Как да се справим с преддиабета и да се предпазим от диабет тип 2

Как да се справим с преддиабета и да се предпазим от диабет тип 2

Заседнал начин на живот, нездравословно хранене, стрес – на това е изложен голям процент от съвременното общество. Именно те са и причина за отключване на множество заболявания. Сред тях е и диабетът от тип 2. Преосмисляйки ежедневните си навици обаче, всички ние сме в състояние да го избегнем с лекота.

Какви са видовете диабет и какво ги отключва

Диабетът е познат под две форми:

  • от тип 1 – в този случай болестта обикновено се развива още в детството и се счита за автоимунно заболяване. Процесът е предизвикан от агресивната реакция на имунните клетки в тялото към бета-клетките, които са ключови за инсулинното отделяне. Учените все още не са открили начин за преодоляване на диабета от тип 1, но редовното инжектиране на инсулинови инжекции позволява на пациентите да водят пълноценен живот;
  • от тип 2 – диабетът от тип 2 обикновено се отключва в по-късен етап от живота, но в последно време все по-често засяга и деца. Той най-често е предизвикан от метаболитен дисбаланс, повишаващ нивата на кръвната захар в организма, която обаче не успява да бъде усвоена и използвана за производство на енергия. Тази разновидност на диабета може да бъде избегната, ако следваме съветите, които ще посочим по-надолу в статията. Освен това благодарение на тях лесно ще облекчим и преодолеем това състояние дори когато вече сме го развили.

Какво е преддиабет

Преди развитието на диабет от тип 2 човек преминава през така нареченото преддиабетно състояние или инсулинова резистентност. При него организмът все още произвежда достатъчно инсулин – хормон, синтезиран в панкреаса (храносмилателна жлеза), който отговаря за усвояването на глюкозата (захарта) в кръвта, като по този начин тялото ни получава енергия от консумираната храна. Този инсулин обаче не успява да бъде използван по предназначение. В нормалния случай нивата на кръвната захар в организма ни се покачват след хранене, тогава панкреасът „пуска в действие“ необходимото количество инсулин, спомагащо доставянето и усвояването на захарта от клетките.

Когато обаче страдаме от преддиабет, мускулите, мазнините и черният ни дроб не са в състояние да реагират нормално на стимулацията с инсулин. Това води до нуждата на организма ни от допълнително количество инсулин, за да успее да достави кръвната глюкоза до клетките. Първоначално това води до увеличаване синтеза на инсулин в панкреаса. С времето обаче храносмилателната жлеза се затруднява с отговарянето на големите нужди от въпросния хормон. Това, от своя страна, води до увеличаването на захарта в кръвта, тъй като не бива усвоена от клетките.

Хората с преддиабет обикновено имат завишени показатели както на инсулина, така и на глюкозата в кръвта си. При здравия човек измерваната на гладно кръвна захар е под 6,1 mmol/l. Стойността при хората в преддиабетно състояние е от 6,1 до 6,9 mmol/l. Когато този показател обаче е равен или по-висок на 7,0 mmol/l, то вече говорим за диабет.

Как да разпознаем преддиабета и диабета от тип 2

Преддиабетът често не е съпътстван от осезаеми симптоми, подсказващи ни за проблема. По тази причина е препоръчително да преминаваме през периодични изследвания, в случай че сме в някоя от рисковите групи за развитие на диабет тип 2:

  • хора с генетична предразположеност по роднинска линия;
  • лица, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване (особено в областта на корема и талията);
  • хора с повишени „лощ“ холестерол и триглицериди или с диспропорционално нисък „добър“ холестерол;
  • лица, водещи заседнал начин на живот;
  • жени с поликистозни яйчници;
  • жени, които са страдали от гестационен диабет по време на бременността (временна форма на диабет);
  • жени, родили бебета с тегло над 4 кг;
  • хора в напреднала възраст.

