Причини за мигрената и как да я облекчим

Причини за мигрената и как да я облекчим

Мигрената е една от най-разпространените причини за главоболие. Засяга по-често жените в сравнение с мъжете, може да се развие още в началното училище, но в повечето случаи се появява на зряла възраст.

Защо страдаме от мигрена, какво провокира пристъпите, как да я облекчим и възможно ли е лечението, отговор на всички тези въпроси открийте в редовете по-долу.

Вземете ефикасни обезболяващи лекарства при главоболие на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво представлява мигрената?

Мигрената причинява силно, пулсиращо, понякога дори инвалидизиращо главоболие. То обикновено се проявява в едното от двете полукълба на главата, но е възможно да се разпростира навсякъде. В много от случаите засяга определени точки - челото, слепоочието, врата.

Сред признаците са още гадене, сълзене на очите, чувство за повишено налягане в областта на лицето, понякога дори запушване на носа. Характерно за мигренозната болка е и че симптомите се засилват при движение.

Мигрената се дели на два типа:

  • с аура - по-слабо разпространената;;
  • без аура - по-разпространената.

Аурата представлява вълна от сензорни проблеми, които се появяват до половин час преди главоболието. Те могат да са зрителни, слухови, когнитивни:

  • усещане за обърканост;
  • световъртеж;
  • изтръпналост;
  • проблеми с говора;
  • пищене на ушите;
  • премигващи светлини пред очите;
  • виждане на бели петна или зигзагообразни линии.

Мигренозното главоболие обикновено е с продължителност от няколко часа до два дни. Възможно е обаче да се хронифицира, да продължи седмици, месеци или дори години. Хронифицирано, това състояние причинява ежедневен дискомфорт с тлеещи признаци, които под влиянието на определени фактори се обострят до нетърпима степен.

Важно е да имаме предвид и че мигренозната болест не причинява само моментен дискомфорт, който отминава след час или ден. Нелекувана, тя повишава опасността от инсулт, формиране на белези върху мозъка, порок на сърцето.

Какви са причините за мигрена?

Мигрената е неврологичен проблем, който се развива вследствие на съчетание от фактори. Сред тях са притиснати и/или увредени периферни нерви в областта на главата и врата, чувствителна централна нервна система, метаболитни проблеми и други. Сред причините за отключване на мигренозните главоболия е и проблем със синтеза на мелатонин - хормона на съня.

В случай че вече страдаме от мигрена, е добре да знаем какво може да провокира отделните кризи. По този начин ще сме в състояние да намалим главоболията до възможния минимум и да живеем пълноценно.

Сред отключващите фактори са:

  • стрес;
  • недоспиване;
  • излежаване до късно;
  • глад;
  • жажда;
  • ярка свелина;
  • алкохол;
  • силни миризми;
  • промени в климата;
  • промени в ежедневния график;
  • прием на ядки, кофеин, шоколад, колбаси, мазнини;
  • менструация;
  • нощно скърцане със зъби.

Как да облекчим мигрената?

За облекчаване до голяма степен помага промяната в начина на живот. Отказването от нездравословното хранене, преминаването към меню с минимално количество кофеин, шоколад и мазнини, поддържането на тялото добре хидратирано, стабилният и достатъчен сън, минимизирането употребата на алкохол осезаемо подобряват състоянието. От полза са още практиките за редуциране на стреса като тренировки, йога, медитация.

А за бързо облекчение на болката помагат нестероидни противовъзпалителни медикаменти без рецепта като:

В случай на съпътстващо гадене се препоръчват и антиеметици като Антиметил При лошо храносмилане 12 таблетки за смучене Tilman.

За облекчаване на мигренозните състояния помагат още някои средства от хомеопатията, Шуслерови соли, билки, чайове. Отлични примери са:

Как се лекува мигрена?

Допреди години се смятало, че мигрената е нелечима и веднъж отключена, ще съпътства целия ни живот. Днес, за щастие, това не е така.

В случай на по-леки проявления помагат промяната в начина на живот, както споменахме по-горе, и кинезитерапията. При по-критични състояния обаче се препоръчва хирургическа интервенция и/или медикаментозно лечение по лекарско предписание. При съмнения за мигренозно главоболие посетете невролог.

Поръчайте висококачествени болкоуспокоителни на ниска цена от galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да преодолеем главоболието

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.