Как да се предпазим от грипа и за кого инфекцията крие най-голям риск?

Как да се предпазим от грипа и за кого инфекцията крие най-голям риск?

Грипът вече заля страната ни, при това 2 седмици по-рано от предвиденото. Към момента по брой заболели водят населените места в Източна България, като Стара Загора, Бургас и Шумен вече официално са в грипна епидемия. Вирусът постепенно се придвижва и към столицата. Въпреки това специалистите успокояват, че рядко всички региони у нас са в епидемия и се налага да обявим официална такава.*

Какво представлява грипът, кои са рисковите групи и как да се предпазим, ще разгледаме в следващите редове.

Поръчайте висококачествени лекарства при грип на ниска цена от galen.bg, подгответе домашната аптечка!

Какво представлява грипът?

Грипът, характерен за периода есен-зима, се нарича още инфлуенца. Това е остро и изключително заразно инфекциозно състояние, причинено от вируси. Те са от род Orthomyxoviridae и се делят на три основни типа - тип А, тип B и тип C.

Най-заразният и поради това най-често срещан е тип А. Той засяга както хората, така и животните - включително птиците, които го разнасят на големи географски разстояния. Освен това вирусите от тип А лесно мутират, създавайки нови щамове, непознати за организма ни. По тази причина изграждането на дълготраен и висок имунитет срещу есенно-зимния грип е почти невъзможно. Затова и противогрипната ваксина се поставя всяка година с цел защита от характерните за момента щамове.

Като всички вируси и тези се предават по въздушно-капков път. Полезно е да знаем, че при прокашляне са в състояние да преодолеят разстояние от 3 метра. За да не заразяваме околните, е важно не само да спазваме дистанция, а и да поставяме ръка пред устата си при кашляне и кихане. Това важи с особено голяма сила, когато сме в затворени пространства като градския транспорт, асансьори, класни стаи, офиси, заведения за хранене.

Важно е и да имаме предвид, че през първите дни грипът наподобява настинката. По тази причина е възможно да забавим стартирането на адекватно лечение и рязко да се влошим. Затова и в сезона на грипа е препоръчително да се консултираме с лека и при най-леките симптоми. Сред тях обикновено са кихане, хрема и гърлобол.

За разлика от обикновената настинка, при която с тях се изчерпва и боледуването, сред признаците при грипна инфекция скоро се добавят:

  • втрисане и висока температура;
  • мускулни болки;
  • главоболие;
  • запушен нос;
  • суха кашлица;
  • силна отпадналост.

За да се справим възможно най-бързо и безболезнено с грипа, е важно да приемем антивирусни лекарства през първите 48 часа от появата на началните симптоми. Именно затова е добре да се обърнем към своя личен лекар дори при обикновена хрема, в случай че в обкръжението ни има наскоро заболели от грип или ако често прекарваме време в затворени пространства с много хора.

Кои са рисковите групи при грип?

Макар и грипът да е в състояние да доведе до тежки последствия при всекиго - особено ако не бъде лекуван своевременно и правилно, някои групи от хора са по-застрашени от усложнения. Те включват:

  • бременните жени;
  • възрастните над 65 години;
  • лицата с наднормено тегло;
  • страдащите от диабет, хронични белодробни проблеми като астма, хронични сърдечни заболявания, хронични бъбречни проблеми;
  • лицата с понижен имунитет вследствие на заболяване, противораково лечение или употреба на стероиди;
  • хората, преминали през инсулт;
  • страдащите от множествена склероза или церебрална парализа;
  • децата, страдали от тежка белодробна инфекция;
  • лицата, пребиваващи в съжителство с лице/лица от гореизброените рискови групи.

В случай че попадате в някоя от изброените групи, е силно препоръчително да вземете всички възможни мерки за превенция на грипа.

Как да се предпазим от грипна инфекция?

Най-сигурният начин за превенция на грипа е поставянето на актуална противогрипна ваксина поне 2-3 седмици преди навлизане в грипния сезон. В случай че все още не сте се имунизирали, но имате желание, се консултирайте с Вашия лекар дали ползите за Вашето здраве биха надхвърлили рисковете от късното поставяне на ваксина.

Още по темата: Защо да се ваксинираме против грип

Разбира се, съществуват и други способи, чрез които да намалим шанса за разболяване. Много от тях вече са ни добре известни, тъй като се припокриват с предпазните мерки във връзка с вируса на Ковид-19.

Сред тях са:

  • спазване на социална дистанция;
  • носене на предпазни маски;
  • добра хигиена, включваща честа дезинфекция и миене на ръцете;
  • водене на здравословен начин на живот, включващ пълноценни сън и храна, редовна физическа активност, по-малко алкохол и цигари;
  • прием на хранителни добавки за повишаване на имунитета.

Кои хранителни добавки за висок имунитет да изберем

Вземете хранителни добавки за имунитет на ТОП цена от онлайн аптека Galen.bg още сега! Изпреварете грипа!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да се справим с грипа и настинката през лятото

* от брифинг с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на 10.01.2023 г.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.