Как да преодолеем пърхота

Как да преодолеем пърхота

Какво е пърхотът

Пърхотът е общо състояние на скалпа, което причинява появата на омазнени бели, жълти или сиви люспи от мъртва кожа по скалпа и в косата.

Тези люспи са по-забележими, когато падат от скалпа и косата върху раменете, като така могат да засегнат самочувствието на всеки човек. Хората, които страдат от пърхот, често усещат сърбеж и имат лющещ се скалп, което причинява дискомфорт. Пърхотът не е заразен, но може да е неприятен и без правилното лечение е трудно да се отървем от него.

Какви са допълнителните симптоми, често съпътстващи пърхота

  • Сърбящ или сух скалп;
  • Отделяне на себум;
  • Видими люспи от мъртва кожа по скалпа, косата или раменете.

Какво причинява пърхота

Има редица фактори, които допринасят за появата на пърхота: от суха кожа до продукти за коса и определени болести или състояния. Пърхотът не е следствие на лоша хигиена, но е много по-видим, когато не мием редовно косата си. Сред основните причини за пърхота са:

Маласезия

Маласезията е част от семейство гъбички и обикновено се открива върху кожата на много хора и е най-честата причина за пърхот и себореен дерматит. Маласезията е подобна на дрожди гъбичка, която се нуждае от мазнина, за да расте. Обикновено се среща в области, които съдържат мастни жлези като например скалпа, лицето и горната част на тялото. Когато гъбичката расте, тя може да причини допълнително увеличаване на клетките на кожата, което води до възпаление, създаващо повече секрет на себум. Старите клетки кожа падат по-бързо и образуват белите песъчинки по раменете ни, които наричаме пърхот.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е общо състояние на кожата, което се причинява от повишен растеж на дрождите върху епидермиса. Себорейният дерматит може да причини сърбеж, лющене и зачервяване по скалпа, лицето и други части на тялото и е причина за по-сериозен пърхот.

Суха кожа

Сухата кожа е обща причина за пърхот - особено през зимата, когато сме изложени на по-ниски температури и централно отопление. Ако имаме люспи в косата или по скалпа си, които са малки и не изглеждат омазнени, или ако принципно страдаме от суха кожа по други части от тялото, то това е причината за наличието на пърхот.

Ако страдаме от пърхот, то бързо ще усетим влиянието му не само върху нашия комфорт, но и върху самочувствието и увереността.

Наличието на пърхот може да е стресиращо и да засегне всяка област от нашия живот - от цвета и стила на дрехите, които носим, до това колко уверени сме в социална среда. Понякога е възможно да чувстваме, че пърхотът ни побеждава, но съществува просто и надеждно решение, на което можем да разчитаме, за да го премахнем.

Основната причина за появата на пърхот

Гъбичките Маласезия са най-честата причина за пърхот и себореен дерматит. Пърхотът, който се причинява от гъбичната инфекция, не е заразен, така че страдащите от него не бива да се срамуват. Но е важно да полагаме грижи за скалпа си.

Как да поддържаме скалпа си здрав

Съществуват множество начини, по които да осигурим здраве на скалпа си. Основните сред тях са:

Да предотвратим щетите по скалпа

Има няколко начина да защитим скалпа си. Те включват:

  • Носене на шапка за защита на скалпа от слънцето и слънчеви изгаряния. Слънчевите изгаряния увреждат скалпа и водят до увреждане и раздразнение на кожата му;
  • Ограничаване на употребата на продукти за коса като спрейове, бои, мусове и гелове. Химикалите в тези продукти могат да раздразнят кожата и да причинят изсушаване на скалпа или да доведат до необичайна секреция на себум;
  • Когато страдаме от пърхот, е добре редовно да мием косата си с шампоан против пърхот, който съдържа активни съставки като кетоконазол - например шампоан Nizoral, който се бори с основната причина за пърхота.

Да се храним здравословно

Здравословната диета, която е богата на хранителни съставки и витамини, не само ще ни накара да се чувстваме по-здрави, но и ще ни помогне да поддържаме здрав скалпа си. Тук протеинът заема ключова роля. Много храни, богати на протеин, съдържат и други важни съставки за здравето на скалпа. Сред тях са цинк, желязо и витамин В.

Можем да спомогнем за циркулирането на кислорода към скалпа ни и за поддържането му здрав чрез ядене на храни, които са пълни с витамини А и С. За увеличаване на приема ни на витамин С е добра идея да включим в менюто си многообразие от храни, сред които чушки, боровинки, портокали, домати, ягоди и зеленчуци с тъмни листа като например броколи и зеле.

За повече витамин А в диетата ни и за поддържане здравето на скалпа е хубаво да изберем храни като мазни риби, яйца, черен дроб, спанак, моркови, манго, кайсии и сладки картофи. Консумирането на храни, богати на витамини А и С, не само ще ни помогне да запазим скалпа си в топ форма, но и да съхраним кожата си здрава, и да подобрим имунната си система, за да се справя по-лесно с болестите и инфекциите.

Да се освободим от пърхота

Лечебният шампоан Nizoral може да ни помогне да се освободим от пърхота и да започнем да живеем живот без ограничения. Nizoral помага на хората да кажат сбогом на пърхота от над 30 години.

За разлика от много козметични шампоани против пърхот Nizoral не само елиминира видимите симптоми на проблема, но и третира основната причина чрез убиване на гъбичката, която го причинява.

Използвайте Nizoral само два пъти седмично за почистване на косата и скалпа и най-накрая се отървете от пърхота.

Подходящ и безопасен за всички типове коса, Nizoral е нежен за кожата и може да се използва върху оцветена, химически обработена и сива коса. Превърнете пърхота в история и си възвърнете самочувствието чрез избиране на шампоан Nizoral за лечение на причината за пърхота и облекчаване на сърбящия, раздразнещ скалп и лющещата се кожа.

Какво е кетоконазол

Активната съставка кетоконазол в шампоана Nizoral е това, което го прави толкова ефективен. Благодарение на нея продуктът служи не само за преодоляване на основната причина за пърхота, но и за облекчаване на видимите симптоми, сърбежа и раздразването на кожата и за предотвратяването на бъдещи появи.

Кетоконазолът е антигъбично лекарство, което се използва за лечение на пърхот и себореен дерматит по скалпа и е най-предписваната в света съставка срещу пърхот.

Кетоконазолът третира основната причина за пърхота чрез убиване на гъбичката, която го причинява. Той помага за защита на скалпа от бъдещи прояви чрез силно свързване към естествения протеин на косата. Така кетоконазолът остава активен и продължава да работи между нанасяниятa. Употребявайте шампоана Nizoral само два пъти седмично, за да заживеете най-накрая живот без пърхот.

Шампоанът Nizoral може да се използва за третиране на широк набор прояви на пърхот, от леки до тежки. Кетоконазолът остава активен върху кожата до седем дни, за да помогне за борба с упорития пърхот и е клинично доказан като по-добър от цинковия пиритион, съдържащ се в много шампоани за третиране на остър пърхот за четири седмици.

Лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и юноши над 12 години. Съдържа Кетоконазол. Преди употреба прочетете листовката. Разрешение ИАЛ№0028/06.02.2020г

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.