Какво представлява хипертонията?

Какво представлява хипертонията?

Хипертонията или високото кръвно налягане е здравословен проблем, засягащ все повече хора в световен мащаб. Ако и ние сме сред потърпевшите, е важно да вземем мерки, за да се предпазим от тежките последствия, до които това състояние може да доведе. Сред тях са инфаркт, инсулт, загуба на зрението, сърдечна или бъбречна недостатъчност.

Следете показателите си с висококачествен и точен апарат за кръвно налягане на ТОП цена от galen.bg!

Какво представлява хипертонията?

Хипертонията е състояние, при което кръвното ни налягане достига опасно високи стойности. Това означава, че артериите се намират под непрекъснато напрежение заради силното изпомпване на кръвта.

Възможно е на по-ранен етап дори да липсват симптоми или да изпитваме единствено главоболие и/или стягащо чувство в областта на гърдите. Друг показателен признак е шумът в ушите.

В случай че не вземем мерки обаче, е възможно да последват по-сериозни симптоми като потичане на кръв от носа, много силни болки в главата, усещане за задух, зачервяване на лицето, замайване, силно напрежение в гърдите, размазано зрение, кръв в урината. Веднъж достигнали до подобно състояние, е важно незабавно да посетим лекар. В противен случай последствията могат да бъдат фатални.

Какви са причините за хипертония?

Тя се дели на два вида - първична и вторична.

Какви са причините за първична хипертония?

Това е по-разпространеният вариант на болестта, засягащ около 95% от потърпевшите. В този случай кръвното се повишава с напредване на възрастта и обикновено липсва точно определена причина за състоянието. Въпреки това е важно да имаме предвид, че съществуват редица фактори, водещи до риск от влошаване на нашето сърдечно-съдово здраве:

  • стрес;
  • тютюнопушене;
  • прекомерна консумация на алкохол;
  • нездравословно хранене;
  • обездвижване;
  • затлъстяване;
  • унаследеност на гените.

В случай че вземем навременни мерки и изключим максимално много от тези фактори от живота си, е възможно да преодолеем първичната хипертония лесно и дори без прием на медикаменти.

Какви са причините за вторична хипертония?

В около 5% от случаите засегнатите страдат от тази разновидност на състоянието. При тях хипертонията е вследствие на друг здравословен проблем - бъбречни заболявания, вроден сърдечен ефект, проблеми с щитовидната жлеза, с надбъбречните жлези, обструктивна сънна апнея, тумор, употреба на някои лекарства, на наркотични продукти.

В този случай болестта е много по-тежка и е в състояние да причини още по-голяма вреда на тялото. Освен това е по-трудно да бъде овладяна и преодоляна. Това се случва най-вече с редовен прием на лекарствени средства.

Кога е препоръчително да се консултираме с лекар?

Препоръчително е да се консултираме със своя личен лекар или кардиолог и при най-малкото съмнение за хипертония. Добре е да се посъветваме със специалист и ако някои от посочените по-горе фактори ни засягат. Колкото по-рано вземем мерки, толкова по-добре за нашето здраве.

Изключително важно е да посетим лекар незабавно, ако почувстваме някой от тежките симптоми, които изброихме в началото на статията.

Как се лекува хипертония?

Най-съществената част от лечението на първична хипертония е преминаването към по-здравословен начин на живот. Това би могло да е от полза дори при вторичната, макар и да не е в състояние да я излекува напълно.

Сред стъпките, които е препоръчително да следваме, са:

  • отказване на цигарите;
  • отслабване/ поддържане на здравословно телесно тегло;
  • преминаване към здравословен хранителен режим - препоръчително е диетата да включва повече плодове и зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, ядки, риба, бобови култури, пълнозърнести храни. Конкретни продукти, които е добре да консумираме, са банани, пъпеш, боровинки, кайсии, картофи, гъби, чесън. Сред тези, които да избягваме, са червеното и мазно месо, мазните храни като цяло;
  • консумация на чай от каркаде - отличен заместител на лекарствата за кръвно (в някои случаи);
  • отказване на алкохола или поне ограничаването му до минимум;
  • увеличаване на физическата активност;
  • намаляване на ежедневния стрес.

От полза са и някои хранителни добавки:

Добра алтернатива са още хомеопатичните средства и билките:

При по-тежко състояние лекарят Ви ще определи най-подходящото медикаментозно лечение за Вашия случай.

Вземете ефикасни лекарства при хипертония на ниски цени от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Видове апарати за кръвно налягане и кой да изберем

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.