В някои случаи сигнал за преддиабет може да бъде проявата на хипергликемични симптоми 2-3 часа след хранене - треперене, обилно потоотделяне, пребледняване, остър глад, световъртеж, сънливост, отпадналост.

Що се отнася до симптомите на диабета от тип 2, те са много по-отчетливи и показателни:

  • често уриниране;
  • прекомерна жажда;
  • повишен апетит;
  • загуба на тегло;
  • замъглено зрение;
  • отпадналост.

В редки случаи тези симптоми се проявяват и при преддиабета.

Следенето за подобни неразположения и редовните изследвания могат да ни помогнат да вземем навременни мерки и да се справим с проблема, докато още е в зародиш. Преддиабетът е лесно преодолим, а с правилните похвати можем да облекчим до голяма степен и диабета от тип 2.

Как да избегнем/ преодолеем преддиабета и диабета от тип 2

Диабетът най-често засяга хората с лоша диета и заседнал начин на живот. Към вредните фактори можем да прибавим още стреса, тютюнопушенето, наднорменото тегло. Отърсвайки се от всичко това, лесно ще се предпазим от диабета. По този начин можем и да облекчим вече развитата болест. Ето конкретно какво е добре да направим:

Да се обърнем към специалист

Първото, което е добре да направим при симптоми или установяване на преддиабет/диабет тип 2, е да потърсим съвета на специалист. Той най-точно ще ни обясни какво е хубаво да променим в живота си. Освен това ще ни предпише подходящи за състоянието ни медикаменти и/или хранителни добавки. Сред тях най-вероятно ще бъдат:

  • Хранителни добавки с канела – канелата представлява богат източник на полифеноли с доказан ефект върху кръвната захар и инсулиновата сигнализация. Тя ефективно намалява количеството глюкоза в кръвта ни и се използва за създаването на множество хранителни добавки за диабетици и хора, склонни към диабет. Чудесни примери са:
  1. Nature's Way Blood Sugar за контрол на нивата на кръвната захар 90 капсули;
  2. Nature's Way Cinnamon Канела за регулиране нивата на кръвната захар 500 мг 60 V капсули;
  3. Fortex Диабекан за нормални нива на кръвната захар 200 мг 30 капсули;
  • Хром – набавянето на достатъчното за организма ни количество хром спомага за поддържането на нормален въглехидратен и липиден метаболизъм. Освен това потиска апетита – особено за въглехидратни храни, редуцира нивата на „лошия“ холестерол и триглицеридите в кръвта, спомага работата на инсулина, контролира теглото. Приемът на хром служи като превенция и помощно лечение на инсулиновата резистентност и непоносимостта към глюкоза. Хубаво е да знаем и че недостигът на хром в тялото ни може да доведе до затлъстяване, което да отключи диабета ни. Отлични хранителни добавки с хром са:
  1. Solgar Chromium Picolinate Хром Пиколинат при висока кръвна захар 100 мг 90 таблетки;
  2. Natural Factors Chromium & Vanadium Хром и Ванадий за здравословен глюкозен метаболизъм 125 мкг 90 капсули – включеният във формулата ванадий наподобява по действие инсулина и спомага за поддържането на нивата на кръвната глюкоза в норма;
  3. Nature's Way Cromium Picolinate Хром за нормална концентрация на кръвната захар 200 мкг 60 капсули;
  • Магнезий – с напредване на възрастта магнезиевият дефицит все повече се засилва. Това води до проблеми със съня, повишено кръвно налягане, превръща се в рисков фактор за развитие на преддиабет и диабет от тип 2. Ефективен начин за набавяне на магнезий, в случай че сме предразположени към тези състояния, е чрез хранителни добавки като:
  1. Ecodiab при преддиабетно състояние х30 таблетки Ecopharm – съдържа още хром и екстракт от гроздови семки, допълващи действията си;
  2. Solgar Chelated Magnesium Хелатиран Магнезий при безсъние и стрес 100 таблетки;
  3. Walmark Магнезий Грижа за нервната система и мускулите 200 мг 30 таблетки;
  • Алфа-липоева киселина – тя представлява мощен антиоксидант, който защитава тялото ни от действието на свободните радикали. Освен това спомага за контролирането нивата на кръвната захар в организма и за възстановяването на засегнатата от високата кръвна глюкоза нервна тъкан. Алфа-липоева киселина също така защитава черния дроб, забавя процесите на стареене и подобрява физическата ни издръжливост. Удобен и лесен начин да я набавяме на организма си са хранителните добавки като:
  1. Solgar Alpha lipoic acid Алфа-липоева киселина силен антиоксидант 60 мг 30 капсули;
  2. Nature's Way Alpha-Lipoic Acid Алфа-липоева киселина за контрол върху нивата на кръвната захар 200 мг 60 капсули;
  3. Alpha betic Мултивитамини при диабет и преддиабетно състояние 30 таблетки Enzymatic Therapy – съдържа още хром, магнезий и други облекчаващи състоянието витамини и минерали.

