Какви са причините за болки в ставите и мускулите?

Какви са причините за болки в ставите и мускулите?

Болезнените усещания в ставите и мускулите са добре познат дискомфорт на повечето хора. В някои случаи те са по-слаби, а в други силни. Понякога спорадичен проблем, който отшумява бързо, а в други ситуации - симптом за заболяване, нуждаещо се от сериозно лечение.

Вземете ефективни лекарства за болки в мускулите на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какви са причините за мускулни болки?

В медицината този дискомфорт се нарича миалгия. Сред възможните причини за възникването му са:

Травми и контузии

Важно е да правим разлика между обикновената мускулна треска и травмите и контузиите. Макар и физическото претоварване да е в състояние да се превърне в причина за всички тях, мускулната треска е полезна за тялото ни, докато при травма се нуждаем от лечение и почивка. Полезно е да знаем, че мускулната треска се появява часове след натоварването, а травмата - мигновено. Затова и ако изпитаме силна болка, докато тренираме или извършваме тежък физически труд, е важно да спрем и да посетим травматолог.

В причина за неприятната ситуация могат да се превърнат още удари и падания.

Мускулна треска

Тя се появява след усилена тренировка или тежък физически труд - най-често, ако не сме във форма. Възниква от 12 до 24 часа след физическото натоварване. Вследствие на усилията мускулната тъкан се разкъсва, причинявайки ни болка. В някои случаи може да доведе и до възпаление.

Макар и болезнени, тези разкъсвания са полезни за нас, тъй като при заздравяването им се изгражда и нова мускулна маса. Така ставаме по-силни и издръжливи.

Инфекции и вируси

При някои инфекции и вирусни състояния изпитваме болка, наподобяваща мускулна треска. В повечето случаи дискомфортът се разпростира по цялото тяло и имаме усещане, че не можем да мръднем. Причината - химикали, които тялото ни отделя с цел подсилване функцията на белите кръвни клетки, които се борят със заболяването.

Стрес или тревожност

Интересен факт е, че и нервното напрежение може да се превърне в причина за дискомфорт в мускулите. Причината за това са отделяните от организма ни кортизол и адреналин в стресови ситуации. Тяхната работа е да ни помогнат да издържим на изпитанието, пред което сме изправени. Кортизолът стяга мускулите, за да ни подготви за бягство или самозащита.

Дефицит на някои хранителни вещества

Този проблем може да бъде провокиран и от недостиг на определени хранителни вещества. Сред тях са:

  • витамин D - с дефицита на витамин D се свързват неспецифичните мускулно-скелетни болезнени усещания. Тъй като той играе ключова роля в нормалното усвояване на калция и фосфора и поддържането нормалното състояние на опорно-двигателната система, недостигът му бързо довежда до подобни симптоми. При деца това може да причини забавяне на растежа, а при възрастни - изострена чувствителност и понижена издръжливост;
  • желязо - този минерал участва в преноса на кислород до отделните органи и клетки в тялото ни. При недостиг целият ни организъм е потърпевш - включително мускулите.

Още по темата: Дефицит на Витамин D - как да се преборим лесно с него и Какви са признаците на анемия?

Някои лекарства за холестерол и СДВ

Важно е да имаме предвид, че до болки в мускулите могат да доведат и някои лекарства за контрол над нивата на холестерола и сърдечно-съдовата дейност. В случай че усетите подобно неразположение, за което не намирате друго обяснение, е добре да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Какви са причините за ставни болки?

От болка често биват засегнати и ставите ни. Това състояние се нарича артралгия. Сред най-разпространените причини в случая са:

Инфекции

До дискомфорт в ставите могат да доведат различни инфекциозни състояния. Сред тях са бактериални, гъбични и вирусни инфекции.

Контузии

Сред най-често срещаните причини са различните травми и контузии. Примери за това са удар, навяхване, изкълчване, счупване, пукване или друго травмиране на стави или заобикалящи ги меки тъкани.

Артрит

Сред най-разпространените ставни заболявания е артритът. Той се дели на различни видове в зависимост от това кои части на тялото засяга:

Остеоартрит

Остеоартритът е известен още като артроза. Той е хронично заболяване и представлява износване на ставния хрущял. Резултатът - остра болка при движение. Това ограничава двигателните способности и повлиява негативно на начина на живот. Сред основните причини са наднорменото тегло и нездравословното хранене, обездвижването, честото и продължително излагане на студ и влага.

