Как да влезем във форма за лятото?

Как да влезем във форма за лятото?

Какво лято през февруари ли? Може би повечето от Вас сте реагирали по този начин на заглавието ни, но въпреки това сте решили да прочетете какво имаме да Ви кажем. Защо ли? Защото вътре в себе си осъзнавате, че влизането във форма е дълъг процес - особено ако желаете да съхраните доброто си здраве.

Възможно ли е бързо да влезем във форма за лятото?

Да, възможно е - в някои случаи. Основният въпрос, на който трябва да си отговорите е как искате да изглеждате през идващото лято. Каква е дефиницията на “във форма” за Вас самите.

Ако от заветната цел Ви делят 4-5 килограма, е напълно възможно да се отървете от тях и няколко седмици преди лятото. Ако бленувате за по-стегнато тяло без увиснала кожа, стрии и целулит, усилията, които ще се наложи са положите за желаната фома, са повече и по-времеемки.

Най-важното е да се придържате към здравословните методи за влизане във форма за лятото. Стресирането на организма е в състояние както да доведе до обратен на желания ефект, така и да навреди на Вашето здраве.

Каква е целта ни - отслабване или мускулна маса?

Може би повечето от Вас се интересувате от това как най-лесно да се сбогувате с излишните килограми и мазнини преди предстоящото лято. Възможно е дори да се страхувате от вдигането на тежести, за да не се сдобиете с огромни бицепси по невнимание. Подобни разсъждения обаче трудно ще Ви осигурят дълготрайно изваяно тяло.

Важно е да знаете, че колкото повече мускули имате, толкова повече калории горите - дори когато тялото Ви е в покой. По тази причина в много от случаите е препоръчително влизането във форма за лятото да бъде придружено от силови упражнения за натрупване на мускулна маса.

Какъв тип тренировки да изберем според целта си?

Най-ефикасният и здравословен метод за влизане във форма е умереният спорт, който помага и за стягането на тялото. В случай че досега сте се придържали към по-заседнал живот, е препоръчително да започнете с ниско натоварване и да го увеличавате постепенно.

Какъв тип да са упражненията, зависи от Вашата цел. В случай че тя е основно отслабване, подходящи за Вас са кардио тренировките. Такива са бягането - навън или на пътека във фитнеса, карането на колело или велоергометър, аеробиката и т.н. Ако желаете също така да натрупате мускулна маса и да сте в перфектна форма през лятото, е добре да съчетаете кардиото с по-силови упражнения. Ако нямате опит с тях, е препоръчително да се посъветвате с професионален фитнес треньор, който да Ви изготви програма. Той ще Ви покаже и как правилно да изпълнявате подходящите за Вас упражнения, така че да не се контузите.

Как да се храним и нужно ли е да сме на диета?

В случай че Ви се иска да отслабнете едва с няколко килограма и разполагате с достатъчно време, е възможно да постигнете целта си дори без диета. Необходимо е само да започнете да се храните здравословно и да се придържате към препоръчителния калориен прием - около 2000 калории дневно за жените и около 2500 калории дневно за мъжете.

Добре е обаче да знаете, че в зависимост от физическата активност и телосложението Ви тези цифри могат да растат или да намаляват. Важно е и да не допускате да страдате от твърде голям калориен дефицит, за да не влошите здравето си.

А какво имаме предвид под здравословно хранене? То включва предимно плодове и зеленчуци, нетлъсти меса, риба и морски дарове, ядки, яйца, млечни продукти - особено кисело мляко. Препоръчително е да изключите от менюто си бързите храни, тестените изделия от бяло брашно, захарните изделия. Ако не сте способни напълно да се откажете от всичко това, е важно поне да го намалите до минимум.

Хубаво е да ограничите още газираните и всички други подсладени напитки, както и алкохола.

Важни са и методите, по които готвите храната си. Добре е да намалите употребата на сол и мазнина в ястията, да се придържате към печените, задушените и суровите варианти за сметка на пържените.

Защо е важен сънят?

Според Световната здравна организация възрастният човек се нуждае от 7-9 часа сън на нощ, за да бъде здрав и емоционално стабилен. От друга страна, недоспиването води след себе си редица негативни ефекти като хормонален дисбаланс.

Вследствие на липсата на достатъчно сън чувствителността ни към инсулин отслабва, нивата му се повишават и така се чувстваме гладни дори непосредствено след хранене. Освен това хормоналният дисбаланс повишава апетита и то към нездравословни храни.

Добре е да споменем и че ако сме недоспали, енергийните ни нива са по-ниски и вероятността да не тренираме пълноценно, е голяма.

Колко вода е необходимо да пием дневно?

От голямо значение за влизането във форма за лятото е и консумацията на достатъчно количество вода дневно - приблизително по 2 литра. Освен до сериозни здравословни проблеми недостигът на добра хидратация може да доведе до:

  • подуване вследствие на задържане на вода;
  • целулит вследствие на задържането на вода и токсини;
  • стрии вследствие на дехидратираната и нееластична кожа.

Прочетете още: Колко вода да пием на ден и как тя влияе на здравето ни

Какво движение трябва да имаме дневно?

Това е субективен въпрос със субективен отговор. Въпреки това можете да приемете като дневен минимум на движението изминаването на 10 000 крачки. Едва след като ги надвишите обаче, можете да се считате за наистина активни и е възможно движението Ви да допринесе за влизането във форма за лятото.

Нужно ли е да измерваме крачките си през деня?

В случай че тренирате редовно и се придържате към здравословен режим на хранене, броенето на крачките не е необходимо. Въпреки това ако този ритуал ви стимулира да се движите повече, няма нищо лошо в употребата на брояч за крачки.

Хранителни добавки за перфектна форма през лятото

Отлични помощни средства за бързото, лесно и здравословно влизане във форма за лятото са специализираните витамини, минерали и мултивитамини. Отличен избор са хранителните добавки като:

Поръчайте ефективни хранителни добавки за отслабване и детокс за лятото на ниски цени от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

*из BeleneBe

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.