Как маслото от вечерна иглика подпомага женското здраве – научни доказателства

Как маслото от вечерна иглика подпомага женското здраве – научни доказателства

Вечерната иглика (Oenothera biennis) е красиво цвете, чиито жълти листа се разтварят с наближаването на тъмните часове от денонощието. Тя е и могъща билка, допринасяща с многобройните си свойства за благосъстоянието на човешкия организъм. Приложенията й в медицината и фармацията са десетки, като най-голяма част от тях са с насоченост към подобряване на женското здраве. С маслото от вечерната иглика, ние, хората черпим красота и жизненост директно от природата. Дамите придобиват нежността, прелестта и силата на крехкото цвете.

Кои са най-важните съставки във вечерната иглика

Интересно е да отбележим, че всяка част от растението вечерна иглика е подходяща за прием под някаква форма. Някога индианците в Северна Америка (откъдето и произхожда вечерната иглика) приготвяли чай за диетични цели, наситен с флавоноидите, танините, смолата и фитостеролите от билката. В същото време семената й са богати на протеини (15%), масло (24%) и целулоза (43%). Именно в маслото се крият и едни от най-важните съставки на игликата – омега-6 мастните киселини под формата на линолеинова (линолова) и гама-линоленова киселина. Чрез пресоването на семената по специален начин това масло се извлича и се получават хранителни добавки като Primlife от Naturprodukt, осигуряващи ни обширната палитра от полезни свойства на вечерната иглика.

Важно е да споменем и наличието на витамините Е и B6 в маслото от вечерна иглика. Те допълват многобройните ефекти за човешкото и най-вече за женското здраве на омега-6 мастните киселини.

В комбинация тези 3 ключови съставки ни осигуряват силни противовъзпалително, болкоуспокояващо, аналгетично действие, подобряват общото здраве, справят се с кожни, хормонални, ставни проблеми, благоприятстват ендокринната система. Повече за десетките полезни свойства на маслото от вечерна иглика за дамите ще разкажем в следващите редове.

Маслото от вечерна иглика облекчава предменструалния синдром (ПМС)

Предменструалният синдром е състояние, което засяга около 90% от дамите в репродуктивна възраст. Получава се вследствие на резки хормонални промени в организма и трае между 1 и 2 седмици преди всеки месечен цикъл. Свързва се с множество неразположения, сред които:

  • болки в гърдите;
  • акне;
  • засилена емоционалност, раздразнителност;
  • топли и студени вълни;
  • повишен апетит към сладко;
  • мускулни спазми.

Приемът на омега-6 мастните киселини в маслото от вечерна иглика е в състояние да облекчи всички тези проблеми.* За да усетим действието, е препоръчително да пием поне 1000 мг дневно в периода от първия ден на менструацията до овулацията.

Интересно е да споменем изследване от 2015 г.**, което доказва, че дами, приемащи по 2 г масло от вечерна иглика или комбинация от 2 г масло от вечерна иглика с 400 IU витамин Е на ден в рамките на 6 месеца, усещат осезаемо облекчение на болката в гърдите по време на ПМС в сравнение с група от жени, приемащи плацебо.

Маслото от вечерна иглика подпомага репродуктивното здраве при жените

Една от най-важните функции на маслото от вечерна иглика за здравето на жените е способността му да осигурява хормонален баланс в организма. По този начин не само облекчава симптомите на ПМС, а и повишава фертилността на дамите. Редовният прием на добавка с масло то вечерна иглика урегулира нивата на хормоните естроген, прогестерон и пролактин, увеличавайки в пъти шанса за зачеване.

Маслото от вечерна иглика облекчава симптомите на менопаузата

Симптомите, съпровождащи периода на менопаузата, също са провокирани от хормоналните изменения в женския организъм. Затова маслото от вечерна иглика успява да помогне и в този случай. Благодарение на редовния прием нарушенията в съня, кожните проблеми и депресивните състояния биват облекчени. Проучване от 2018 г.*** също така доказва намаляването на горещите вълни по време на прехода към менопауза. Друго изследване, от 2013 г.****, публикувано в Archives of Gynecology and Obstetrics, сочи, че дневният прием на 500 мг масло от вечерна иглика води до умерено облекчаване на горещите вълни след шест седмици.

Маслото от вечерна иглика подобрява сърдечното здраве и холестерола

Сред основните свойства на омега ненаситените мастни киселини, сред които е и омега-6, е способността им да намаляват лошия холестерол и да повишават нивата на добрия. По този начин те подобряват състоянието на сърцето, намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми, предпазва от тромбози и значително удължават живота ни.

Маслото от вечерна иглика се бори с акнето и други кожни проблеми

Кожните дефекти са в състояние да понижат самочувствието ни, носят ни дискомфорт, а понякога са свързани и със здравословни проблеми. Маслото от вечерна иглика ни дарява с комбинация от красота, здраве и комфорт.

