Как да спрем болката в зъба

Как да спрем болката в зъба

Едва ли съществува човек, който да не е страдал от зъбобол. За първи път се сблъскваме с подобно усещане, когато сме бебета и започне растежът на млечните зъби, а за последен - едва ли някой може да каже.

Защо изпитваме болки в зъбите

Мнозина свързват зъбобола директно с кариес. Това обаче не е единствената причина за неприятни усещания в оралната кухина:

  • кариес - това все пак е най-разпространената причина за подобен дискомфорт. Зъбът се състои от слоеве - твърд емайл, по-мек среден слой и най-мек вътрешен, известен като пулпа. Именно в пулпата са кръвоносните съдове и нервите. Кариесът прогресира постепенно - от емайла към вътрешността. В случай че не вземем навременни мерки, той може да достигне до нерва и да се превърне в причина за силна болка;
  • чувствителен емайл - някои са генетично предразположени, при други проблемът се отключва с годините заради прекалената консумация на кисело, сладко, горещо, ледено. Впоследствие именно този тип храни и напитки провокират неприятните усещания;
  • чувствителни венци - чувствителните венци често са признак за настъпващ гингивит. Това е заболяване, изразяващо се във възпаление на венците, придружено от кървене - най-вече при почистване на устната кухина. Обикновено се отключва поради недобра орална хигиена. Важно е да знаем, че невинаги е съпътствано от болки, но е необходимо да се лекува, за да се предпазим от по-сериозни проблеми;
  • кървящи и/или възпалени венци - възможни причини са както гингивитът, така и нараняване по време на хранене или афта;
  • нараняване на зъба - друга причина за болезненото усещане може да е счупване или пукване на зъб, падане на пломба;
  • мъдрец - това е още една често срещана причина за зъбобол. Човек може да има 4 мъдреца, но е възможно и да не му се появи нито един. В случай че мъдрецът започне да расте, това предизвиква бавно и болезнено разкъсване на венеца. Интересен факт е, че мъдреците никнат на периоди. Това означава, че можем да изпитваме болка с дни, след което да почувстваме облекчение до следващия момент на растеж. Щом усетим, че ни се появява мъдрец, е добре да си направим рентгенова снимка и да я покажем на зъболекар или хирург. Те ще преценят дали мъдрецът е прав или крив, дали е необходимо да бъде изваден;
  • скърцане - ако се улавяме, че понякога стискаме челюстите си или издаваме скърцащи звуци - например, докато спим, това е най-вероятната причина за дискомфорта ни;
  • носене на апаратче - в случай че носим ортодонтски апарат или брекети, е много вероятно често да изпитваме болки в зъбите и венците;
  • запушени синуси - понякога зъбоболът е свързан със синузит. Ако имаме и други симптоми като напрежение в областта на очите, челото, синусите, е добре да се консултираме с лекар.

Каквато и да е причината за дискомфорта ни, е препоръчително да посетим стоматолог, който да установи конкретния проблем и да ни посъветва как най-ефективно и безопасно да го преодолеем.

Как да облекчим болките в зъба

Съществуват различни средства, с чиято помощ да облекчаваме дискомфорта си в зависимост от причината. Добре е да имаме предвид, че този тип болка ни пронизва най-често вечер и през нощта. Затова е полезно да сме подготвени с подходящи обезболяващи, които да ни помогнат, докато се съмне и можем да отидем на зъболекар. Такива са:

  • Нурофен Експрес 200 мг и Нурофен Експрес Форте 400 мг - тези лекарства без рецепта съдържат ибупрофен в различна доза. Ибупрофенът е едно от най-ефективните и безопасни нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства (НСПВС). Той помага за стопиране на болката, като в същото време облекчава евентуално съществуващото възпаление. Освен това Nurofen Express се отличава с много бърз ефект, подходящ за критични ситуации като нощния зъбобол. Подходящ е за възрастни и деца над 12 години;
  • Параседол Сироп за деца при болка и температура 120 мг/ 5 мл 120 мл Sopharma - в случай че става въпрос за малки деца над 2-месечна възраст, добра алтернатива е парацетамолът под формата на сироп. Той също облекчава болката, макар и ефектът да е по-слаб.

Ако причина за дискомфорта е растящ мъдрец, афта или възпалени венци, можем да получим бързо облекчение и със Сандрин Вода за уста с билки 25 мл. Жабуренето с разтвор от вода и 10-15 капки от концентрата спира кървенето и облекчава възпалението, осигурява охлаждащ и намаляващ болката ефект. Освен това помага за постигане на свеж дъх.

При чувствителност на емайла е добре да използваме пасти за зъби и води за уста, съобразени с индивидуалните ни нужди:

Вземете висококачествена козметика за устна хигиена на изгодна цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.