Как да съхраним подвижността си с напредване на годините?

Как да съхраним подвижността си с напредване на годините?

От момента, в който се раждаме, телата ни започват да се развиват и да растат. Това продължава до към 25-годишна възраст, когато достигаме разцвета на силите си. Следва стареенето. То е дълъг и почти неусетен в самото начало процес.

Постепенно виждаме сивите косми в косата си, забелязваме оставащите бръчки, след като се усмихнем или намръщим. Ала ако с тези видими следи от годините можем да живеем съвсем спокойно и дори да ги приемем като чаровни несъвършенства, вътрешните промени в телата ни са в състояние да попречат на нашето нормално ежедневие. Такъв е случаят с опорно-двигателната система.

Съхранете подвижността си, изберете Проензи на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Как остаряването влияе на опорно-двигателната система?

С напредване на възрастта много от процесите в организма ни се забавят и постепенно спират. Сред тях е синтезът на така важния за подвижността ни протеин колаген, ала проблемите не се изчерпват дотук.

Какво се променя в структурата на ставите?

По своята същност ставата е свързване на 2 или повече кости. Тя е неразтеглива, но в същото време се отличава с гъвкавост и еластичност, като позволява свободното движение на скелета.

Важно е обаче да отбележим, че в рамките на ставата костите не се допират непосредствено една с друга. Между тях има хрущяли, синовиални мембрани и течност. Те служат за смазване, за омекотяване на движението. С напредване на възрастта хрущялът се износва, количеството синовиална течност намалява и ставите губят своята гъвкавост. Така движението става по-трудно и болезнено, като е възможно да се развие и състояние, наречено остеоартрит.

Добре е да знаем, че под влиянието на хронично физическо натоварване, редовен интензивен спорт, както и на системно обездвижване тези деградивни процеси могат да се ускорят, застигайки ни на по-ранна възраст.

Как се променят костите?

Колкото и странно да звучи, костите са изградени от жива тъкан, която непрекъснато се променя. Сред процесита на стареене е и постепенната загуба на костна маса. В случай че загубите ни са големи, е възможно да се разболеем от остеопороза. Полезно е да знаем, че обикновено това се случва на по-ранна възраст при жените поради хормоналните промени в организма след настъпване на менопауза.

В същото време обаче голямо влияние върху загубата на костна маса оказва и липсата на движение в ежедневието. Към това се добавя и дефицитът на витамин D.

Какво се случва с мускулите?

Друг ключов елемент от опорно-двигателната система са мускулите. С възрастта те също отслабват, силата и размерът им намаляват, сковават се. Макар и това да се случва дори при редовни тренировки, щетите са много по-осезаеми при обездвижване.

Как да съхраним подвижността си за възможно най-дълго?

Въпреки че остаряването е необратим процес, с полагането на необходимите усилия сме в състояние да го забавим и да намалим щетите върху тялото си до минимум. В следващите редове ще разгледаме 3 изключително лесни начина за това.

Прием на хранителни добавки за здрави стави, кости и мускули

Както вече споменахме, с възрастта синтезът на много от ценните за организма ни съставки отслабва. В същото време все по-трудно усвояваме полезните нутриенти от консумираната храна. По тази причина лесноусвоимите хранителни добавки, богати на важни за опорно-двигателната система вещества, се оказват отличен избор за съхраняване на подвижността.

Сред ключовите съставки, които е добре да се съдържат в добавките за стави и кости, са:

Колаген тип II

Колагенът е протеин, който свързва всички тъкани в човешкото тяло. Отговаря за нормалното състояние на кожата, костите, ставите, сухожилията, мускулите, хрущялите, кръвоносните съдове и опорно-двигателната система като цяло.

Важно е да знаем, че в човешкия организъм са открити 16 разновидности на протеина, като за благосъстоянието на опорно-двигателната система най-голяма роля играе колаген тип II. Докато сме млади, тялото ни само произвежда достатъчно количество от него.

С напредване на възрастта и с появата на болки, скърцания и пукания е добре да започнем употребата на специализирани хранителни добавки. Разбира се, не е необходимо да усетим неразположение, за да подпомогнем организма си с профилактичен прием на колаген.

Глюкозамин сулфат

Изключително важен за ставите и хрущялите е и глюкозамин сулфатът. Това е амино-монозахарид, представляващ комбинация от глюкоза и глутамин.
Глюкозамин сулфат е ключов елемент в синовиалната течност около ставите и хрущялите. Основната му функция е да предпазва хрущялните тъкани от износване и разпадане, да ни осигурява безболезнено и леко движение. Подобно на колагена, количествата му в организма ни намаляват с напредване на годините и ставите започват да се изтъркват. Появява се болката.

Решението е прием на хранителни добавки като Проензи Интензив За здрави стави x 30 таблетки, съдържащи глюкозамин сулфат.

Хондроитин

Хондроитинът е естествено синтезиращо се в телата ни съединение, чиято функция е да изгражда тъканите. Той придава еластичност на хрущялите и оказва противовъзпалително действие. Редовният му прием в по-напреднала възраст е в състояние да забави разграждането на хрущяла и дори да спомогне за възстановяването му.

