Коледна ароматерапия – как и защо

Коледна ароматерапия – как и защо

Често използваме словосъчетанието ароматът на Коледа, но какво знаем за него? Един и същи ли е за всекиго? Защо ни носи празнично настроение? Защо ни кара да се усмихваме дори и в разгара на лятото?

Нека си представим първата мандарина, която взимаме в ръцете си за сезона. Може би е октомври, началото на ноември? Още щом отчупим първото парче от кората й, позитивните емоции ни връхлитат. Някои ще кажат замириса на Коледа.

Защо ароматите влияят на емоциите ни

Всъщност обяснението на този емоционален въпрос е изцяло научно. Частта от мозъка, наречена хипокамп, която отговаря за преобразуването на краткосрочните спомени в дългосрочни, до голяма степен е свързана още с обработката на миризмите и с емоциите ни.

По тази причина често се случва така, че усетим ли конкретен аромат, в съзнанието ни изплуват предишни моменти, в които той е витаел около нас. Това, от своя страна, прави така, че и да се почувстваме по същия начин като в миналото.

Кои аромати свързваме с Коледа и защо

От горното обяснение следва, че ароматите, които един човек свързва с Коледа, са онези, които често са около него на празника. Това е напълно логично, ще кажете. Важното в случая е да подчертаем, че дори да знаем, че се предполага да свързваме мириса на борови клонки с Коледа, ако никога не сме имали естествена еха в дома си, то едва ли този аромат ще предизвиква топли чувства у нас.

Въпреки това лесно можем да изброим едни от най-разпространените коледни благоухания:

  • на портокал и мандарини – характерни за сезона плодове, които традиционно присъстват на масата на Бъдни вечер и на Коледа;
  • на какао – кой не е вкусвал топло какао поне веднъж в коледната нощ;
  • на канела и кардамон – аромати, носещи се от любимите ни коледни сладки и от гряното вино;
  • на бор и кедър – за почитателите на истинските елхи – било то на кръстач, или в саксия, както и на венците от естествени клонки;
  • на тамян – за хората, имащи кандило у дома;
  • на ванилия – за хората, в чиито домове традиционно се приготвят празнични сладкиши с ванилия. Интересно е да отбележим и че ароматът на ванилия наподобява мириса на майчината кърма, подари което винаги ни носи чувство за уют и сигурност.

Как да изпълним дома си с коледните аромати от по-рано

Кой не би искал да чувства приповдигнато коледно настроение цяла година? Или поне през всички дни от декември? В изпълнението на това ни желание за помощ можем да се доверим на специализираните ароматизатори, ароматните свещи и етеричните масла.

В следващите редове ще разгледаме подходящи варианти за разпръскване на всеки от изброените по-горе аромати из нашия дом. С тяхна помощ ще си лягаме и ще се събуждаме с празнично настроение и през делничните дни.

Ароматизатори под формата на спрей

Те са изключително удобни за употреба – само натискаме спусъка и ароматът полита от вълшебния флакон. Домът ни се изпълва с дълготрайно приятно ухание. В същото време неутрализираме и неприятните миризми като тези на неизхвърления още боклук, на пържено, цигарен дим и други.

От ароматизиращите спрейове, които ще откриете в онлайн аптеката ни, три са същинско олицетворение на коледния дух. Те са от серията Organea на българската компания Ривана и са базирани на висококачествени натурални етерични масла. Важно е да отбележим и че са по цели 200 мл, така че с тяхна помощ спокойно ще се наслаждаваме на празничния дух далеч повече от 3 дни.

  • Organea All Natural Mystic Candy Ароматизатор за дома спрей 200 мл – този омагьосващ ароматизатор ни дарява със сладостта на цял букет от коледни аромати – канела, карамфил, портокал и ванилия. Все едно говорим за рецептата на сладки или греяно вино, не мислите ли;
  • Organea All Natural Mystic Wood Ароматизатор за дома спрей 200 мл – в този случай комбинацията е по-свежа и подходяща за хора, харесващи миризмите на борчета и на тамян. Парфюмният спрей съчетава аромати на сандалово дърво, тамян, иланг-иланд, лимон и бергамот. Той притежава смесица от цитрусови нотки с привкус на тамян и леко загатване за коледна елха;
  • Organea All Natural Mystic Plumeria Ароматизатор за дома спрей 200 мл – нека оставим думите и сетивата да говорят – портокал, фрнаджипани (мирисът му наподобява цитруси и канела), иланг-иланг и гераниум (индрише). Представихте ли си приказния аромат? Само едно пръскане е достатъчно да ни отнесе към детството и любимите ни Коледи.

Ароматни пръчици

Те ни осигуряват един от най-лесните начини да изпълним дома си с прекрасен аромат. Необходимо е само да потопим пръчиците в парфюмната смес и щом се напоят, започват да излъчват избраните от нас благоухания. Предлагаме ви висококачествени варианти с дълготраен аромат както от вече познатата ни Органеа, така и на друга родна марка – Areon:

Ароматни свещи

Ароматните свещи са един от най-често използваните начини за създаване на уютна, романтична и празнична обстановка в дома. Те изпълват стаите с приятен аромат дори когато не са запалени, а пламне ли фитилът, експлозията от емоции е неизбежна. Ароматните свещи са много подходящи и за подарък. Чудесни коледни варианти са:

  • Българска роза свещ парфюмна портокал-шоколад – тази приказна свещ е в празнично оранжево и се вписва перфектно сред коледната украса. Тя носи уханието на портокал и шоколад – типични за празниците. Това съчетание носи усещане за спокойствие и душевен мир, отключва рецепторите ни за щастие;
  • Nuxe Huile Prodigieuse Подаръчен комплект – този страхотен промоционален комплект на Nuxe ни осигурява не само козметични продукти за сияние и красота, а и ароматна свещ с приказен аромат на Коледа. Дори не е нужно да изброяваме съставките, усетим ли аромата, веднага ще ни обземе празнично настроение.

Етерични масла

Ако сме истински почитатели на ароматерапията или желаем да навлезем в дълбоките й дебри, то етеричните масла са най-подходящият способ за нас. С тяхна помощ най-лесно и точно можем да изпълним дома си с благоуханието на Коледа, да създадем своята лична вълшебна отвара.

За да се възползваме от силата им, е препоръчително най-напред да се сдобием с аромалампа като:

Те са много лесни за употреба. Отдолу поставяме най-обикновена свещ, а отгоре накапваме малко количество от избраните от нас етерични масла. Щом запалим свещта, благоуханните нотки се понасят в помещението.

Изобилието от различни видове етерични масла на пазара е огромно. Много от тях са подходящи както за ароматерапия, така и за масажи. Повече относно свойствата им ще ви разкажем скоро в материал, посветен на базовите и етеричните масла, както и на разликите между тях. Днес обаче фокусът е върху влиянието им върху нашите празнични емоции.

Както и да ухае Коледата за нас, вероятността да открием подходящо масло е огромна. Ето и най-често предпочитаните варианти:

  • Етерично масло от портокал - изпълва ни с празнично настроение и е много добро в справянето с неприятните миризми;
  • Етерично масло от мандарина – едно от най-позитивните етерични масла, носи ни добро настроение, вдъхва свежест, помага и за концентрацията. Страхотна идея е да го използваме по време на хоум офиса през декември – ще поддържа едновременно празничния дух и вниманието ни върху служебните задачи;
  • Етерично масло от бор - действа тонизиращо, освежаващо, дезодориращо, неутрализира всяка неприятна миризма в помещенията и ни пренася в празнична борова гора, подобрява и концентрацията;
  • Етерично масло от канела – очарова ни с нежно благоухание, което вероятно всеки може да си представи само при мисълта за канелени пръчици;
  • Етерично масло от тамян – със сладко, топло, балсамично ухание, леко лимоново, понякога с камфорова нотка.

Разбира се, богатството от етерични масла не се изчерпва дотук – това са само най-коледните. Хубаво е да отбележим отново и че всички те могат да се смесват помежду си, така че да получаваме комбинации като портокал с канела, бор с лимонена трева, портокал с мандарина и безброй други благоуханни варианти.

Коледа, Коледа, скоро ще е в домовете ни, а с тези вълшебни аромати дори на мига. Докато им се наслаждаваме, можем да изберем и страхотни коледни подаръци за любимите си хора.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.