Хидратация и Младост - с хиалуронова киселина под формата на серум

Хидратация и Младост - с хиалуронова киселина под формата на серум

Честит празник, мили и прекрасни дами! По случай най-нежния ден в годината решихме да ви разкрием тайната на нежната, хидратирана и млада кожа на лицето – серумът с хиалуронова киселина. Прилагането на тази топ съставка под формата на един от най-ефективните козметични продукти осигурява желания ефект чудодейно бързо, но само ако знаем как да ги използваме.

Защо серум и защо с хиалуронова киселина

Серумът за лице се отличава със силната концентрация на активните съставки във формулата си. Освен това молекулите им са в пъти по-малки спрямо тези в кремовете и други козметични продукти за лице. Това позволява лесното им навлизане дълбоко в кожата, осигурявайки й максималното благотворно действие на съставките и без образуването на мазен филм, запушващ порите. Така ефектът от серумите става видим до няколко дни. Важно е да отбележим и че те са изключително икономични, тъй като употребата на едва няколко капки при нанасяне е достатъчна за постигане на зашеметяващи резултати.

В повечето случаи серумът е насочен към решаването на един конкретен проблем. Когато сред активните му съставки е хиалуроновата киселина обаче, ползите са повече. Тя е една от най-използваните съставки в козметичните продукти за лице, а и за останалите части от тялото. И има защо.

Хиалуроновата киселина, срещаща се в козметичните продукти и под солевата си форма натриев хиалуронат, представлява естествено намираща се в кожата ни молекула, която е способна да абсорбира хилядократно по-голямо количество вода в сравнение със собственото си тегло. Благодарение на тази си функция тя изпълнява своята основна задача – да поддържа кожата добре хидратирана.

По тази причина серумите с хиалуронова киселина са изключително подходящи за хора със суха кожа. Те осигуряват мигновена и дълготрайна хидратация. В допълнение към това подкрепят защитната функция на епидермиса, предпазваща ни от агресивните външни фактори като UV лъчите на слънцето и мръсния въздух. С годините тази способност на кожата отслабва, но дълбоката хидратация, която хиалуроновата киселина осигурява, забавя този процес.

Важно е да обърнем специално внимание и на анти-ейдж ефекта на тази благотворна съставка в козметичните продукти. Хиалуроновата киселина запълва фините линии и бръчките, редуцира пигментните петна, прави кожата ни изпъната, свежа и еластична. Серумите за лице с хиалуронова киселина обикновено са подходящи за дами от всяка възраст, като при по-зрелите този ефект е осезаем.

Не на последно място, е интересно да споменем, че серумите с хиалуронова киселина подпомагат по-бързото заздравяване на ранички като тези от пъпки например.

Как да използваме серумите с хиалуронова киселина

При употребата на серумите с хиалуронова киселина точното следване на инструкциите е изключително важно за постигане на желания резултат. В противен случай е възможно дори да направим кожата си по-суха, отколкото е била.

Вече споменахме, че хиалуроновата киселина е в състояние да абсорбира многократно по-голямо количество вода в сравнение с теглото си. Нанасяйки я под формата на серум върху кожата си, всмукването на вода започва веднага. По тази причина е препоръчително да използваме подобен тип серуми след душ, когато и кожата ни, и въздухът около нас са влажни. Така можем да сме сигурни, че хиалуроновата киселина ще всмуче вода от околната среда и ще я задържи в епидермиса ни. Ако нанесем подобен серум на суха кожа в сухо помещение, е много вероятно ефектът да е обратен – хиалуроновата киселина да абсорбира влагата от нашата кожа. За да се предпазим от това, е добре в периода, в който използваме серум с хиалуронова киселина, да увеличим и ежедневния си прием на вода.

Друг ключов елемент от процеса на нанасяне на този тип продукти е запечатването им върху кожата. В случай че хиалуроновата киселина в серума е с по-високо молекулно тегло е възможно влагата от нея лесно да се изпари във въздуха. За да предотвратим това, е важно да запечатим продукта с нанасянето на подходящ крем веднага след серума.

Ако серумът, който използваме, е с хиалуронова киселина с по-ниско молекулно тегло, бихме могли да пропуснем употребата на крем веднага след него. Оттук следва и нуждата внимателно да прочетем листовката или описанието върху опаковката на нашия серум.

Добре е да знаем и че UV лъчите на слънцето са способни бързо да разрушат хиалуроновата киселина. Затова ако ни предстои излизане скоро след нанасянето на серума, е препоръчително да го запечатим със слънцезащитен продукт за лице.

По отношение на серумите с хиалуронова киселина с ниско молекулно тегло е добре да знаем и че възможно да предизвикат леко раздразнение, зачервяване и/или щипене на кожата, тъй като действието им е много интензивно. Ако това ни се случи, е препоръчително да сменим използвания серум.

