Кои са най-важните хранителни добавки за бременните

Кои са най-важните хранителни добавки за бременните

Бременността е предизвикателен, но и прекрасен период от живота на жената. Това са месеците, в които майката и бебето са едно, в които жената закриля детето си 24/7 и здравето му зависи от нейното здраве.

По време на бременността тялото на майката се нуждае от още повече микро- (витамини, минерали) и макронутринти (протеини, въглехидрати, мазнини), тъй като от него хранителни вещества получава и детският организъм. За целта се препоръчва здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, нетлъсто месо. Понякога обаче само храната не успява да достави на майката и бебето й всичко необходимо. Нужни са още големи количества фолиева киселина, витамин D, омега-3, йод, които трудно получаваме в достатъчна доза чрез ястията. По тази причина е препоръчително дамите да приемат и специализирани хранителни добавки за бременни, но по предписание на лекар. В следващите редове ще разгледаме най-важните съставки, които е добре да съдържат. Ще обърнем внимание и на витамините, с чиито прием е хубаво да внимаваме по време на бременността.

Фолиева киселина (витамин B9)

Фолиевата киселина или витамин B9 е сред най-важните съставки в хранителните добавки за бременни. Чудесни източници на фолиева киселина са и аспержите, спанакът, марулята, бобът, лещата, авокадото, броколите, цитрусите, зърнените храни. Въпреки това женският организъм трудно успява да си набави от тях количеството, което е необходимо за правилното развитие на зародиша.

Приемът на витамин B9 е препоръчително да започне дори преди самото зачеване – поне месец преди това. Тогава е добре да взимаме по около 400 мкг дневно, с които да продължим и през първите 3 месеца от бременността. След това е хубаво да увеличим количеството на 600 мкг на ден, а докато кърмим, да го намалим на 500 мкг дневно.

Набавянето на достатъчното количество от този витамин може да предпази детето от дефекти на невралната тръба – вкл. от спина бифида, мозъчни нарушения и проблеми с гръбначния мозък.

Йод

Основните хранителни източници на йод са морската сол (съхранявана в тъмни пакети), морските дарове, рибата и водораслите. По тази причина и повечето хора, живеещи далеч от морския бряг, страдат от йоден дефицит. В същото време този минерал е ключов за нормалното развитие на бебето. Йодът спомага производството на хормоните на щитовидната жлеза. В случай че организмът на майката не разполага с достатъчно от минерала, е възможно детето да страда от умствена изостаналост, затруднения с растежа, говора, проблеми със слуха.

Желязо

По време на бременността дамите се нуждаят от двойно повече желязо от обикновено, тъй като то спомага за производството на допълнителен хемоглобин за бебето. Този минерал също така спомага за транспортирането на кислород от белите дробове към всички части на организма – включително и към зародиша.

Същевременно дефицитът на желязо може да доведе до желязодефицитна анемия при бременните. Тя причинява усещане за умора, а понякога и преждевременно раждане и/или раждане на бебе с поднормено тегло.

Бременните дами се нуждаят от поне 27 мг желязо на ден, които само консумацията на спанак, броколи, листа от хрян, немазни червени меса, пилешко яйца трудно осигурява. По тази причина са необходими специализираните хранителни добавки за бременни.

Калций

Калцият е още един изключително важен минерал за бременните. Той е необходим за регулацията на течностите в тялото, както и за формирането на костите и зародишите на зъбките на бебето. В случай че майката не приема достатъчно калций, развиващият се детски организъм започва да си го набавя от нейните кости и зъби, което води до множество проблеми за дамата.

Сред най-богатите на калций храни са сиренето, кашкавалът, прясното и киселото мляко, сьомгата, сардините, соевото мляко и тофуто, зеленолистните зеленчуци. Препоръчителното количество калций на ден за една бременна жена е 1000 мг, като за неговото набавяне спомагат добавките.

Холин

Холинът или витамин B4 спомага за нормалното формиране на мозъка и гръбначния мозък на бебето. Чудесни хранителни източници на холин са прясното мляко, яйцата, зелената салата, овесените ядки, соята, пшеничените кълнове. Дневно бременната жена се нуждае от около 125 мг витамин B4.

