Как да задържим тена след края на лятото

Как да задържим тена след края на лятото

Сред представите на много от нас важна част от лятната почивка е сдобиването със златист загар. Отнасяйки го със себе си след ваканцията, той ни напомня за прекрасните слънчеви дни и задържа приповдигнатото ни настроение. Ако не се погрижим правилно за кожата си обаче, тя започва да се лющи, а тенът бързо изчезва.

Сдобиването с красив и дълготраен загар до голяма степен зависи от действията ни преди и по време на плаж, за които разказахме в статията „Какво е добре да знаем за слънчевия загар и избора на слънцезащита“.
­
Въпреки това грижите ни за кожата след излагане на слънце са ключови за по-дълготрайния му шоколадов отенък.

Как да хидратираме кожата ефективно

Тенът представлява „защитна“ реакция на кожата при излагането й на слънчева светлина. Когато тя е подложена на ултравиолетови лъчи, епидермалните клетки, наречени меланоцити, започват да произвеждат естествения пигмент меланин. Неговата задача е да предпазва кожата ни от вредното действие на слънцето, като междувременно тя придобива кафеникав цвят. Тъй като кожните ни клетки се обновяват през около 2 седмици, потъмнелите постепенно падат и биват заменени от нови – без слънчев загар.

За да задържим тена си за по-дълго, е необходимо да забавим този процес. Дехидратираните клетки умират по-бързо, затова целта ни е да поддържаме епидермиса си добре овлажнен. Така ще се предпазим от неприятно лющене, което води до рязката смяна на епидермалните клетки и появата на неестетични петна.

Хидратация отвътре

На първо място, разбира се, е вътрешната хидратация чрез прием на достатъчно количество вода. Добре е да имаме предвид, че напитките като кафе, черен чай, алкохол се характеризират точно с обратното действие. По тази причина, ако желаем да се радваме на здрава и красива кожа със слънчев загар за по-дълго, е препоръчително основната ни напитка да е водата.

Хидратация отвън

Изключително важна за поддържането на красивия тен е още хидратацията отвън. За целта могат да ни помогнат множество козметични средства – лосион, мляко, олио за тяло. За предпочитане е след слънчеви бани и поне 3 седмици след това да се придържаме към продукти за след слънце. Обичайните ни хидратиращи средства също биха ни били от полза, но специализираните са обогатени със съставки, които допълнително успокояват, подхранват и овлажняват кожата в дълбочина. С тяхна помощ можем да се наслаждаваме на какаовото си тяло възможно най-дълго.

  • Продукти за мазане

Основното, с което е добре да се подготвим за поддържането на златист загар, е висококачествен продукт за тяло за след слънце. Дали ще е крем, мляко, масло, зависи изцяло от удобството ни. Интересно е да отбележим и че някои от тези продукти разполагат с нисък слънцезащитен фактор, което ги прави подходящи и за протекция на кожата в градска среда. Отличен пример за това е Маслото за тен с какао и монои на Ikarov. То съдържа масла от какао и кокос, напомнящи ни с аромата си за лято, както и екстракт от гардения и натурален витамин Е. Какаовото и кокосовото масло съдържат натурален слънцезащитен фактор, който варира в различни стойности под SPF10, което не го прави достатъчен за защита от изгаряне, но е отличен за кратка разходка в града в късния следобед. Комбинацията от всички тези ингредиенти също така подхранва и хидратира кожата в дълбочина, като витамин Е спомага за поддържането на водния баланс на кожата и я предпазва от действието на свободните радикали. Сред основните функции на това масло обаче е по-бързото потъмняване, докато поддържането на тена е допълнителен позитивен ефект.

Изключително ефективни и качествени продукти за тяло за след слънце, които спомагат за задържането на какаовия нюанс на кожата ни, са:

  • Avene After Sun Възстановяващ крем-гел за след слънце 400 мл – сред активните съставки е термалната вода Avene, отличаваща се с успокояващия, антииритативния и омекотяващия си ефект, както и мощната антиоксидантна комбинация от Пре-Токоферил и Тиалидин, която предпазва клетките от оксидативния стрес. Този продукт също е подходящ за хора с чувствителна кожа и деца;
  • Lierac Sunissime Рехидратиращо мляко за тяло за след слънце 150 мл – не само спомага за задържането на тена, успокоява, хидратира и регенерира кожата, но и понижава температурата й, осигурявайки ни мигновено усещане за свежест. Млякото е подходящо за всеки тип кожа, а сред активните му съставки са екстракт от растението хамамелис, който предпазва от сбръчкването и загубата на еластичност, успокояваща разкрасителна комбинация от Омега 3 и 9, спомагаща и за поддържането на равномерен тен, хиалуронова киселина – за интензивна хидратация, както и активиращ тена пептид, който стимулира производството на меланин, дарявайки ни с по-интензивен и красив тен;
  • ISDIN Post Solar Успокояващ спрей за тяло за след слънце с незабавен охлаждащ ефект 200 мл – подходящ за всеки тип кожа – включително за чувствителна и склонна към атопии. Осигурява интензивна хидратация, успокоява и възстановява кожата, действа освежаващо.

Добре е да обърнем внимание и на слънчевия загар на лицето и деколтето си. Тези деликатни зони се нуждаят от специализирана грижа, която могат да й осигурят продукти като:

  • SVR Sun Secure Après-soleil Мляко за след слънце 200 мл – мляко, подходящо за лице и тяло, за всяка възраст и тип кожа. То съдържа ниацинамид, който редуцира вредата от слънцето върху клетките. Формулата му включва още глицерин, който хидратира и спомага за възстановяването на кожната бариера, както и кокосово масло – за допълнителна хидратация и копринена мекота. Продуктът също така успокоява епидермиса, като премахва усещането за парене, ако сме прекалили с излагането на слънце;
  • Lierac Sunissime Рехидратиращ балсам за лице и деколте за след слънце 40 мл – за всеки тип кожа. Успокоява, хидратира, регенерира епидермиса и спомага за по-дългото задържане на тена. Формулата му включва същите активни съставки като гореописания вариант за тяло, но в подходящи за лицето и деколтето пропорции.

