественото решение на цистита

Феманоза N - естественото решение на цистита

Спокойно можем да кажем, че циститът засяга всяка втора жена поне веднъж в живота. Това е най-разпространената инфекция на пикочните пътища, която може да сполети както дамите, така и господата, но се среща по-често сред нежния пол. Сред най-честите причинители на проблема е бактерията Escherichia coli.

Няколко думи за бактерията Escherichia coli

Бактерията Escherichia coli е грам-отрицателна бактерия, която се среща в природата под формата на различни щамове. Някои от тях са полезни за здравето ни, но са в състояние и да ни навредят. Други са изцяло болестотворни за нас.

Интересен факт е, че Ешерихия коли е важен елемент в чревната флора, като попада там още през първите 40 часа от нашия живот. Това се случва чрез кърмата и чрез общуването ни с хората, които се грижат за нас. Съществуват дори теории, според които бактерията навлиза в телата ни още в майчината утроба.

E. coli ни осигурява множество благоприятни ефекти, сред които е помощта й в естественото производство на витамин К. Освен това участва в състава на някои бебешки хранителни добавки, лекуващи стомашно-чревни проблеми.

Защо тогава сме свикнали да я свързваме с болести като цистита?

Под влиянието на определени фактори е възможно бактерията да попадне в нетипични за нея органи. Именно там се оказва нежелана и вредна. Ако навлезе в коремната кухина, причинява перитонит, в простата на мъжа - простатит, във влагалището на жената - цистит.

Добре е да споменем, че съществуват и изцяло вредни щамове на бактерията. С тях най-често се заразяваме при прием на замърсена вода, а резултатът са тежки стомашно-чревни неразположения.

Какво е добре да знаем за цистита?

Бактерията Ешерихия коли е в състояние да доведе до различни уроинфекции, като най-разпространената сред тях е циститът.

Какво е циститът?

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур, което обикновено е провокирано от инфекция в пикочните пътища. Както вече споменахме, най-често се причинява от E. coli. В случай че тази бактерия достигне до уринарния тракт, тя се закача здраво за стените на пикочните пътища и бързо се размножава и разпространява. След като това вече се е случило, лечението обикновено е трудно и продължително. Веднъж сполетял ни този проблем, то вероятността да рецидивира в бъдеще, се оказва голяма.

Важно е да имаме предвид и че ако не бъде лекувана правилно и навреме, инфекцията може да се хронифицира и/или да се разпространи из цялата пикочно-полова система и бъбреците.

За профилактика и лечение на цистит вземете Феманоза N на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Сред кои групи от хора е най-разпространен?

Макар и да е възможно циститът да сполети представители и на двата пола, той е по-разпространен сред жените. Основната причина е близкото разположение на ануса и уретрата в женското тяло. Вследствие на така устроената анатомия бактерията лесно може да премине от червата към влагалището.

Сред по-рисковите групи жени са:

  • бременните - в този период от живота хормоналните и анатомичните промени обуславят високия риск от развитие на уроинфекции. Важно е да знаем, че настъпването им може да изложи износването на плода на риск, поради което добрата превенция е силно препоръчителна;
  • преминаващите или преминалите през менопауза - под влиянието на съпътстващите този период хормонални промени уретрата изтънява, същевременно матката нараства и започва да притиска пикочните пътища и пикочния мехур, откъдето и рискът от инфектиране се повишава;
  • малки момичета - децата все още нямат добре развита имунна система, а и хигиенните им навици често не са изградени напълно. Това ги поставя в голям риск от развитието на цистит;
  • вече страдали от цистит - тази уринарна инфекция се отличава с голяма устойчивост. След боледуване човек остава предразположен към нейното повторно проявление дори без излагане на някой от факторите, изброени по-долу. В причина за отключването на болестта вече могат да се превърнат дори отслабване на имунитета или излагане на силен стрес.

Кои фактори предразполагат към него?

Сред най-разпространените фактори, които могат да доведат до цистит, са:

  • лятна почивка - влизането в морето и в басейните ни излага на риск от зараза с много бактерии, сред които е и Ешерихия коли. В същото време мокрият бански се превръща в отличен инкубатор за бактерии. Ако сме в периода на месечния си цикъл, тампоните също могат да допринесат за поява на проблема. За да се предпазим, е важно да спазваме добра лична хигиена, да избягваме потенциално заразени водни басейни и да не стоим задълго с мокър бански;
  • сексуална активност - честата смяна на сексуалния партньор, както и зачестените полови актове след период на въздържание повишават риска от развитие на инфекцията. Добри начини за защита са уринирането след интимност с партньора и измиване на вагиналната област с подходяща козметика;
  • грешки в интимната хигиена - до цистит могат да доведат както липсата, така и прекаляването с хигиената в интимната област. Препоръчително е тя да се поддържа със специализиран щадящ продукт. Употребата на интимни душове и дезодориращи продукти често се оказва противопоказна;
  • дехидратация - при обезводняване задържаме урината в пикочния си мехур за по-дълго, като това дава шанс на бактериите в нея да се умножават и разпространяват;
  • боледуване - при боледуване имунната система отслабва и това ни прави по-податливи на всякакъв тип инфекции. Важно е да отбележим и че простудата в областта на бъбреците повишава опасността от цистит в много голяма степен;
  • диафрагма - употребата на този метод за контрацепция крие риск от развитие на уроинфекция и е препоръчително да се избягва - особено в комбинация с някой друг от гореизброените фактори.

Какви са симптомите?

Можем да разберем, че страдаме от цистит, при наличието на следните признаци:

  • болезнени и парещи усещания при уриниране;
  • твърде често уриниране;
  • позиви за уриниране дори след изпразване на мехура;
  • спазми в областта на корема и гърба;
  • тъмен цвят на урината;
  • кръв в урината;
  • неприятна натрапчива миризма на урината;
  • тазови болки;
  • болка при полов акт;
  • висока температура.

При наличието и на най-малко съмнение за цистит е важно бързо да посетим лекар за преглед и назначаване на евентуално необходимото ни лечение.

Как Femannose N ни помага в борбата срещу цистита?

Femannose N е хранителна добавка, предпазваща и подпомагаща лечението на цистит по начин, наподобяващ естествените механизми на организма. Активната съставка във формулата й е D-маноза - молекула, която нашето тяло произвежда и само, но в малки количества.

След прием на сашето посредством кръвния поток D-манозата достига до пикочния мехур и пикочните пътища, където разхлабва закрепилите се зловредни бактерии и предпазва от задържане на нови. Това се случва, като се свързва с бактериалните фимбрии и по този начин ги неутрализира. След това бактериите биват изхвърлени от тялото чрез урината. Важно е да отбележим и че чрез своето действие D-манозата не вреди на полезната бактериална флора в тази област.

Феманоза N се отличава още с факта, че не води до резистентност и не съдържа лактоза, глутен и консерванти. Освен това има прекрасен плодов вкус, веган е и е безопасна за диабетици. Подходяща е за деца над 14 години и възрастни, като може да се приема и по време на бременност и кърмене, но само след предписание от лекар.

Поръчайте Феманоза N на топ цена от онлайн аптека galen.bg още сега! Предпазете се, за да не се налага да се лекувате!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.