Как да се погрижим за кожата на лицето през есента

Как да се погрижим за кожата на лицето през есента

Навън е пъстро и все още свежо. Личат си обаче и следите от отминалите жарко слънчеви дни – изгорели треви, изсушени листа, пресъхнали водни басейни. Лятото е топло, красиво, прекрасно, но притежава опустошителна сила, чиито последствия ни застигат на есен. Голяма част от тях са върху нашата кожа. Настоящият преходен сезон е времето, през което да възстановим епидермиса си от оставени по него слънчеви следи и да го подготвим за предстоящата люта зима. За целта е препоръчително да обновим козметичните си продукти за лице със съобразени с нашите сезонни нужди.

Погрижете се за лицето си през есента с дермокозметика на промо цена от онлайн Аптека Гален!

Какво е отражението на лятото върху кожата

През лятото кожата ни ежедневно е подложена на силно UV лъчение. Дори и да използваме подходяща слънцезащита, тя не ни предпазва на 100% от вредното действие на слънцето. В резултат на това кожата ни се дехидратира.

Интересен факт е, че за да компенсира липсата на достатъчно количество вода и да се предпази от допълнителни загуби, епидермисът започва да отделя повече себум. Така лицето ни се омазнява, като в същото време го усещаме сухо и опънато.

Сред несъвършенствата, до които води интензивното излагане на слънце, са още пигментните петна, увеличеният брой лунички, неравномерният тен. Освен това типично за есента е и кожата ни изведнъж да се покрие с акне. През лятото UV лъчите действат изсушаващо и противовъзпалително на пъпките, спираме да полагаме нужната грижа за проблемния си епидермис и на есен акнето се появява по-силно от всякога.

Не на последно място – слънцето изсмуква живителните сили на кожата ни, ускорява процесите на стареене. Липсата на достатъчно влага води и до нарушен колагенов синтез. Лицето ни става по-сбръчкано и отпуснато.

Лятото, разбира се, оставя подобни последствия по цялата ни кожа – лице, ръце, тяло. Лицето ни обаче е най-потърпевшо, тъй като го излагаме най-често и пряко на слънцето.

С какво се различава лятната от есенната козметика

Козметиката, от която се нуждае кожата ни през лятото и есента, рязко се различава. Докато през топлия сезон сме използвали кремове със SPF30-SPF50+, то през есента ни е достатъчен дори SPF15, ако не сме от твърде светъл фототип. Друга съществена промяна, която е добре да предприемем, е по отношение на дневния ни крем за лице. През лятото повечето от нас избираме по-леки и предпазващи ни от омазняване. Със захлаждането на времето обаче е добре да ги подменим с по-плътни и осигуряващи защита от студ и вятър продукти.

Важно е да обърнем внимание и на почистването на нашата кожа. През есента шансът тя да е изявено проблемна – с петна, акне, дехидратирани участъци, е голям. За да не я раздразним допълнително, но и да подпомогнем нейното успешно възстановяване, е препоръчително да използваме щадящи почистващи продукти за чувствителна кожа. Хубаво е и да ограничим ексфолиацията до 1 път в месеца.

От какво се нуждае кожата на лицето на есен

След като разгледахме основните проблеми, пред които повечето от нас се изправяме в края на лятото и началото на есента, нека видим и как да ги решим. През преходния сезон кожата ни се нуждае най-вече от дълбоко, но щадящо почистване, хидратация, подхранване, озаряване и справяне с акнето. Добре е и да се погрижим за защитата й, тъй като наближава студеното време.

Каква почистваща козметика за лице да изберем на есен

Грижа номер едно за възстановяване здравия вид на кожата е интензивното, но подходящо според особеностите й почистване. На есен е препоръчително да изберем продукти, които осигуряват допълнителна хидратация на епидермиса, като в същото време отпушват порите и спомагат за преодоляване на индивидуалните й проблеми. Отлични почистващи продукти за този сезон според типа кожа и несъвършенствата й са изброените по-долу.

Почистващи продукти за раздразнена кожа:

Почистващи продукти за суха кожа:

  • Uriage Лосион за премахване на водоустойчив грим 100 мл – този продукт е специално предназначен за премахване на грим – дори водоустойчив. Подходящ е за всеки тип кожа, като е много подходящ за дехидратираната. Тъй като отстранява замърсяванията лесно, предотвратява евентуалното търкане, което допълнително наранява епидермиса. Съдържа термална вода Юриаж и мастна фаза, която разтваря грима, но не омазнява лицето;
  • Vichy Purete Thermale Почистваща пяна 150 мл – премахва замърсяванията, освежава кожата и възстановява нейния естествен блясък, омекотява и озарява. Съдържа термална вода Виши, която успокоява, укрепва и предпазва кожата от раздразнения. Към нея са добавени глицерин и масло от ший за дълбоко овлажняване.

Почистващи продукти за мазна, комбинирана и акнеична кожа:

Почистващи продукти при пигментни петна:

Почистващи продукти за чувствителна кожа:

  • SEVAN ROSES Мицеларна вода 3в1 за чувствителна и проблемна кожа 250 мл – в края на лятото почти всяка кожа е с изразена чувствителност. Този продукт е чудесен вариант, тъй като отстранява себума, замърсяванията, грима, без да дразни епидермиса на лицето. Освен това успокоява, омекотява и освежава кожата;
  • Nuxe Bio Почистваща мицеларна вода 200 мл – ако през лятото сме се погрижили достатъчно добре за кожата си и последствията върху нея не са сериозни, това е продуктът за нас. Тази мицеларна вода отстранява грима, замърсяванията и излишния себум, като в същото време щади епидермиса, оставя го мек и сияен. Тя е чудесен вариант при чувствителна кожа без сериозно изразени проблеми.

Какъв крем за лице да използваме през есента

Ключови за възстановяване на красивия и здрав вид на кожата ни са дневният и нощният крем, които използваме. На есен е добре да преминем към по-плътни текстури, които подхранват, укрепват и възстановяват кожата, като в същото време й осигуряват и нужната хидратация. Добре е да съдържат и депигментиращи съставки, които да ни помогнат в борбата срещу петната и неравномерния тен. Чудесни варианти са:

Как да облекчим есенното акне

Борбата с акнето е труден и дълъг процес, за който наскоро ви разказахме в Как да се справим с акнето при мазна или комбинирана кожа. Макар и ние по принцип да не сме засегнати от този проблем, е силно вероятно през есента на лицето ни да се появи някоя-друга пъпка. Ефективни козметични продукти, които помагат за бързото разрешаване на този проблем, са:

Какво още да направим за кожата си на есен

Колкото и да се грижим за кожата си отвън, без да й осигурим същото и отвътре, ефектът ще е бавен и вероятно незадоволителен.

През есента захладнява и непрестанната жажда ни напуска. Това обаче не означава, че тялото ни не се нуждае от вода. Приемайки минимум 2 литра на ден, сме една крачка напред към възстановяването на свежия вид на лицето си. Препоръчително е и да консумира чай, супи, бульони, които също така ни изпълват с енергия и полезни антиоксиданти и хранителни вещества.
Добре е да консумираме храна, богата на витамини C и Е, осигуряващи силен антиоксидантен ефект, който спомага за озаряването на кожата. Чудесна идея е да си помогнем и с хранителни добавки като:

Вземете висококачествена козметика за лице на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Вероятно ще ви е интересно да прочетете и:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.