Селен

Още един препоръчителен минерал за прием под формата на хранителна добавка за бременните дами е селенът. Той може да ни предпази от спонтанен аборт и смърт на бебето в майчината утроба. Селенът подпомага още нормалното развитие на плода, предпазва от вируси и инфекции и подпомага за изграждането на силна имунна система на бебето.

Този минерал се съдържа и в храни като орехи, морски дарове и риба, яйчен жълтък.

Омега-3

Сред най-важните нутриенти за прием от бременните са и омега-3 мастните киселини. Те подпомагат общото здраве на жената и благоприятстват нормалното развитие на бебето – най-вече за развитието на мозъка му. Достатъчният прием на омега-3 повлиява и настроението на бъдещите майки и ги предпазва от изпадане в депресивни състояния.

Хранителни източници на омега-3 са най-вече морските дарове и рибата, но те трудно успяват да ни осигурят достатъчно количество, за да усетим търсения ефект.

При избора на хранителна добавка с Омега-3 мастни киселини обаче е важно да сме много внимателни. Някои по-некачествени варианти съдържат живак и течни метали, които излагат бебето и майката на риск. Повече по темата можете да прочетете в статията ни „Как да изберем качествено рибено масло“.

Важно е да обърнем внимание и на факта, че някои рибени масла се добиват от черен дроб, богат на витамин А. Както по-долу ще обясним в детайли, приемът на витамин А от бременните жени може да предизвика евентуални проблеми. Затова се препоръчва да се избира рибено масло, за което е сигурно, че не съдържа витамин А – тоест, че не е извлечено от черен дроб.

Витамин D

За бременните жени е препоръчително да приемат и хранителни добавки с витамин D, за да поддържат нивата му в организма си в норма - към 50-80 ng/ml. Той е много важен за здравето на бебето и на майката. Недостигът на витамин Д на жената може да доведе до гестационен диабет, прееклампсия и ниско тегло на новороденото.

Основният натурален източник на витамин Д е слънцето, затова и допълнителният му прием е ключов особено при есенните и зимните бременности.

Витамини от група B

Освен B9 и B4 останалите витамини от група B също са от голяма важност за бъдещата майка. Те спомагат за преобразуването на консумираната храна в енергия – така необходима на жената, носеща в себе си своето дете. Чудесни хранителни източници на витамините от група Б са нетлъстите меса и зърнените продукти.

Пробиотици

По време на бременността е добре да се приемат и хранителни добавки с пробиотици. Те не само благоприятстват хранително-чревния тракт, а и подпомагат имунитета. Пробиотиците облекчават и констипацията, от която страдат много бременни дами.

Протеин

Бременните жени се нуждаят и от значително количество протеин. Той е от съществено значение за растежа на детето – най-вече след първия триместър. Отлични хранителни източници на протеин са чистото месо, домашното птиче месо, рибата, яйцата, млечните продукти, грахът, тофуто.

Защо да внимаваме с витамин А

На фона на всички микро- и макронутриенти, чиито прием бременните жени е добре да увеличат, случаят с витамин А е точно обратният. С него е необходимо да се подхожда с голямо внимание. Добре е бременните дами да следят нивата на този витамин в организма си през целия период на бременността. Витамин А се натрупва в организма ни, като хипервитаминоза с него може да доведе до уродства при бебето и дори да доведе до спонтанен аборт. В същото време приемът на този витамин в допустими граници подпомага развитието на зрението и здравината на кожата на бебето.

Сред храните, богати на витамин А, са меките сирена (бри, камамбер, козе сирене), черният дроб, моркови, сладки картофи.

Хранителни добавки за бременни

Изборът на хранителни добавки за бременните дами е сложен и е препоръчително да бъде направен под ръководството на специалист. Важно е да знаем, че приемът на неспециализирани хранителни добавки, съдържащи гореизброените витамини, минерали и микроелементи, не е препоръчителен, тъй като грамажите им не са съобразени с нуждите на организма, носещ в себе си бебе.