Една от причините за това е способността му да решава хормонални проблеми, сред които често е и акнето. То засяга голяма част от жените през целия жизнен път – от пубертета, през репродуктивната възраст, бременността чак до менопаузата. Възвръщайки хормоналния ни баланс омега-6 мастните киселини ни отървават и от този неприятен проблем. В същото време подобряват структурата на клетките, нервната функция и подобряват еластичността на кожата.

Маслото от вечерна иглика се отличава и със способността да редуцира сърбежите по кожата, зачервяванията, да й осигурява подхранване и хидратация в дълбочина. Благодарение на тези си функции то се прилага успешно и за лечение на кожни проблеми като екзема, псориазис и атопичен дерматит.

Научно доказано е, че сред ключовите причини за поява на екзема е неспособността за нормално обработване на мастните киселини, което води до недостиг на омега-6 под формата на гама-линоленова киселина (GLA). Редовният прием на хранителна добавка с масло от вечерна иглика като Primlife от Натурпродукт ефективно помага за преодоляването на този дефицит.

В същото време маслото от жълтата билка лекува и псориазис, свързван с твърде бързото делене на епидермалните клетки, причиняващо производството на белезникави люспи и подуване на кожата.

Изследвания, публикувани в Международния вестник на козметичната наука, сочат и че маслото от вечерна иглика е в състояние да редуцира силата на структурните и функционалните промени в кожните тъкани, свързани с възрастта - зачервяване, твърдост, грапавост и отпуснатост. Така то ни дарява с младост и красота, със здрава и жизнена кожа.

Маслото от вечерна иглика намалява косопада

Маслото от вечерна иглика заздравява не само кожата, а и космените фоликули. Това е от голяма полза най-вече за дамите в менопауза, при които понякога се наблюдава косопад. Важно е да отбележим и че докато при господата този проблем макар и по-разпространен не се отразява толкова рязко върху самочувствието и начина на живот, при жените може да доведе до депресивни състояния, нежелание за лични контакти, пълна промяна на стила на обличане. Научно доказано е, че при прием на 1000 мг масло от вечерна иглика на ден косопадът бива видимо намален след 6-8 седмици.

Маслото от вечерна иглика благоприятства опорно-двигателната система

Освен върху косата и кожата маслото от вечерна иглика осигурява благотворен ефект и върху ставите - ключова част от опорно-двигателната система. Благодарение на мощния си антиоксидантен ефект то ефективно облекчава възпалителните процеси в случай на проблеми със ставите. Важно е да споменем и че сред основните фактори за поява на много от костно-ставните проблеми, сред които са артритът и остеопорозата, са съпътстващите менопаузата хормонални изменения при жените. Редовният прием на ПримЛайф се бори именно с това. С негова помощ се постига необходимият хормонален баланс.

Ревматоидният артрит представлява автоимунно заболяване. При хората, страдащи от него, имунната система атакува своите собствени тъкани и клетки. Проучване от 2017 г.***** води до хипотезата, че GLA е в състояние да редуцира болката и да повиши подвижността на лица, засегнати от лека до умерена форма на ревматоиден артрит.

В същото време австралийско изследване от 2011 г.****** установява, че съдържащата се в маслото от вечерна иглика, семената от пореч и маслото от касис гама-линоленова киселина води до умерено намаляване на болката и увреждането при лица, страдащи от ревматоиден артрит.

Добре е да знаме и че редовният прием на ненаситени мазнини намалява шанса от развитие на остеопороза (особено в периода на менопаузата), причиняваща слабост и чупливост на костите. За това помага маслото от иглика. Смята се, че то предпазва и от загуба на костна маса, присъща за дамите с остеопороза**.

Друго изследване от 2012 г., проведено в рамките на 18 месеца в Южна Африка*******, сочи, че съвместният прием на масло от иглика, рибено масло и калциеви добавки е в състояние да забави или да редуцира загубата на костна маса при възрастни дами (на около 79 години) в сравнение с контролна група от жени на подобна възраст, приемали плацебо. По данни от проучването дамите, употребявали комбинацията от хранителни добавки, увеличават плътността на бедрената си кост с 1,3% спрямо загуба от 2,3% в групата с плацебо. Докато костната плътност на лумбалния гръбначен стълб или долната част на гърба остава непроменена при жените, приемали масло от вечерна иглика, плацебо групата има 3,2% намаление на костната плътност.

Маслото от вечерна иглика облекчава хроничната умора

Много са причините, които могат да доведат до синдрома на хроничната умора. Сред тях са проблеми с нервната система, понижен имунитет, проблеми с щитовидната жлеза, диабет. За съжаление, хроничната умора често засяга представителките на нежния пол, които може да изпитват трудност в изпълнението на множеството си професионални и домакински задължения. Редовният прием на масло от вечерна иглика е в състояние да възстанови жизнените сили на дамите, да облекчи усещането им за умора.