Манган

Манганът е минерал, който също допринася за здравето на костите и на ставите. Той подпомага образуването на съединителната тъкан и така подкрепя опорно-двигателната система.

Витамин C

Освен че повишава имунитета и забавя процесите на стареене на клетките благодарение на своя антиоксидантен ефект, витамин C подпомага и движението ни. Стимулира естествения синтез на колаген в тялото и спомага за по-доброто усвояване на приемания под формата на хранителни добавки като Proenzi Rapid+ За здрави стави 120 + 60 таблетки.

Куркумин

Куркуминът е полифенол, извличан от корените на куркумата. Той се отличава със силно антиоксидантно действие, предпазващо клетките от вредното действие на свободните радикали. В същото време облекчава сковаността и подобрява подвижността. Грижи се още за благосъстоянието на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, за черния дроб и за имунитета.

Екстракт от босвелия

Екстрактът от босвелия се добива от индийското дърво със същото име. Известен е с положителното си влияние върху хора с артрит и ставни проблеми. Босвелиевите киселини предпазват ставната течност от навлизане на левкоцити в нея, като така защитават ставния хрущял от тежки увреждания.

Защо да изберете хранителни добавки Proenzi за здравето на опорно-двигателната система?

Хранителните добавки от серията Проензи се отличават със своите специални формули, съчетаващи полезни за ставите, костите и мускулите съставки в перфектни пропорции. Сред тях са както гореизброените ключови за нормалното ни движение ингредиенти, така и ред други, подпомагащи техния ефект. Част от добавките Proenzi са специално разработени според нуждите на по-зрелите хора, но повечето от тях са подходящи за всеки момент от живота.

Отлични примери са:

  • Проензи Интензив За здрави стави x 60 таблетки - основната съставка е глюкозамин сулфатът, като съдържа още хондроитин сулфат, екстракт от босвелия, биоперин, салицин под формата на екстракт от Salix alba, колаген тип II, витамин C, куркумин и манган. Помага за поддържане на нормалната функция и подвижността на ставите. Предлага се още в разфасовка от 30 таблетки;
  • Proenzi Rapid+ За здрави стави 120 + 60 таблетки - активните съставки са хондроитин, глюкозамин, колаген тип II, босвелин и витамин C. Ефективно подобрява структурата и устойчивостта на ставите. Освен това облекчава болката и дискомфорта. Препоръчва се при остеоартрит, износени стави, наднормено тегло, както и за профилактика в по-зряла възраст;
  • Proenzi Flexi Asu За здрави стави, кости и мускули 30 таблетки - тази добавка се отличава от горните две по състава си, включващ екстракт от авокадо-соеви масла, L-аскорбинова киселина, екстракт от френски дъб, манганов глюконат и пиридоксин хидрохлорид. Комбинацията от всички тези ингредиенти повлиява благоприятно не само костите и ставите, а и мускулите. Препоръчва се най-вече за хора на средна и в напреднала възраст, както и в случай на редовно и интензивно натоварване на носещите стави.

В допълнение към добавките можете да опитате и Proenzi ArthroStop Проензи Артростоп масажен крем за стави и мускули 100 мл. Втриването му в засегнатите участъци от тялото действа загряващо, подобрява кръвообращението, противодейства на болката и възпаленията, повишава еластичността на мускулите. Препоръчва се при схващания, травми и други проблеми с мускулите, ставите и сухожилията.

Редовно движение

Макар и тежките натоварвания да са в състояние да навредят на ставите ни, обездвижването има подобен ефект.

За да съхраним за възможно най-дълго здравето на ставите си, е препоръчително да превърнем тренировките в неразделна част от живота си. В случая не говорим за силовите упражнения във фитнеса, от които неопитен човек би могъл да получи травма, нито за стотици пробягани метри всяка сутрин. Става въпрос за ежедневно, но умерено движение.

Хубаво е винаги да започваме със загрявка, задвижваща и разтягаща мускулатурата ни. Разгрявката помага и за отделянето на ставна течност, която да смаже нашите стави и кости. Последващото натоварване трябва да бъде постепенно и съобразено със собствените ни сили. За да избегнем контузиите, е важно и да си отделяме достатъчно време за възстановяване между отделните тренировки.

Пълноценен хранителен режим

Дори и да приемаме хранителни добавки Proenzi, разнообразното и здравословно хранене остава ключово за благосъстоянието на нашия организъм. Сред храните, които оказват положителен ефект върху опорно-двигателната система, са:

  • костен бульон - богат източник на колаген;
  • млечни продукти - богати на калций и витамин D;
  • сурови бадеми - богати на калций;
  • броколи - богати на калций;
  • соя - съдържа калций;
  • зеле - съдържа калций ;
  • тофу - съдържа калций;
  • яйца - съдържат витамин D;
  • риба - съдържа витамин D;
  • гъби - съдържат витамин D;
  • месо - богато на протеини;
  • морски дарове - богати на протеини;
  • ядки - източник на протеини.

Подкрепете ставите си, поръчайте продукти Proenzi на трайно ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.