Каква диета да спазваме при висок калций?






Поддържането на диета при висок калций е ключов елемент за предотвратяване на усложнения и за стабилизиране на здравословното състояние. Балансираният хранителен режим, адаптиран към индивидуалните нужди, може да намали натоварването върху бъбреците и да подпомогне работата на паращитовидните жлези, като същевременно осигурява необходимите хранителни вещества за организма.
Храни, които трябва да се ограничат или избягват
При висок калций в кръвта е необходима диета, с която да се намали приемът на продукти, които съдържат големи количества от този минерал, както и на такива, които могат да усилят неговото усвояване. Ограничаването на тези храни не означава лишаване от вкус и разнообразие, а съзнателен избор за защита на костите, сърдечно-съдовата система и бъбреците.
Млечни продукти с високо съдържание на калций
Млечни продукти като твърди сирена, кашкавал, извара и пълномаслено мляко съдържат значителни количества калций. При диета за регулиране на висок калций е препоръчително те да се ограничат, тъй като прекомерният им прием може да ускори процеса на калцификация в тъканите и да обостри симптоми като мускулна слабост, умора и болки в ставите.
Замяната с алтернативи с ниско съдържание на минерала, например растителни млека без обогатяване с калций, е разумно решение.
Обогатени храни и напитки
Много промишлено произведени храни, включително обогатени сокове, зърнени закуски и заместители на млякото, съдържат допълнително добавен калций и витамин Д. Тези комбинации са причина за повишаване на риска от образуване на камъни в бъбреците и натоварване на метаболизма на паращитовидните жлези.
Препоръчва се внимателно четене на етикетите и избягване на редовната консумация на обогатени продукти, ако вече имате установен висок калций.
Някои зеленчуци и ядки
Определени зеленолистни зеленчуци като спанак и кейл са богати на калций, но съдържат и оксалати, които влияят на усвояването на минерали и могат да утежнят баланса в организма. Освен това някои ядки и семена – бадеми, сусам, чия – също са концентрирани източници на калций и при прекомерна консумация могат да доведат до влошаване на симптоми при хиперкалциемия.
Намаляването на честотата на консумация и количеството им е разумен подход за ефективно лечение чрез хранене.
Точният контрол върху диетата и приема на тези храни създава условия за по-лесно регулиране на калций в кръвта и намалява риска от усложнения.
Препоръчителни храни и напитки
След като се намали приемът на богати на калций продукти, следва да се обърне внимание на такива, които поддържат организма, без да натоварват бъбреците и костите. При диета за висок калций е важно да се осигури достатъчно енергия, витамини и фибри, без да се повишава допълнително нивото на минерала.
Хидратация
Доброто ниво на хидратация е основен инструмент за поддържане на здравето при висок калций. Приемът на 2-3 литра вода дневно, освен ако няма медицински противопоказания, подпомага изхвърлянето на излишния минерал чрез урината и облекчава работата на бъбреците.
Билковите чайове без кофеин – лайка, мента, шипка – допълват ефекта на диетата, без да нарушават минералния баланс.
Прочетете още: Колко вода да пием на ден и как тя влияе на здравето ни
Храни с ниско съдържание на калций
Подходящи са плодове като ябълки, грозде, праскови и горски плодове, както и зеленчуци – краставици, домати, тиквички и чушки. Те осигуряват фибри, антиоксиданти и хидратиращ ефект, без да натоварват организма с излишен калций.
Зърнени храни като ориз и елда, както и постни меса и риба без кости, допълват балансираната диета.
Примерно меню за деня
Ето подробно изготвен 7-дневен хранителен план за диета при висок калций, който включва разнообразие от нискокалциеви ястия, богати на фибри, антиоксиданти и хранителни вещества.
Планът е балансиран така, че да поддържа енергията и да минимизира симптоми, като едновременно подпомага процеса на лечение:
Ден |
Закуска |
Втора закуска |
Обяд |
Следобедна закуска |
Вечеря |
Ден 1 |
Овесени ядки, сварени във вода, с нарязана ябълка и шепа боровинки. Чай от лайка. |
Краставица и чушка, поръсени с пресен копър. |
Пилешко филе на скара с гарнитура от печени тиквички и елда. |
Пълнозърнеста питка с хумус. |
Филе от бяла риба на пара със салата от домати и пресен босилек. |
Ден 2 |
Пълнозърнест тост с авокадо и резени домат. Билков чай от шипка. |
Грозде и малка порция морковени пръчици. |
Пуешко месо, запечено с моркови и лук, сервирано с ориз. |
Плодова салата от круша и праскова. |
Зеленчукова супа с тиквички, целина и домат, пълнозърнест хляб. |
Ден 3 |
Елда с парченца праскова и канела. Чай от мента. |
Салата от краставица и домат с няколко маслини. |
Телешко филе, задушено със зелен фасул и ориз. |
Пълнозърнести крекери с намазка от патладжан. |
Печена треска с гарнитура от печени чушки и тиквички. |
Ден 4 |
Пълнозърнест тост с пастет от червен боб и копър. Чай от лайка. |
Ябълка и няколко череши. |
Пилешко месо, приготвено на пара, със салата от краставици и чушки. |
Зеленчукови пръчици от морков и целина с хумус. |
Леща чорба с домат и морков, пълнозърнест хляб. |
Ден 5 |
Овесени ядки с малини и канела. Чай от мента. |
Краставица и половин авокадо. |
Пуешко руло с тиквички и домати, гарнирано с елда. |
Плодова салата от праскова и ябълка. |
Печена скумрия без кости с гарнитура от зелен фасул и печени чушки. |
Ден 6 |
Пълнозърнест тост с доматено пюре и пресен босилек. Чай от лайка. |
Грозде и морковени пръчици. |
Телешко месо със задушени тиквички и ориз. |
Пълнозърнести крекери с намазка от патладжан. |
Зеленчукова яхния с чушки, домати и целина. |
Ден 7 |
Елда с нарязана ябълка и канела. Чай от шипка. |
Краставица и резени домат с копър. |
Пилешко филе на скара с гарнитура от печени тиквички и ориз. |
Плодова салата от праскова и боровинки. |
Филе от бяла риба със салата от домати и краставици. |
Спазването на добре балансирана диета при висок калций е съществена стъпка към поддържането на оптимално здраве и предотвратяването на дългосрочни усложнения. Осъзнатото ограничаване на храни с високо съдържание на калций, внимателният подбор на източници на енергия и фибри, както и поддържането на достатъчна хидратация, дават възможност на организма да възстанови баланса си и да намали натоварването върху бъбреците и паращитовидните жлези.
Подобна диета е активен инструмент за постигане на дългосрочно добро здравословно състояние, без компромис с вкуса и удоволствието от храната.
Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.
За автора

Преди да започнете пазаруването
galen.bg използва бисквитки, за да персонализира и подобри Вашето изживяване в сайта. Избирайки бутон “Съгласявам се”, Вие ни давате позволение да Ви предоставяме персонализирано съдържание, подобряващо Вашето изживяване по време на онлайн пазаруването. Блокирането на определени типове бисквитки ще окаже влияние върху начина, по който Ви доставяме персонализирано съдържание. Ако искате да научите повече, моля, прочетете ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ И БИСКВИТКИ
Cookie Name | Cookie Provider | Cookie Description | Живот на бисквитката | Cookie Type |
---|---|---|---|---|
The information below is required for social login
Вход
Създай нов профил