С по-висока предразположеност са жените в сравнение с мъжете. Освен това проблемът засяга по-често хора над 50-годишна възраст.

Ревматоиден артрит

Това е друго хронично възпалително заболяване, засягащо най-вече ставите. Отличава се с автоимунен характер и засяга ставната мембрана. Сред симптомите са болка, подуване, а в по-тежки случаи и костна ерозия, ставно деформиране.

Инфекциозен артрит

Инфекциозният артрит може да бъде последица от травма, хематогенно или лимфозаразяване при септични проблеми, от отлагане на имунни комплекси, водещи до възпаление.

Подагра

Това е широкоразпространена сложна артритна форма. Отличава се с пронизваща болка, зачервяване и подуване на ставите. Обикновено засяга най-силно палеца на един от двата крака. Характеризира се и с внезапни пристъпи, които обикновено са през нощта и водят до събуждане.

Лаймска болест

Важно е да знаем, че сред първите симптоми на лаймската болест са болките в ставите. Наред с тях са:

  • треска;
  • умора;
  • главоболие;
  • обрив;
  • грипоподобни признаци.

Лупус

Лупусът е широкоразпространен сред жени от 14 до 45-годишна възраст. Той представлява автоимунен проблем, водещ до възпалителни процеси в различни части от тялото. Сред тях са и ставите.

Бурсит

Бурситът представлява възпаление на бурса - малка торбичка, която е пълна с течност. Тя облекчава триенето между отделните части на опорно-двигателната система - мускули, кости, сухожилия, кожа. Бурситът обикновено е вследствие на травма на бурса. Сред симптомите са болезнени усещания, подуване, намаляване на подвижността.

Как можете да облекчите мускулните и ставните болки?

Някои от състоянията, за които разказахме по-горе, отминават бързо и неусетно, докато други налагат сериозно и продължително лечение. Сред начините за справяне с обездвижващата ни болка са:

Физическа активност

В много от случаите движението, макар и болезнено в началото, е в състояние да облекчи дискомфорта и да помогне за по-бързото ни възстановяване. Пример за това е мускулната треска.

Масажи

Лечебните масажи, извършвани от професионалист, облекчават напрежението и дискомфорта в мускулите. Помагат за подобряване на кръвообращението и достигането на повече кислород до мускулите, благодарение на което те стават по-подвижни.

В някои случаи от полза са и разтривките със специализирани медицински изделия като:

Правилна стойка

Възможно е сред причините за болезнените усещания да е и лошата стойка. Подобряването й - както в изправено, така и в седнало положение, може да доведе до облекчение.

Компреси

В някои случаи от помощ са и компресите. Добър вариант са тези от листа на алое вера, листа на зеле или варени картофи. На пазара се предлагат и специализирани компреси като PIC Solution Thermogel Компрес за гореща / студена терапия 10х10 см Artsana Italia и Medica Capsiplast Classic Пластир със загряващ ефект 15/12,5 см.

Как се лекуват болки в ставите и мускулите?

За лечението им се предписват медикаменти като:

Нестероидни противовъзпалителни средства

Тези медикаменти без лекарско предписание облекчават болката и спомагат за преодоляване на възпалението. Добри примери за това са:

Вазодилаторни лекарства

Те се препоръчват в случай на подуване или деформация на ставата, възпрепятстващо нормалното й кръвоснабдяване. Сред най-разпространените активни съставки в тях е пентоксифилинът.

Мускулни релаксанти

Препоръчват се, в случай че ставната скованост или притискането на нервните влакна причиняват напрежение в мускулите, повишаващо болезнения дискомфорт. Сред разпространените лечения в случая са чрез стероиди или хондропротектори.

Хранителни добавки

В помощ на лечебния процес често са и специализираните хранителни добавки. Сред подходящите са:

Кога да се консултирате с лекар?

В случай че изпитате остра болка или дискомфортът е продължителен и не отминава, потърсете мнението на експерт. Колкото по-рано започнете подходящо лечение, толкова по-скоро ще възстановите комфорта си.

Поръчайте висококачествени хранителни добавки за стави и кости на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.