Колаген за младост и красота с Belene - иновацията, за която кожата Ви мечтае

Колаген за младост и красота с Belene - иновацията, за която кожата Ви мечтае

Чували ли сте нововъзникналите термини козмецевтика и нутрокозметика? Те са свързани с приема на определени микронутриенти, осигуряващи здраве отвътре и красота отвън. Днес е напълно ясно, че само употребата на традиционна козметика не е в състояние да се справи до максимална степен с остаряването на кожата.

В наши дни все по-често се говори и за протеина, известен ни като колаген. Мнозина го използват именно с цел поддържане красотата и младоликия вид на кожата за възможно най-дълго. Колагенът се оказва в центъра на козмецевтиката. Редом до него върви и един нетолкова популярен, но изключително ефективен минерал - силицият.

В днешната статия ще се съсредоточим най-вече върху действието на колагена за красотата и здравето на епидермиса, но ще обърнем специално внимание и на силиция.

Какво е то колаген и защо се нуждаем от него?

Колагенът е ключов за човешкото тяло протеин, свързващ всички тъкани в нас. Той се явява основополагащ за нормалните състояние и работа на ставите, кожата, мускулите, сухожилията, кръвоносните съдове, за опорно-двигателната система като цяло. За да имаме еластични, подвижни и здрави стави и сухожилия, ни е необходим именно той.

Освен това колагенът съставлява около 75% от кожата, осигурявайки нейните еластичност, гладкост и стегнатост. Той подкрепя още благосъстоянието на косата и ноктите, предпазва ни от целулит и ни помага да поддържаме добрата си фигура.

Както сами виждате, колагенът е от първостепенна важност за съществуването ни. По тази причина природата е предвидила телата ни да го синтезират сами. След навършване на 25 години обаче този процес постепенно започва да се забавя и след 1-2 десетилетия спира напълно. Междувременно опорно-двигателната ни система отслабва, подвижността ни се затруднява, а кожата - отпуска и сбръчква.

За да се противопоставим на този, за съжаление, естествен процес, ни помагат хранителните добавки с колаген и формулите, стимулиращи производството му в тялото ни. Именно такива са продуктите от серията Belene на AboPharma.

Кои са най-важните за тялото ни типове колаген?

В човешкото тяло се срещат 16 различни типа колаген, отличаващи се по своите специфични действия. Сред тях най-важни са колаген тип I, тип II и тип III.

В организма ни най-разпространен се оказва колаген тип I - около 55% от общото количество от протеина. Той се характеризира с висока степен на еластичност и устойчивост на опъване. По тази причина природата му е отредила да участва в състава на кожата, сухожилията и костите. Вероятно вече се сещате и че именно от него се нуждаем, за да имаме здрава, красива и младолика кожа - както на лицето, така и навсякъде другаде по нашето тяло.

Що се отнася до колаген тип II, той е най-важен за ставите и хрущялите. Препоръчва се при болки, пукане, скърцане и други видове дискомфорт, засягащ опорно-двигателната система.

Колаген тип III обикновено върви ръка за ръка с колаген тип I. Среща се в кожата, кръвоносните съдове, мускулите и в много от органите ни.

Какво да знаем за източниците на колаген?

След като се запознахме със същността и ползите от колагена, е време да разгледаме възможните начини, чрез които да го набавяме на тялото си. Препоръчително е да им обърнем внимание още след навършване на 25 години. Колкото по-рано започнем приема му, толкова по-ефективно ще забавим спирането на естественото му производство.