 

  • Продукти за измиване

Грижата за тена не се изчерпва с хидратиращия ни продукт за мазане върху нея. Добре е да използваме и дълбоко овлажняващ душ-гел или крем, за да компенсираме дехидратиращото действие на душа или ваната. Отлични варианти, подходящи както за тялото, така и за косата са:

 

  • Допълнителен трик

В случай че сме забравили да се подготвим със специализирани продукти за след слънце по време на лятната ни почивка, но желаем да започнем грижата си за тена навреме, можем да обогатим обичайната си хидратираща козметика с подръчни средства. Добавяйки няколко капки бебешко олио, кокосово масло или зехтин към продуктите, ще подсилим овлажняващото и подхранващото им действие.

Какво е добре да знаем за ексфолирането

Както вече споменахме, е хубаво грижите за тена да започнат още преди излагането на слънце. Сред ключовите процедури за сдобиването ни със загар, който да задържим максимално дълго, е ексфолирането. С негова помощ отстраняваме мъртвите кожни клетки и оставяме само новопоявилите се. По този начин след излагането ни на слънце те започват да произвеждат меланин в началото на жизнения си цикъл и ни осигуряват кафеникав тен за поне 2 седмици.

Ексфолирането обаче има своята важна роля и след лятната почивка. Усилията ни са способни само да задържим тена за по-дълго, но рано или късно той ще започне да избледнява. Обикновено това се случва по доста неравномерен начин и е възможно да се сдобием с петна. Нежното ексфолиране на кожата е в състояние да предотврати точно това. Отстранявайки по малко и равномерно мъртвите клетки, ще запазим загара си равномерен, докато постепенно намалява своя интензитет.

За целта могат да ни помогнат продукти като:

Как да се храним

Консумираната от нас храна също може да повлияе на интензивността и продължителността на слънчевия ни тен. Чудесна идея е да включим в менюто си по-голямо количество моркови, спанак, папая, кайсии, манго, сладки картофи, черно зеле. Всички те съдържат бета-каротин и спомагат за оцветяването на кожата. От полза са още пуешкото, яйчените белтъци, котидж сиренето, сьомгата, соята, бадемите и авокадото, които са богати на тирозин – аминокиселина, стимулираща производството на меланин в кожата.

Добре е менюто ни да съдържа и храни, осигуряващи витамин А. Той подхранва епидермиса ни, осигурява му блясък и защита от свободните радикали. Можем да го приемаме чрез консумацията на червено-оранжеви плодове и зеленчуци (каквито са морковите и кайсиите например), спанак, черен дроб, яйца, мляко, рибено масло. Добър вариант са още хранителните добавки като Aro Life Витамин А 5000 IU 60 капсули.

Как да се къпем и подсушаваме

По отношение на измиването на тялото ни освен за козметичните продукти, които използваме, е добре да внимаваме и за водата. Препоръчително е тя да бъде хладка, тъй като топлата стимулира обмяната на епидермалните клетки и следователно – избледняването на тена.

За предпочитане също така е да взимаме бързи душове, а не да се застояваме във ваната. Колкото повече време обливаме кожата си с вода, толкова по-дехидратирана става тя и толкова по-голямо е количеството на падналите мъртви клетки.

Хубаво е и да внимаваме с подсушаването. Препоръчително е да не използваме груба хавлиена кърпа, а такава от по-нежна материя. Също така е противопоказно да търкаме кожата си. Добре е да я подсушаваме чрез леки потупващи движения, за да избегнем пилинг ефекта.

Как да се обезкосмяваме

Обезкосмяването е друг важен фактор за поддържането на тена. Агресивните процедури като кола маската освен косъмчетата премахват и част от мъртвите клетки на кожата, като по този начин отстраняват загара ни. По тази причина е препоръчително да се обезкосмим добре преди лятната почивка и да отложим повторната процедура възможно най-дълго.

Къде да не ходим

Ако желаем да се радваме на златист загар за по-дълго, не е препоръчително да посещаваме СПА центрове и по-конкретно – сауни и парни бани. Топлината и влагата в тях стимулират обмяната на кожните клетки и по този начин „стопяват“ тена ни.

По тази причина е за предпочитане да отложим това удоволствие за разгара на есента, когато цветът на кожата ни вероятно ще се е върнал към обичайния си нюанс.

Какви дрехи да носим

Не само слънцето, но и вятърът и студът оказват вредно дехидратиращо действие на кожата. Ако желаем да запазим тена си за максимално дълго време, е хубаво да обличаме дълги рокли, панталони, дрехи с дълъг ръкав в по-студените и ветровити дни към края на лятото. По този начин ще съхраним загара си за по-топлите моменти.

Тук е мястото да споменем и един изключително интуитивен трик. Белите дрехи правят кожата ни да изглежда по-тъмна. Затова и е чудесна идея да се обличаме именно в този цвят, така че да подчертаваме загара си дори когато започне да избледнява.

В случай че сте сред най-големите почитатели на какаовата кожа и ви се иска да я запазите с месеци след края на лятото, то вероятно ще ви е интересно да прочетете и статията ни „Как да се сдобием с бърз и здравословен изкуствен тен“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.