Кой серум с хиалуронова киселина да изберем

При избора на серум за лице с хиалуронова киселина е добре да имаме предвид, че тази активна съставка обикновено е комбинирана или с витамини, растителни масла и други хидратиращи съставки, или с такива подпомагащи противостареещия й ефект. Когато търсим подобен тип продукти е важно да определим каква е целта ни – по-скоро хидратиране, запазване на младия ни вид или подмладяване. След като сме сигурни в целта си, е добре внимателно да разгледаме състава на серумите. Интересно е да отбележим, че много от тях са определяни като противостареещи или против бръчки, въпреки че действието им по нищо не се отличава от това на хидратиращите серуми с хиалуронова киселина.

Серуми с хиалуронова киселина за хидратиране на кожата – с бонус озаряващ и подмладяващ ефект

В случай че сме под 30-годишна възраст и целим основно подобряване на хидратацията и озаряване на кожата ни, то серумите с хиалуронова киселина и други овлажняващи съставки са перфектният избор. Отлични примери за серуми с хиалуронова киселина за лице, чиято основна цел е повишаване на хидратацията, са:

  • Garnier Skin Naturals Hyaluronic Aloe Серум за лице с хиалуронова киселина и алое вера 30 мл – тук действието на хиалуроновата киселина е подпомогнато от екстракта от алое вера, осигуряващ допълнително овлажняване, противовъзпалителен, успокояващ и подхранващ ефект, и от глицерина, спомагащ за задържането на влагата в кожата и осигуряващ антисептично и противовъзпалително действие. Благодарение на тези две активни съставки се намалява и рискът от възпаление поради рязкото навлизане на хиалуроновата киселина в кожата. Резултатът е тонизирана, хидратирана, изгладена и излъчваща здраве кожа на лицето;
  • Nivea Hydra Skin Effect Хидратиращ серум за лице с хиалуронова киселина 100 мл– активните съставки в този серум са същите като в предходния – хиалуронова киселина, подпомогната от глицерин и алое вера. Важно е да се отбележи, че в този вариант производителят обещава 72-часова хидратация след нанасяне;
  • Nivea Cellular Filler Хидратиращ анти-ейдж серум 30 мл – макар и обявен като притежаващ анти-ейдж ефект, активните съставки в този продукт са сходни с тези на предните два – хиалуронова киселина и глицерин. Противостареещият ефект на серума се дължи именно на хиалуроновата киселина в него, което го прави подходящ за дами от всяка възраст с цел забавяне на стареенето на кожата. Добре е да отбележим, че дори в по-ранните си години много от нас се сдобиват с фини линии около очите, устните, на челото, но серумът с хиалуронова киселина е в състояние да ги премахне;
  • Loreal Revitalift Filler Renew Хиалуронов серум против бръчки 16 мл – този продукт, определен от производителя за справяне с бръчките, всъщност съдържа същите активни съставки като горния пример – хиалуронова киселина и глицерин;
  • Loreal Revitalift Filler Серум за лице против бръчки с хиалуронова киселина 30 мл– интересно е да направим сравнение с този и предходния пример. Този серум също включва двете активни съставки хиалуронова киселина и глицерин. Разликата тук е, че хиалуроновата киселина е под две форми – 0,5% високомолекулярна хиалуронова киселина, осигуряваща хидратация на горния кожен слой, и 1% микрофрагментирана хиалуронова киселина, проникваща в повърхностния слой на кожата и възвръщане обема й. Това превръща продукта в добра опция за дами с вече начеващи бръчки.

Серуми с хиалуронова киселина, запазващи младостта

В случай че желаем по-осезаем противостареещ ефект, можем да изберем серум с хиалуронова киселина, обогатен и с други съхраняващи младостта съставки:

