Кои витамини и добавки ще ни помогнат за сухата кожа?

Кои витамини и добавки ще ни помогнат за сухата кожа?

Сухата кожа е проблем, който възниква от нарушена функция на кожната бариера и дехидратация на епидермиса. Тези проблеми могат да бъдат предизвикани от разнообразни фактори, включително неблагоприятни климатични условия и недостатъчно овлажняване. За подобряване на здравето и хидратацията на сухата кожа е важно да включим в диетата си допълнителни нутриенти, които да укрепят нашата кожна бариера и да помогнат за защитата и възстановяването на епидермиса.

Витамин D

Витамин D е от съществено значение не само за костите и имунната система, но и за поддържането на епидермиса здрав, особено при проблеми със сухата кожа. Природният му синтез в организма се стимулира от слънчевите лъчи, но през по-мрачните месеци, когато излагането на слънце е ограничено, става още по-важно да се осигури достатъчно количество чрез диета или хранителни добавки. Той подпомага възстановяването на сухата кожа и нейната способност да се справя с възпалителни процеси. Затова, особено през есента и зимата, включването на суплементи с този важен елемент може да бъде отлично решение:

  • Natural Factors Vitamin D3 за здрави кости и зъби 1000 IU 180 таблетки : съдържа витамин D3 (холекалциферол), който поддържа силни кости и зъби и спомага за здравословното функциониране на нервите и мускулите. Подходящ за увеличаване на усвояването на калция от храната и регулиране на имунната система;
  • AboPharma Д-Абовит Витамин Д3 Спрей 400 I.U. 140 дози 25 мл : предлага витамин D3 в удобна спрей форма за поддържане на здравето на костите и зъбите. Помага за регулиране на нивата на минерали като фосфор и калций, важно за имунната система и мускулите;
  • Oilesen Витамин D3 400 IU 10 мл : витамин D3 в маслена форма, подходящ за поддържане на костната структура и здравето на зъбите. Помага за подобряване на усвояването на калция и фосфора в организма.

Витамин Е

Известен е със своите антиоксидантни свойства и играе критична роля в защитата от вредните ефекти на околната среда като ултравиолетовите лъчи и замърсяването. Той е един от ключовите фактори в борбата срещу оксидативния стрес, който води до увреждане на клетките и ускоряване на процесите на стареене. Витамин Е не само предпазва клетките, но и поддържа хидратацията като помага за запазването на естествената влага и еластичност. Той е особено полезен за намаляване на видимите признаци на стареене като фини линии и бръчки. Включването му в диетата или приемът му като хранителна добавка може да бъде отличен начин за подобряване на сухата кожа.

За допълнителна подкрепа, ето някои хранителни добавки, които съдържат този важен елемент:

Витамин С

Известен е със своите мощни антиоксидантни свойства и е от решаващо значение за стимулиране на производството на колаген, който е основен протеин, отговорен за еластичността и здравината на кожата. Помага за намаляване на пигментацията, изравнява тена и предпазва от вредните ефекти на UV лъчите, което го прави отличен съюзник в грижата, особено при хора, които са изложени на чести слънчеви лъчи или имат неравномерен тен. Поради тези свойства, витамин С е широко използван в множество козметични продукти и суплементи, насочени към подобряване на външния вид и здравето на сухата кожа.

Разгледайте от широката селекция хранителни добавки с витамин C на атрактивни цени в онлайн аптека galen.bg и изберете най-подходящата форма на прием за Вас и Вашето семейство.

Рибено масло

Рибеното масло, богато на омега-3 мастни киселини, е изключително полезно за поддържане на добро състояние и облекчаване на сухата кожа. Тези киселини намаляват възпалителни процеси и усъвършенстват външния вид. Редовният прием на рибено масло може да допринесе значително за по-мека, гладка и здрава кожа като помага за намаляване на признаците на стареене и улеснява възстановяването при различни кожни състояния.

За допълнително набавяне на омега мастни киселини , ето някои хранителни добавки:

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е естествено съставно вещество в човешкото тяло, което играе важна роля в привличането и задържането на вода, осигурявайки дълбока и дълготрайна хидратация. Тази нейна способност да свързва и задържа голямо количество вода помага за запазване на младежкия вид, еластичността и плътността. Тя помага в борбата срещу видимите признаци на стареене, като фини линии и бръчки, като поддържа кожата гладка, мека и сияйна. Използването на хиалуронова киселина в различни козметични продукти и суплементи може да бъде изключително ефективно за подобряване на общото състояние на кожата, особено при хора със суха или зряла, които търсят начини за поддържане на своя младежки външен вид.

За да се погрижите цялостно за своята суха кожа и за косата и ноктите си, разгледайте богатия избор от хранителни добавки и витамини за коса, кожа и нокти, предлагани на ниски цени в онлайн аптека galen.bg. Там ще намерите разнообразие от продукти, специално подбрани да отговарят на различните нужди и да осигуряват всички необходими хранителни елементи за поддържане на здрава и сияйна външност.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален