От кои витамини и минерали се нуждаят косата и ноктите?

От кои витамини и минерали се нуждаят косата и ноктите?

Външният вид е важен за почти всяка жена. Някои обръщаме по-специално внимание на дрехите, други - на грима, маникюра, прическата. За да сме красиви обаче, най-важно е организмът ни да е здрав, да му осигуряваме необходимите витамини и минерали. Неизбежният резултат от това са здрави и изящни коса и нокти.

От кои микроелементи се нуждаят косата и ноктите ни, за да са в перфектна форма, ще разгледаме в следващите редове.

Осигурете необходимите витамини и минерали на косата и ноктите си с хранителната добавка Kerabione на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Как цинкът подкрепя косата и ноктите?

Цинкът е един от най-важните минерали за човешкото тяло. Участва в над 300 ензимни реакции и спомага за нормалната функция на много от системите в организма ни. Сред ползите от приема му е и подобряването състоянието на нашите коса и нокти.

Цинкът се грижи за нас още от самото начало на нашето съществуване като ембрион в майчината утроба. Той отговаря за растежа и развитието ни, за синтеза на вещества в клетките. Този толкова важен минерал отговаря за еластичността и здравината на косата и ноктите, за по-бързото им възстановяване при увреждане.

Важно е да обърнем внимание и на връзката му с производството на себума, покриващ нашия скалп. Цинкът подпомага този процес, като така осигурява гладък и жизнен вид на косата. Според някои учени минералът ни предпазва дори от пърхот и косопад.

Добре е да отбележим и едно от основните действия на цинка - той е силен антиоксидант, предпазващ клетките от вредното действие на свободните радикали. С други думи той намалява риска за косата и ноктите ни от замърсената среда около нас и от UV лъчите на слънцето. Освен това подпомага по-бързия им растеж.

Сред естествените източници на цинк са яйцата, кашуто, тиквените семки, бобът, овесените ядки, бадемите, пилешкото, телешкото месо, стридите.

Как селенът се отразява на косата и ноктите?

Селенът е още един ключов за цялостното ни здраве микроелемент. Сред най-осезаемите признаци за селенов дефицит се оказва именно загубата на коса. Причината за това се крие във връзката на минерала с щитовидната жлеза. Той спомага за преобразуването на хормона тироксин, произвеждан от нея, в активната му форма, наречена тиронин. Вследствие на това при недостиг на селен и нивата на тиронина в тялото спадат, като един от симптомите за това е косопадът. От друга страна, поддържането на нормално количество селен в организма ни заздравява косата, подпомага нормалния й растеж.

Този толкова ценен минерал се отразява така благоприятно и на ноктите. Предпазва ги от цепене и начупване.

Важно е да отбележим, че селенът е силен антиоксидант по подобие на цинка. По тази причина той повишава още повече защитата ни от вредното действие на свободните радикали.

Хранителни източници на селен са рибата, бразилският орех, тофуто, гъбите шиитаке, яйцата, изварата, свинското, пилешкото, говеждото месо, агнешкият дроб, спанакът, слънчогледовите семки, кус-кусът.

Защо да приемаме биотин за косата и ноктите?

Биотин е другото име на витамин B7. Той е водоразтворим витамин, оказващ голямо влияние на състоянието на косата, ноктите, а и на кожата. Той ги подхранва, осигурява им здраве и красота.

Биотинът има важна роля в синтеза на мастните киселини, подхранващи кожата и осигуряващи равномерен тен. Освен това намалява риска от акне, обриви и кожни инфекции.

В същото време стимулира растежа на косъма, тъй като допринася за поддържането на по-добра структура на изграждащия го протеин, известен като кератин. Освен това биотинът ни предпазва от косопад.

Витамин Б7 се грижи за благосъстоянието и на ноктите. Намалява цепенето, удебелява плочката и я прави по-силна.

Биотин можем да си набавим чрез консумацията на гъби, риба тон, пуешко, авокадо, яйца, сьомга, черен дроб, слънчогледови семки, сирене, фъстъци и фъстъчено масло, карфиол, бадеми, банани.

Каква е функцията на медта в грижата за косата и ноктите?

Медта е още един важен минерал за човешкото тяло. Той се среща в бъбреците, сърцето, черния дроб, кръвта, мозъка, мускулите и костите. Наличието на достатъчно от него в организма подкрепя множество системи и процеси, като повишава и нашия имунитет.

Важно е да знаем, че медта подпомага синтеза на колаген - свързващият всички тъкани в тялото ни протеин. Наличието на оптимални нива колаген в нашия организъм ни осигурява здрави и еластични коса, кожа и нокти.

Също така участва в образуването на защитен слой върху косъма и кожата, предпазващ ги от загуба на вода. Освен това изглажда грапавините по тях. Сред ключовите свойства на минерала е и приносът му в поддържането на нормална пигментация на косата.

Сред естествените източници на мед са стридите, сушените гъби, кашуто, калмарите, черният шоколад, слънчогледовите семки, сушените домати, орехите, фъстъците, бадемите, омарите, соята, червената леща, бобът.

Защо да изберем Керабионе от Валентис?

Валентис е група от фармацевтични компании с дългогодишен опит в производството на ефективни, качествени и безопасни хранителни добавки. Една от тях е Kerabione.
Тя ни осигурява необходимото количество цинк, селен, биотин и мед с приема на едва 2 капсули дневно.

Добавката съдържа още витамини C, E, A, хиалуронова киселина, ниацин, рибофлавин и други микроелементи, осигуряващи по здрави и изящни коса и нокти.

Една опаковка Керабионе съдържа 60 капсули - достатъчното количество за едномесечен прием.

Поръчайте Kerabione за коса и нокти на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега! Подкрепете естествената си красота!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.