  • Nuxe Gold Super Serum Универсален противостареещ серум за лице 30 мл – този серум за лице се препоръчва за всяка възраст и за всеки тип кожа, тъй като забавя стареенето на епидермиса, но колкото по-възрастна е жената, която го използва, толкова по-отчетливо е неговото действие. Съставът му включва естествена хиалуронова киселина, която бързо прониква в кожата, като я хидратира и подмладява, ботанически масла, осигуряващи интензивно подхранване, и патентован от Нюкс ботанически комплекс (FR) с естествени клетки на еделвайс, който оказва мощен противостареещ ефект;
  • Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler Серум за лице и очи 30 мл – още един отличен пример, препоръчван за дами от всяка възраст и с всякакъв вид кожа. Интересното при този серум е включването на две форми на хиалуроновата киселина – с високо молекулярно тегло, оказваща действие на най-горните кожни слоеве, заглаждайки фините линии, и с ниско молекулярно ниво, проникваща по- навътре в кожата и редуцираща дълбоките бръчки. Останалите активни съставки са подпомагащият овлажняването и осигуряващ антисептичен и противовъзпалителен ефект глицерин, отличителната за марката термална вода Виши, която действа успокояващо, антииритативно и заздравяващо на кожата, както и витамин Cg, защитаващ кожата на лицето от стареене;
  • Mixa Hyalurogel Хидратиращ серум за лице с хиалуронова киселина 30 мл - този серум от едва 30 мл съдържа 4 активни съставки, допълващи хидратиращите и подмладяващите си действия. Това са хиалуроновата киселина - овлажняващият агент в продукта, който задържа водата в клетките на кожата, подобрявайки нейния вид, както вече описахме по-горе, глицеринът, подпомагащ задържането на влагата в кожата, действащ противовъзпалително и антисептично, витамин B5 (пантенол), спомагащ за регенерирането на кожата, осигуряващ успокояващ и противовъзпалителен ефект, витамин B3 (ниацинамид) – ефективно подмладяващ кожата, като я стяга, овлажнява и спомага за избледняването на пигментните петна.

Серуми с хиалуронова киселина за справяне с бръчките

Когато става въпрос за дами на по-зряла възраст, серумите с хиалуронова киселина против бръчки са обогатени с още повече противостареещи съставки. Важно е да отбележим и че подмладяващият ефекта на хиалуроновата киселина е временен – бръчките биват запълнени за кратко. Същинското регенериране на кожата е в резултат на другите съставки. Ефективни и висококачествени примери са:

  • Nivea Q10 Серум перли за лице против бръчки 40 мл– този чудодеен серум е подходящ за всеки тип кожа – дори за чувствителната. Освен хиалуронова киселина съдържа още коензима Q10, осигуряващ естествена превенция на стареенето и оказващ антиоксидантно действие, защитаващо кожата от вредното и състаряващо влияние на свободните радикали. Антиоксидантен ефект осигурява и включения във формулата витамин C, който също така енергизира и тонизира кожата и помага в борбата със старческите пигментни петна. Резултатът от употребата на продукта е мека, жизнена и гладка кожа с младежки тен;
  • Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity 3D Серум за лице 30 мл – този серум също е подходящ за всеки тип кожа, като активните съставки в него са хиалуронова киселина в ниско и високомулеколярна форма за изпълване на бръчките отвътре навън, глицерин за задържане на влагата, антисептичен и противовъзпалителен ефект, както и арктиин - естествено добита активна съставка от плода на растението репей, стимулираща регенерирането на съединителна тъкан в стените на клетките и допълнително заздравяваща кожата. Освен това арктиинът оказва стимул на естествения синтез на колаген в кожата (постепенно спиращ с възрастта), като така спомага за стягането и уплътняването на епидермиса, предпазвайки от появата на нови фини линии и бръчки;
  • Loreal Revitalift Laser Renew Серум против бръчки 30 мл – този серум е за всеки тип кожа и освен хиалуронова киселина съдържа Pro-Xylane, Pro Seramide, закрепващ, повдигащ и уплътняващ кожата, LHA (липохидрокси киселина), активираща подмяната на клетките, фин ексфолиант, стимулиращ обновяването на клетките и изглаждащ кожата;
  • Loreal Revitalift Нощен серум за лице против стареене с ретинол 30 мл– този серум, предназначен за нанасяне вечер, съдържа хиалуронова киселина, глицерин и витамин А (ретинол), който оказва силен антиоксидантен, овлажняващ и подмладяващ ефект, като в същото време попълва и най-трудните за смекчаване бръчки около носа, устата и брадичката. В същото време изравнява тена и прави кожата гладка, мека и сияйна.

Серум с хиалуронова киселина за раздразнена кожа

Един бонус серум.

Както вече споменахме, хиалуроновата киселина спомага и за по-бързото заздравяване на раничките, което я превръща в подходяща съставка за продукти като Uriage Bariederm Cica Daily Мултифункционален серум с пребиотик 30 мл, разработен специално за раздразнена кожа. Възможно е раздразнението да бъде в резултат на твърде голямото изсушаване на епидермиса, но не само.

Хиалуроновата киселина в този продукт е под две форми – с високо и с ниско молекулярно ниво, и е комбинирана със Centella Asiatica и витамин B5, предназначени за интензивно и дълбоко хидратиране на кожата с цел по-лесното й възстановяване. Останалите активни съставки в серума са:

  • термалната вода Uriage, мед и цинк, пречистващи и оказващи релаксиращ ефект на раздразнената кожа;
  • пребиотикът Инулин, отличаващ се с балансиращо действие върху кожната и микробната й бариера;
  • дипептиди, стимулиращи регенерирането на епидермиса и забавящи появата на признаците на стареене.

Още за серумите можете да научите от статията ни Защо да се доверим на серума за лице.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.