Маслото от вечерна иглика помага за отслабване

Както споменахме в началото, още индианците са използвали жълтата билка с цел отслабване. Тази й сила се дължи на богатството от флавоноиди, танините и фитостероли в растението. Те подпомагат детоксикацията на организма, което в комбинация с нормализирането на холестерола ефективно помага в борбата срещу затлъстяването.

Вземете Примлайф на топ цена, за да сте във форма за лятото.

Защо да изберем маслото от вечерна иглика Primlife

Primlife Масло от вечерна иглика 500 мг х100 меки капсули от Naturprodukt е висококачествена хранителна добавка, осигуряваща на организма оптимална дневна доза масло от жълтата билка. Всяка капсула от 700 мг съдържа 500 мг масло от вечерна иглика (Oenothera biennis L.), от което:

  • Гама-Линоленова киселина (GLA) – минимум 9%;
  • Линолова киселина – минимум 65%;
  • Олеинова киселина – минимум 5%.

Капсулата съдържа още животински желатин, глицерол (Е422) и пречистена вода и е без ГМО, изкуствени оцветители, лактоза, глутен, захар.

Хранителната добавка с масло от вечерна иглика Primlife се препоръчва за облекчаване на симптомите и/или преодоляване на:

  • предменструален синдром (ПМС);
  • болезнен цикъл;
  • ендометриоза;
  • поликистозни яйчници;
  • менопауза;
  • репродуктивни нарушения;
  • кожни проблеми, сред които акне, екзема, дерматит;
  • сърдечно-съдови проблеми;
  • ендокринни проблеми;
  • висок холестерол;
  • косопад;
  • ставни проблеми.

Naturprodukt Primlife Масло от вечерна иглика 500 мг х100 меки капсули ефективно подпомага здравето на половата и ендокринната система при дамите. Спомага за облекчаване на неразположенията, съпътстващи предменструалния синдром (ПМС) и менопаузата. Освен това благоприятства състоянието на кожата и сърдечно-съдовата система. В маслото от вечерна иглика Примлайф са запазени както оптималното количество, така и свойствата на характерните за растението омега-6 есенциални мастни киселини, витамин Е и витамин В6.

Хранителната добавка се препоръчва за възрастни и деца над 12 години, както следва:

  • за възрастни – 2 пъти дневно по 1 капсула (по преценка на лекар максимум до 6 000 мг на ден);
  • за деца над 12 години – дозата се определя от лекар.

За да усетим ефекта от маслото от вечерна иглика, е препоръчително да го приемаме поне 2-3 месеца или по лекарско предписание. Разбира се, важно е и да не прекаляваме. Не е препоръчително да използваме добавката повече от 1 година без прекъсване.

Добре е да споменем и че Primlife:

  • е безопасна за прием по време на бременност и кърмене, но се препоръчва дозата да бъде определена от лекар;
  • може да намали артериалното налягане при хора, подложени на лечение на високо кръвно налягане;
  • е възможно да повиши шанса за синини и кървене, поради което не бива да се приема при нарушение на кръвосъсирването и употреба на антикоагуланти;
  • не се препоръчва за страдащи от епилепсия и приемащи антиконвулсивни средства;
  • може да взаимодейства с нестероидни противовъзпалителни средства;
  • не се препоръчва за употреба от хора, приемащи Phenothizines (за лечение на шизофрения), защото комбинацията може да доведе до припадъци.

Изберете Primlife на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

 

* Cleveland Clinic. Breast pain (mastalgia).
** Harris M, Farrell V, Houtkooper L, Going S, Lohman T. Associations of polyunsaturated fatty acid intake with bone mineral density in postmenopausal women. J Osteoporos. 2015; 2015:737521. doi:10.1155/2015/737521
*** Mehrpooya M, Rabiee S, Larki-harchegani A, et al. A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. J Educ Health Promot. 2018; 7:36. doi:10.4103/ jehp.jehp_81_17
**** Farzaneh, F, Fatehi, S, Sohrabi, MR, Alizadeh, K. The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial. Arch Gynecol Obstet. 2013; 288:1075–1079. doi:10.1007/s00404-013-2852-6
***** Khanna S, Jaiswal KS, Gupta B. Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions. Front Nutr. 2017;4:52. doi:10.3389/fnut.2017.00052
****** Cameron M, Gagnier JJ, Chrubasik S. Herbal therapy for treating rheumatoid arthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2011;(2). doi:10.1002/14651858. CD002948.pub2
******* Orchard TS, Pan X, Cheek F, Ing SW, Jackson RD. A systematic review of omega-3 fatty acids and osteoporosis. Br J Nutr. 2012;107(S2):S253-S260. doi:10.1017/ S0007114512001638

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.