Сред най-разпространените начини за набавянето му са:

  • чрез хранителни източници - такива са най-вече бульоните от кости, стави и сухожилия, както и пачата. За да усетим желания ефект обаче, е необходимо да ги консумираме редовно в големи количества;
  • чрез козметика - когато говорим за кожата, често в съзнанието ни изплуват кремове, серуми и маски за лице, съдържащи колаген. Важно е да знаем обаче, че тъй като молекулите му са много големи, той трудно успява да навлезе дълбоко в дермата отвън навътре. Ефект има, но той често е труднозабележим, ако разчитаме само на козметичните продукти за външно приложение;
  • чрез инжекции - те отново са предназначени за опъване на кожата. Макар и да са осезаемо ефикасни, действието е с продължителност до около 6 месеца, след което се налага болезнената и скъпа процедура да бъде повторена;
  • чрез хранителни добавки - това се оказва един от най-лесните и ефективни начини за осигуряване на протеина на нашето тяло. При избора си обаче е важно да обърнем внимание на типа колаген, на произхода и формата му, както и на това дали формулата съдържа допълнителни съставки, които подпомагат усвояването и естественото му производство. Подбирайки най-подходящата добавка според нуждите ни, си гарантираме най-висока успеваемост в резултата. Полезно е да отбележим, че когато желаем да подобрим състоянието на своята кожа, комбинирането на добавки и козметика с колаген тип I е отлична идея за постигането на максимален ефект.

От огромно значение е и произходът на вложения в дадената хранителна добавка колаген. Той може да бъде:

  • синтетичен - това е най-лошият вариант, който почти не се усвоява от организма;
  • растителен - той се употребява по-често в козметичните продукти и ефектът му е по-скоро протективен, отколкото възстановяващ;
  • животински - той може да бъде добит от телешко или говеждо, богати на колаген тип I и II, от риба или яйчени черупки, съдържащи колаген тип I, от пилешко - с колаген тип II. Тези опции обикновено се усвояват по-добре в сравнение с растителните. Животински, от един от най-неалергенните източници на колаген тип I - говеждо, е и колагенът в разкрасяващата напитка Belene Anti-Age Collagen на AboPharma.

Защо да избираме добавки с хидролизиран колаген?

За да са наистина ефективни колагеновите хранителни добавки, е необходимо съдържащият се във формулите им протеин да бъде раздробен на малки вериги. Така той се усвоява най-добре от човешкото тяло. Тази форма на протеина е известна като хидролизиран колаген, тъй като пептидите му са преминали през процеса хидролиза.

Хидролизирането е необходимо, тъй като в нормалната си форма колагенът е с твърде големи и сложни по структура молекули, които трудно си пробиват път през клетъчните стени.

Добре е да знаем и че според учените са необходими 5000 мг хидролизирани колагенови пептиди с молекулно тегло около 3 kDa за оптимален видим ефект върху кожата. Именно това ни осигурява колагеновата анти-ейдж напитка Белене.

Как силицият се грижи за красотата на кожата?

Според редица изследвания* минералът силиций е сред най-ефективните микроелементи, подпомагащи производството и усвояването на колаген от тялото. Той допринася за появата и повишаването броя на фибробластите – ключови клетки в плътната съединителна тъкан, чиято главна роля е обвързана с изграждането на кожата. Те участват в образуването на колаген, еластин, гликозаминогликани, хиалуронова киселина и веществата, изграждащи и поддържащи извънклетъчния матрикс. Фибробластите осигуряват здравината и целостта на съединителната тъкан.

Минералът силиций играе ролята на матрица, свързваща колагеновите влакна, като по този начин осигурява на епидермиса и съединителните тъкани здравина и гъвкавост. Минералът благоприятства още синтеза на хиалуроновата киселина, хидратираща кожните клетки.

Интересно е да споменем и че силицият подпомага преноса на кислород от кръвта, като така отделните части от тялото получават с 20% повече кислород. Наситена с него, кожата е и по-подхранена, хидратирана и здрава.

Когато сме млади, организмът ни обикновено успява да си го набавя в достатъчно количество силиций от храни като тиква, моркови, мед, бадеми, ябълки, цвекло, риба и други. С напредването на възрастта обаче степента, в която го усвояваме от този вид източници, намалява. В комбинация с биологично предопределеното забавяне синтеза на колаген кожата ни става все по-отпусната, нееластична, безжизнена и сбръчкваща се.

Тук е моментът да споменем и патентованата биоактивна съставка Mesoporosil®, съдържаща се в една от добавките от серията Белене - AboPharma Belene Skin Care Грижа за красива и здрава кожа х30 таблетки. Тя представлява органичен силициев диоксид в най-добре усвоимата му форма.

