Връзката между здравето на черния дроб и на целия организъм

Връзката между здравето на черния дроб и на целия организъм

Черният дроб е вторият най-голям орган в тялото ни. Той отговаря за редица жизнено важни процеси в нашия организъм, сред които са храносмилането, метаболизма, терморегулацията, детоксикацията, кръвосъсирването.

Функции на черния дроб

Храносмилане

Черният дроб отговаря за:

  • усвояването на мастно-разтворимите витамини като A, E, D и К;
  • разграждането и усвояването на мазнините от приеманата храна.

Метаболизъм

Благодарение на голямото си количество ензимни системи в своите клетки черният дроб заема важна роля в:

  • обмена на веществата в организма;
  • правилното протичане на метаболизма на белтъците, въглехидратите и мазнините;
  • обмяната на минералите и електролитите в тялото.

Терморегулация

Черният дроб се характеризира и със способността си вследствие на протичащите метаболитни процеси да:

  • генерира топлина в организма ни;
  • посредством кръвообращението да разпространява образувалата се топлина към всички части от тялото, сгрявайки ни отвътре.

Детоксикация

Отново благодарение на ензимите си черният дроб ефективно неутрализира по-голямата част от токсините, приемани чрез храната и някои напитки, и така ни защитава от възможната вреда, която биха могли да ни нанесат.

Кръвосъсирване

В самия черен дроб се синтезира голямо количество белтъци и ензими, които са от ключово значение за кръвосъсирването.

Функциите на черния дроб не се изчерпват дотук, но дори само изброените ясно демонстрират колко голямо е значението му за нашето тяло, за поддържането на доброто ни здраве.

За съжаление, нашият начин на живот често нанася вреда на този така важен орган, което може да доведе до редица здравословни проблеми, ако не предприемем необходимите мерки навреме.

Как вредим на черния дроб

Благосъстоянието на чернодробните клетки и правилното функциониране на самия орган до голяма степен зависят от начина ни на хранене, приема на алкохол и лекарства, но не само. Вреда са в състояние да нанесат:

  • прекомерната консумация на алкохол и хроничният алкохолизъм;
  • вирусните и бактериалните инфекции;
  • приемът на токсични хранителни продукти;
  • употребата на много лекарства;
  • нарушеният липиден профил;
  • повишеното артериално налягане;
  • затлъстяването – основно в коремната област;
  • диабетът и други заболявания.

В случай че съзнаваме наличието на някой от изброените фактори в живота си, е добре да се консултираме с лекар и при нужда да вземем необходимите мерки за подобряване състоянието на черния ни дроб.

Чернодробни заболявания

Сред най-разпространените увреждания на този орган, изискващи предприемането на бързи действия, са:

  • Чернодробната фиброза - хронично увреждане на чернодробната тъкан;
  • Стеатозата - омазняване на черния дроб, което нарушава цялостното функциониране на организма и може да доведе до стеатозен хепатит, фиброза и цироза.

Симптоми за проблеми с черния дроб

Сред причините да потърсим лекарска консултация е и наличието на вече изразени симптоми за наличен проблем с черния дроб. Сред тях са:

  • тежест в подребрието;
  • забавен метаболизъм;
  • повишено тегло;
  • хронично усещане за умора и отпадналост;
  • раздразнение.

Как можем да възстановим доброто здраве на органа

Черният дроб е изключително специален орган, тъй като е в състояние да се саморегенерира. Това означава, че много от проблемите с него са решими, стига да променим начина си на живот и да предприемем необходимите мерки.
Сред първите стъпки е да повишим физическата си активност до минимум 20-минутно ходене пеша на ден (в случай че до момента сме се движели по-малко). Добра идея е и да преминем към здравословен режим на хранене, ограничаващ приема на твърде мазната и тежка пържена храна, на солта, на продуктите с висок гликемичен индекс. Важно е и менюто ни да включва зелени листни зеленчуци, тъй като те са в състояние да редуцират чернодробното омазняване. Диетата ни е добре да съдържа още кафе, бразилски орех, чесън и фъстъци. Всички те не само съдържат полезни за черния дроб съставки, витамини и минерали, но се отличават и с мощни антиоксидантен и протективен ефект, спомагат за детоксикирането и нормализирането на мазнинния метаболизъм.

Важно е още да преустановим консумацията на алкохол и да контролираме приема си на медикаменти.

Оптихепан Слим – грижа и защита за черния дроб

Въпреки че черният дроб е способен да се самовъзстановява при подобряване начина ни на живот, той често се нуждае и от допълнителна подкрепа. Ефективни грижа и защита за този така важен орган осигурява Оптихепан Слим.

Това е продукт, съчетаващ по оптимален начин полезни съставки за здравето на черния дроб и за поддържането на нормалния метаболизъм в нашия организъм. Тяхната комбинация оказва протекция на органа и спомага за възвръщането към доброто му състояние.

Оптихепан Слим съдържа:

  • Холин - балансира чернодробната функция;
  • Бял трън - благоприятства здравето на черния дроб благодарение на съдържанието на силимарин в плодовете му;
  • Черен пипер - спомага отстраняването на токсините;
  • Куркума - допринася за поддържане на оптимално тегло;
  • Хром – елемент, който тялото ни не може да произвежда само, спомага за правилния метаболизъм, за поддържането на нормалната концентрация на глюкоза в кръвта и следователно за баланса на чернодробната функция и цялостното здраве на органа.

Комбинацията от всички тези съставки благоприятства доброто състояние на черния дроб, спомага за правилното му функциониране, защитава клетките от оксидативния стрес, отстранявайки токсините от обмяната на веществата, помага ни да поддържаме теглото си в норма. Така Оптихепан Слим се явява едно многофункционално решение за доброто ни здраве и красотата на тялото ни отвън и отвътре.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.