Сред най-разпространените хранителни добавки за бременни са мултивитамините, фолиевата киселина, желязото, пробиотиците.

Мултивитамини за бременни

Мултивитамините за бременни са изключително удобни за бъдещите майки, тъй като обикновено им осигуряват нужната дневна доза микро- и макронутриенти чрез приема на 1-2 капсули. Те често са предназначени и за конкретен период от бременността, така че да отговарят максимално на нуждите на женския организъм. Отлични примери за мултикомпонентни хранителни добавки за бременни са:

  • Jamieson Prenatal Пренатал мултивитамини за бременни x 30 таблетки – това е комплекс от 30 важни за бременната жена витамини, минерали и хранителни вещества. Добавката спомага растежа и нормалното развитие на плода, като осигурява на него и майката витамини А (в нужната доза), D3, C, E, B1, B2, B12, B3, пантотенова киселина, биотин, фолиева киселина, калций, цинк, желязо, магнезий, мед, хром, манган, йод;
  • Nature's Way Alive Complete Premium Prenatal Mултивитамини за бременни 60 софтгел капсули – тази хранителна добавка осигурява на женския организъм богат букет от витамини, минерали и микроелементи, необходими по време н бременността. Сред тях са витамините A, C, D3, витамини от група B, желязо, йод, магнезий, цинк, селен, мед, натрий, патентована смес от овощни плодове и градински зеленчуци на прах, масло от водорасли;
  • Femibion 1 Витамини за бременни 28 таблетки Merck – това са мултивитамини за бременни, предназначени конкретно за първия триместър от бременността, като са подходящи и за дами, правещи опити да заченат. Сред основните компоненти на формулата са фолиевата киселина, витамин Д, витамини от група B, йод, ниацин, витамини E и C, пантотенова киселина;
  • Femibion 2 Витамини Бременност и Кърмене 28 таблетки + 28 капсули Merck – тази добавка е специално създадена за периода от бременността след 13-та седмица. Сред основните съставки са фолиевата киселина, витамини от група Б – вкл. биотин, ниацин, витамини Е и Ц, йод, селен, желязо, цинк, магнезий, лутеин;
  • Premama Duo Mултивитамини и минерали за бременни х30 таблетки + 30 капсули Alkaloid – това е една мултифункционална хранителна добавка, подходяща за периода преди зачеването, по време на бременността и след това при кърменето. Тя успява да съчетае подходящо за бременните жени Омега-3 с витамини C, E, PP, D, B1, B2, B6, B7, B9, B12, калций, магнезий, желязо, пантотенова киселина, цинк, манган, мед, йод, селен, молибден, хром;
  • BetterYou Комплекс бременност орален спрей 25 мл – тази хранителна добавка се отличава най-вече с удобния си начин за прием – чрез впръскване в устата без необходимост от вода. Така съставките навлизат и се усвояват много по-бързо от организма. Освен това спреят е със специална формула, която облекчава гаденето. Сред съставките в добавката са фолиевата киселина, витамини D3, B12, K2 и желязо.

Фолиева киселина за бъдещи майки

Както вече споменахме, фолиевата киселина е сред най-важните витамини за прием от бъдещите майки. Тя играе ключова роля за развитието на детето. По тази причина гинеколозите често предписват на бременните дами и отделни добавки с фолиева киселина в нужните за тях грамажи. Чудесни варианти са:

Женски пробиотици

По отношение на пробиотиците, подходящи за бременни, едни от най-ефективните и качествени варианти са:

Желязо за бременни

Един от най-важните минерали за бременните е желязото и при необходимост то също се предписва за самостоятелен прием. Добри примери за хранителни добавки с желязо за бъдещи майки са:

Животът на бременната жена се променя светкавично бързо. Необходимо е да научи безброй нови неща – повечето за времето, след като роди. За да ви помогнем да оползотворите максимално деветте си месеца подготовка за появата на малкото бебе, сме ви подготвили още няколко интересни статии:

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.