Редовният прием на добавката спомага за омрежването на колагена и съхранява тургора на кожата - структурата, плътността и хидратацията й. Това се оказва далеч по-практичен и щадящ метод, попълващ силициевите липси във всяка част на тялото, в сравнение с традиционните силициеви инжекции.

Патентованите процеси на биоактивиране на Mesoporosil®, създадени от екип френски учени, целят да създадат по-бионалични форми силиций, отличаващи се с по-висока концентрация и стабилност. Именно така те гарантират максимално усвояване и оптимален ефект.

Важно е да споменем, че първите осезаеми резултати от приема на Belene Skin Care са налице след едва един месец, а трайните - след 3-месечна употреба. Сред тях са повишаване хидратацията и еластичността на епидермиса, намаляване на бръчките и отпуснатостта. В същото време на благоприятното действие се радват и зъбите, ставите, костите, кръвоносната система.

С кои други микронутриенти да съчетаем приема на колаген тип I?

За да поддържаме кожата си здрава, красива и младолика възможно най-дълго, е препоръчително да си набавяме не само достатъчно количество хидролизиран колаген тип I, а и някои други микронутриенти, подкрепящи функцията му и подпомагащи доброто му усвояване.

Освен силиция сред тях на челна позиция можем да поставим витамин C, стимулиращ естественото производство на протеина. Така приемът на Belene Skin Care с Mesoporosil® и витамин C се оказва отлично оръжие срещу процесите на стареене.

Важно е и да отбележим, че за да усвояват добре колагена, клетките ни трябва да са здрави и да функционират нормално. За целта помагат:

  • витамин Е, предпазващ ги от вредното действие на свободните радикали;
  • витамин B2 и цинк, подпомагащи здравето на кожата като цяло;
  • хиалуроновата киселина, която поддържа клетките добре хидратирани - тя може да бъде прилагана под формата на козметичен продукт.

С какво се отличават белгийските хранителни добавки Belene?

Иновативната линия с хранителни добавки Belene от AboPharma включва два взаимно допълващи се продукта (вторият се предлага в две различни по големина разфасовки):

Вече споменахме Белене Скин Кеър - добавка под формата на таблетки, съдържаща биоактивен силиций Mesoporosil® и витамин C. Отличителна при нея е именно формулата с Мезопорозилl®, патентован от производителя. Сам по себе си този продукт помага за:

  • увеличаване естествения синтез на колаген в тялото;
  • подобряване костната минерализация и редуциране опасността от развитие на остеопороза;
  • поддържане на силна и блестяща коса, на здрави нотки и на красива и младолика кожа.

За да постигнете максимален подмладяващ ефект за кожата си обаче, е препоръчително да го комбинирате с Belene Anti-Age Collagen. Специалната формула на добавката включва:

  • 5000 мг хидролизиран говежди колаген, богат и на колаген тип I, и на тип II;
  • витамин C;
  • витамин Е;
  • цинк;
  • витамин Б2.

За високата усвояемост на така важния за вида на кожата протеин помагат не само хидролизираната му форма, говеждият му произход и комбинацията му с витамин C, а и течната форма на добавката.

Приемайки ежедневно Белене Анти-Ейдж Колаген от АбоФарма бързо ще забележите резултати като:

  • видимо редуциране на фините линии и бръчките;
  • сдобиване със сияйна и здрава кожа;
  • подобряване еластичността на кожата;
  • възстановяване на свежото и младолико излъчване на лицето;
  • подобряване състоянието на опорно-двигателната система.

За максимално добър резултат Ви препоръчваме да комбинирате двата продукта от серията Belene. Те формират перфектното дуо за подмладяване на кожата отвътре навън. Съчетанието на двете добавки набавя липсващия колаген и го омрежва за по-бърз и траен ефект. Употребата им за период от над 3 месеца редуцира бръчките с до 50%, при това без странични ефекти.

Поръчайте Belene Skin Care и Belene Anti-Age Collagen на изгодно ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

*из Belene(.)Be

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.