Какви са ползите от магнезия за здравето ни?

Какви са ползите от магнезия за здравето ни?

Магнезият е един от най-важните минерали за благосъстоянието на човека, тъй като участва в стотици физиологични процеси. В нормалния случай той е и сред най-разпространените количествено минерали в тялото ни. Интересно е да знаем, че по-голям процент от него участва в изграждането на косите, около ¼ отговарят за мускулите, а останалото количество откриваме разпределено между сърцето, мозъка, черния дроб и бъбреците.

Но той е от ключово значение и за много други органи и системи в организма ни. Магнезият се явява важен кофактор за над 300 ензимни реакции в човешкото тяло, от него зависи дали ще се чувстваме здрави и жизнени, изпълнени с енергия и тонус.

За съжаление, в наши дни магнезиевият дефицит е все по-често срещан проблем - особено при градското население. Основната причина е в силно изтощените почви, обработвани по неблагоприятен за тях начин и все по-обедняващи на магнезий. Вследствие на това и храните, които консумираме, не съдържат необходимото ни количество от минерала и не са в състояние да задоволяват нуждите ни по естествен начин.

Така решението за мнозина се оказват хранителните добавки като Magne B6 х60 таблетки Sanofi.

За какво отговаря магнезият?

Магнезият играе съществена роля в над 600 процеса в тялото ни, като е особено важен за:

Нервната система

Наличието на достатъчно магнезий в организма ни повлиява положително на нашето настроение, успокоява ни, подобрява паметта, концентрацията и като цяло работата на мозъка. Важно е да имаме предвид и че дефицитът му е в състояние да доведе до много негативни последствия, свързани с тази система. Най-осезаемото сред тях е безсънието.

Интересен факт е и че тялото ни изразходва по-големи количества от минерала, когато сме подложени на стрес, изпитваме тревога или не си доспиваме. Затова и в подобни ситуации е особено важно да приемаме повече магнезий. Чудесен вариант за целта е хранителната добавка на Sanofi с магнезий и витамин B6.

Енергичността и мускулите

Вероятно сред най-известните свойства на магнезия наред с ефекта му срещу безсънието е способността му да облекчава мускулни крампи. Но знаехте ли, че без присъствието му в нашето тяло би било изключително трудно дори да се движим?

Причината се корени в участието му в структурата на ензимите, които осигуряват нормалния метаболизъм на захарите, предоставяйки енергия за движението на нашите мускули. Тук можем да споменем и че ускорявайки метаболизма, магнезият ни помага и да поддържаме и изваяната си фигура.

Освен това този минерал е от ключова полза за мускулите, когато са подложени на тежък физически труд или на интензивна тренировка. В подобни ситуации в клетките им се образува млечна киселина, която отнема от тяхната устойчивост. Ако в подобна ситуация приемем хранителна добавка с магнезий, мускулите се възстановяват много по-бързо, придобивайки сила и издръжливост.

Кръвното и сърцето

Когато разполагаме с достатъчно магнезий в организма си, възможността да развием хипертония, е по-малка. В същото време, постигайки балансирано кръвно налягане, предпазваме и сърцето си от свръхнатоварване. В резултат на това намаляваме риска от развитието на сърдечно-съдови проблеми.

Костите

Сред способностите на магнезия е и да подобрява усвояването на калция от приеманата храна. По този начин съдейства за заздравяването на костите и ни предпазва от остеопороза. Освен това спомага за производството на колаген в тялото ни - протеинът, функциониращ като естествено лепило за всички елементи на опорно-двигателната ни система.

Облекчаването на симптомите на ПМС

Всяка жена в детеродна възраст е изпитвала в по-малка или по-голяма степен неприятните симптоми на предменструалния синдром (ПМС). Сред тях са болки в краката, гърдите и кръста, лошо настроение и нервно напрежение, усещане за умора, задържане на вода и апетит за вредна храна.

Макар и да не можем да си спестим този дискомфорт напълно, приемът на магнезий в комбинация с витамин B6 е в състояние да го сведе до минимум.

Облекчаването на мигрената

Ако страдаме от мигренозни главоболия, е полезно да знаем, че те често са причинени от недостиг на магнезий. По тази причина редовният му прием е в състояние да облекчи мигрената, както и съпътстващите я симптоми като гадене и отпадналост.

Защо страдаме от магнезиев дефицит?

Макар и основната причина за повсеместния магнезиев дефицит да е обедняването на почвите, съществуват и други фактори, които обуславят това състояние:

  • стрес - както вече споменахме, когато сме подложени на стрес и нервно напрежение, изразходваме големи количества от минерала;
  • физическо и психическо натоварване - в тези случаи организмът ни отново изразходва много магнезий, за да се зареди с енергия. В същото време обилното ни потене допълнително допринася за магнезиевите загуби;
  • обилно потене - потенето само по себе си е съществен фактор, който може да доведе до недостиг на магнезий;
  • редовен прием на големи количества алкохол и кафе - те ни дехидратират и извеждат магнезия от телата ни;
  • бременност и кърмене - през тези толкова важни периоди от живота на една жена тя се нуждае от още повече магнезий, тъй като голяма част от него преминава към бебето, подпомагайки нормалното му развитие. Освен това недостигът на този минерал по време на бременността е в състояние да доведе до ранни контракции, силни крампи и раждане на дете с недоразвита костна система;
  • напреднала възраст - с напредването на годините тялото ни усвоява все по-малко магнезий от приеманата храна, поради което шансът за развиване на дефицит е голям.

Как да разберем, че страдаме от магнезиев дефицит?

Сред най-разпространените симптоми са:

  • мускулни крампи;
  • болки в ставите и сухожилията;
  • безсъние;
  • усещане за тревожност и нервно напрежение;
  • усещане за умора;
  • чести главоболия;
  • проблеми с концентрацията;
  • сърцебиене и аритмия;
  • изтощени коса и нокти.

Добре е да отбележим и че при децата се наблюдават още редуващи се състояния на хиперактивност и рязко изтощение.

Защо да изберем Magne B6 от Sanofi?

Хранителната добавка на Санофи с включени магнезий и витамин B6 е отлично средство за предотвратяване и преодоляване на магнезиевия дефицит.

Тя е предназначена за деца над 6 години и възрастни, като чрез препоръчителния брой таблетки на ден (според възрастта) осигурява необходимата дневна доза магнезий. В случай че сте изложени на повече фактори, водещи до недостиг на минерала, е възможно Вашият лекар да Ви предпише по-висока доза от посочената в листовката.

Важно е и да подчертаем, че хранителната добавка на Sanofi е толкова ефективна, тъй като комбинира минерала с витамин Б6, допълващ ефекта му.

В резултат на приема на добавката скоро:

  • ще се почувствате по-спокойни;
  • ще спите по-добре;
  • мускулите Ви ще са по-издръжливи;
  • ще се чувствате по-енергични;
  • ще имате по-здрава опорно-двигателна система;
  • ще се радвате на по-нормално кръвно налягане и на по-здраво сърце.

Поръчайте Магне Б6 на топ цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Добавката се предлага и във вариант с по-мощно действие, предназначен само за възрастни - Magne B6 Forte х30 филмирани таблетки.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.