Как да приемаме масло от черен кимион и какви са ползите?

Как да приемаме масло от черен кимион и какви са ползите?

За маслото от черен кимион, известно и като нигела, говорят още Хипократ и Авицена. От благотворните му действия се възползват в Древен Египет, чудотворните му сили възхвалява дори пророкът Мохамед.

От хилядолетия черният кимион се използва както с лечебна цел, така и за съхраняване на младостта и красотата. Какви са конкретните му свойства и как да се възползваме от тях, ще разгледаме в следващите редове.

Какви са ползите за организма от маслото от черен кимион (нигела)?

Сред многобройните положителни действия от приема му са:

Антиалергенно действие

Приема на нигела се препоръчва при различни алергии. То е отличен помощник при раздразнена, възпалена и суха кожа, като освен противоалергично й действа и противовъзпалително.

Освен това се приема при сезонни алергии, екземи, астма и други алергични състояния.

Антиоксидант

Маслото от черен кимион е мощен антиоксидант. Приемът му ефективно защитава клетките от вредното действие на свободните радикали, като така забавя процесите на стареене.

Диуретик

Нигелата е и добър диуретик, спомагащ за изхвърлянето на излишните количества течност от организма. Така подкрепя работата на бъбреците и ги пречиства.

Обезболяващо и антиспазматично свойство

Приемът на този продукт се препоръчва при дискомфорт, породен от схващания, навяхвания и усещане за напрежение, засягащ:

  • савите;
  • мускулите;
  • сухожилията.

Имуностимулант

Маслото от черен кимион е богато на витамини и омега ненаситени мастни киселини, благодарение на които ефективно повишава имунитета. В същото време действа противовирусно, противогъбично и антибактериално.

Препоръчва се още за лечението на респираторни проблеми като кашлица и бронхит.

При какви състояния помага маслото от нигела?

Сезонни алергии

Приемът на нигела потиска освобождаването на хистамините в тялото и повишава имунитета, като така облекава симптомите на сезонните алергии.

Стомашни и чревни проблеми

Приемът на продукти с тази съставка помага при стомашно-чревни неразположения и заболявания, при диария, гастрит и други.

Респираторни проблеми

Приемът на масло от черен кимион помага при различни респираторни проблеми, сред които:

  • хрема;
  • бронхиална астма;
  • бронхит;
  • синузит;
  • кашлица;
  • алергичен ринит.

Хипертония

Тъй като нигелата е богата на ненаситени мастни киселини, флавоноиди, фитостероли и разнообразни витамини, тя се отразява благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове. В същото време намалява лошия холестерол, като така нормализира високото кръвно налягане, известно като хипертония.

Маслото от черен кимион ефективно предпазва от сърдечно-съдови проблеми, помага за лечението на атеросклероза, исхемия, разширени вени, тромбози, нарушено кръвообращение в мозъка.

Затлъстяване

Прочиствайки кръвоносните съдове от токсините и лошия холестерол, маслото от черен кимион подпомага и борбата с излишните килограми. В същото време спомага за постигане на хормонален баланс и забързва метаболизма.

Дерматологични проблеми

Приемът му регулира и производството на мастните жлези. Благодарение на това помага за справяне с акнето, с проблеми като дерматит и псориазис.

Нигелата се прилага и в козметиката с цел възстановяване на увредената коса, преодоляване на пърхота, целулита, бръчките, неравномерния тен и безжизнената суха кожа.

Какви вещества съдържа маслото от нигела?

Черният кимион е богат на множество полезни за здравето и красотата микронутренти. Сред тях са:

  1. Омега-6 и омега-9 мастни киселини;
  2. Фосфолипиди;
  3. Аминокиселини;
  4. Каротеноиди;
  5. Фитостероли;
  6. Танини;
  7. Витамин Е;
  8. Витамин D;
  9. Витамин C;
  10. Витамини от група B;
  11. Калий;
  12. Натрий;
  13. Фосфор;
  14. Желязо;
  15. Селен;
  16. Цинк.

Важно е и да отбележим, че ненаситените мастни киселини в него са приблизително 85% от целия му състав.

Как се приема масло от черен кимион?

Под какви форми може да го открием?

То се предлага в различни форми, сред които:

Хранителна добавка (капсули, таблетки)

Отлични примери са:

Базово масло

Нигелата се предлага и под формата на студено пресовано масло, което е подходящо за салати, сосове и други хранителни цели. Чудесни примери са:

В козметика

Това е и ключова съставка в редица козметични продукти за кожа и за коса. Сред тях е Garnier Botanic Therapy Magnetic Charcoal Шампоан за коса 400 мл, който ефективно отстранява излишния себум, осигурява 72-часова хидратация и подхранва сухите краища. Формулата му включва още активен въглен с детоксикиращ ефект. Предлага се и в разфасовка от 250 мл.

Колко време се приема?

Обикновено е най-добре приемът да бъде сутрин след закуска. Препоръчително е приемът да продължи около 3 месеца, след което да се направи пауза от 2 месеца.

В случай че предпочетете студено пресованата му форма, но вкусът й не Ви допада, можете да я смесвате с мед или плодов сок.

Как се съхранява маслото от черен кимион?

След като отворите маслото, е препоръчително да го съхранявате в хладилника или на друго тъмно и студено място.

Поръчайте висококачествени хранителни добавки на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.