Тест за бременност: кога и как се прави?

Тест за бременност: кога и как се прави?

Бременността понякога настъпва след дълго очакване, в други случаи е непредвидена и ни изненадва. Каквато и да е ситуацията, и при най-малкото съмнение, че сме бременни, бързо се изпълваме с нетърпение да го потвърдим или отхвърлим с тест за бременност. Кога и как се прави, какви видове съществуват и кои са най-точни, ще разгледаме в днешната статия.

Кои са ранните симптоми на бременност?

В много от случаите се замисляме за тестване, подтикнати от определени симптоми. Важно е обаче да знаем, че те могат да са знак за съвсем друго състояние или да са на психическа основа вследствие на голямото ни желание да заченем. По тази причина е добре да не се изпълваме с напразни надежди или безпочвени страхове преди направата на съответните тествания.

Що се отнася до признаците, те могат да се проявят до няколко дни след овулация, въпреки че в повечето случаи стават осезаеми чак след ненастъпване на следващата очаквана менструация.

Сред най-ранните симптоми са:

  • гадене;
  • повръщане;
  • главоболие;
  • подуване на гърдите и усещане на напрежение в тях;
  • изострено обоняние и непоносимост към определени миризми;
  • изменение на вкусовите рецептори;
  • силен глад или липса на апетит;
  • коремна болка, която може да е придружена от леко прокървяване;
  • промени в настроенията;
  • липса на менструация.

Прочетете още: Какви са ранните симптоми на бременност?

Какви видове тестове за бременност има и как работят?

Съществуват два основни типа. Обикновено в домашни условия се правят различни видове уринарни тестове, а в лаборатория - кръвни. Целта и на двата варианта е установяване на повишени нива на хормона на бременността - човешки хорионгонадотропин (ЧХГ), в организма.

Уринарен

Уринарните са предназначени да се правят в домашни условия. Те се продават в аптечната мрежа без лекарско предписание и се използват изключително лесно. При повишени нива на ЧХГ в урината дават положителен резултат.

Кръвен

Кръвните се правят в лаборатория. За целта е необходимо вземането на венозна кръв от жената. След това в лабораторни условия се изследват нивата на ЧХГ в пробата.

Кога се прави тест за бременност?

За да е достоверен, е необходимо да се направи в подходящ за това момент. Тъй като повишаването на нивата на ЧХГ отнема време, обикновено е нужно да се изчакат поне няколко дни.

Кога най-рано можем да направим теста?

Полезно е да знаем, че кръвното тестване може да ни покаже наличието или липсата на зародиш по-рано в сравнение с уринарния. Причината за това - нивата на ЧХГ се повишават по-бързо в кръвта, отколкото в урината.

Затова кръвно тестване може да се прави от 6 до 10 дни след половия акт, при който смятаме, че се е осъществило оплождането.

Уринарният обикновено се прави 1 ден след закъснение на очаквания менструален цикъл. Въпреки това е добре да имаме предвид, че понякога дори този срок е твърде кратък, за да отчетем положителен резултат.

Съществуват и уринарни тестове, предназначени за правене на седмия ден след предполагаемото зачеване.

Кога тестът ще даде най-точен резултат?

При кръвните варианти най-точен е резултатът от десетия ден нататък спрямо датата на предполагаемото оплождане. При уринарните отчитането често е точно още на първия ден, след като менструацията закъснее, но в много случаи се налага да се изчакат още няколко дни.

Важно е да имаме предвид, че уринарните варианти дават най-достоверна информация, когато се правят сутрин с първата урина за деня. Също така е добре да не пием твърде много вода в часовете преди теста, защото тя буквално разводнява урината и може да се превърне в причина за грешен негативен резултат.

Как се прави уринарен тест за бременност?

Съществуват три основни типа уринарни тестове:

Когато правим, който и да е от тях, е важно стриктно да следваме инструкциите.

Инструкции

Едни от най-удобните за употреба са касетите. В този случай ни е необходим чист и сух съд, в който да уринираме. След това с пипетата от комплекта взимаме част от течността и накапваме 3-4 капки в малкото прозорче на теста. Следва изчакването. Различните варианти изискват различно време за поява на резултата, като обикновено това отнема от 5 до 10 минути.

Писалките са може би дори по-удобни, защото в случая уринираме директно върху определеното за това поле на теста. После само изчакваме определеното в инструкциите време преди разчитането.

При лентите отново ни е необходима чашка, в която да уринираме. След това потапяме лентата в нея за около 15 секунди и я оставяме на чиста повърхност. Резултатът е налице до броени минути.

Разчитане на резултата

Общо правило при уринарните тестове е, че:

  • при наличие на 1 черта е негативен - не очакваме бебе;
  • при поява на 2 черти е положителен - очакваме бебе.

Важно е да имаме предвид, че понякога втората черта е бледа, но и в този случай тестването се счита за положително.

Как се прави кръвен тест за бременност и как да разчетем резултата?

Кръвният обикновено се прави от лаборант. За целта той взима кръвна проба от вената на жената. Препоръчително е да се прави сутрин на гладно.

Методът за изследване на кръвта в случая се нарича електрохемилуминисценция. При небременни хора резултатът обикновено сочи < 2,6 mUI/mL. При бременност през третата гестационна седмица, когато и се препоръчва да се прави тестът, референтният интервал, сигнализиращ наличието на зародиш, е от 5,8 до 71,2 mUI/ml, като за средна стойност се счита 17,5 mUI/ml.

Прочетете още: Как се развива бебето в различните гестационни седмици?

Каква е вероятността тестът за бременност да е грешен?

Както кръвните, така и уринарните обикновено гарантират достоверност, равняваща се на 99%. Важно е да знаем и че кръвните често се приемат за по-надеждни.

Добре е да не забравяме и 1-процентовия шанс показателите да са грешни - това най-често се случва при негативен резултат. Затова и при съмнение за бременност е препоръчително да посетим своя гинеколог.

Кога да посетим акушер-гинеколог след положителен тест за бременност?

В случая също се налага да изчакаме - дори повече, отколкото за направата на тест. За да може акушер-гинекологът да установи забременяването чрез ехографски преглед, е необходимо да са минали поне 1-2 седмици след положителната уринарна проба. С други думи - да сме влезли в петата или дори шестата гестационна седмица.

Добре е да имаме предвид и че в този момент от бременността чрез ултразвук може да се види само плодният сак, но не и самият плод. Едва след още две седмици ултразвуковият преглед ще покаже зародиша и ще е възможно отчитането на пулса му. Оттук нататък следва редовното проследяване на бременността.

Изживейте една вълшебна и спокойна бременност с продукти за бременни на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.