Да променим хранителните си навици

Неправилното хранене, включващо големи количества вредни мазнини и прости въглехидрати – основно захарни и тестени изделия, е сред най-честите причини за развитие на преддиабет и диабет от тип 2. Внасянето на поне леки корекции в диетата лесно може да ни предпази или да облекчи тези състояния. Добре е да ограничим сладкото, белите брашно, ориз и паста, подсладените напитки, алкохола, пърженото, подсладените зърнени храни, картофите. Препоръчително е да ограничим още плодовете, като най-подходящи за консумация са дивите ягоди, боровинки и т.н.

Всичко това не означава да не се храним вкусно. Ориза и пшениченото брашно можем да заместим с нахут и елда, белите картофи със сладката им разновидност. Препоръчително е да намалим и мазнините в диетата си, като здравословният вариант е авокадото. Алтернатива на млечния шоколад е черният, който дори спомага за намаляване на инсулиновата резистентност. По отношение на алкохола спокойно можем да се наслаждаваме на червеното вино, което се явява изключение от правилото. То спомага за редуциране на нивата на инсулин в кръвта.

Чудесно е да включим в диетата си още храни, богати на хром като яйчен жълтък, сирене, зеленчуци, червено месо, варива, пълнозърнести храни, черен пипер, както и на магнезий като морски дарове, месо, яйца, млечни и пълнозърнести продукти, варива, ядки, зелени листни зеленчуци.

Да се движим и да намалим килограмите

Движението е здраве. То ни предпазва от и облекчава преддиабета и диабета от тип 2. Физическата активност подобрява въглехидратния и мазнинния метаболизъм, което спомага и възстановяването на нормалната функция на инсулина в организма ни. В същото време движението ще ни помогне и в свалянето на излишните килограми и отстраняването на натрупаните мазнини в областта на корема и талията, които също са сред предпоставките за диабетно състояние. Чудесна идея е да започнем с разходки, качване по стълбите вместо с асансьора, 15-минутно раздвижване сутрин. Полезна по темата е статията ни „Как да отслабнем лесно и здравословно“.

Да намалим стреса

Сред основните причини за отключване на диабет от тип 2 – особено при наследствена обремененост, са високостресовите ситуации. По тази причина е добре да намерим начини за редуциране на напрежението и за избягване на силния стрес. Спортът и медитацията са едни от най-ефективните начини за това. Идеи и вдъхновение можем да почерпим и от статията „Как позитивното мислене подобрява здравето ни“.

Да спрем цигарите

В случай че сме пушачи, отказването от цигарите е сред начините да облекчим диабетното си състояние или да се предпазим от него. Тютюнопушенето повлиява негативно на метаболитните процеси в организма, а прекратяването му може да спомогне за нормализирането им.

Интересно е да знаем, че следвайки тези съвети, сме в състояние да се предпазим от диабета от тип 2, дори и да имаме генетична предразположеност към него. Това е само още едно доказателство, че здравословният и спокоен начин на живот е ключът към здравето и дълголетието.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.