Какво да знаем при избора на автобронзант за лице

Какво да знаем при избора на автобронзант за лице

Слънчевите лъчи вече напълно сгряха телата ни. Дългите летни разходки и препичането на плажа са все по-честа част от нашето ежедневие. Блажените топли дни ни зареждат с позитивизъм и радостни емоции. За да не чувстваме дискомфорт обаче, е важно да използваме висококачествена слънцезащита за лицето и тялото си.

На фона на старателното предпазване от вредното действие на UVA и UVB лъчите много от нас мечтаем и за пленителен шоколадов тен. В същото време се страхуваме от появата на белещи се люспи по кожата си – особено що се отнася до лицето. За да защитим тази така деликатна част от епидермиса си, използваме не само слънцезащитни продукти с висок фактор, а и шапки, слънчеви очила. Дори когато се препичаме под топлите лъчи, главата ни обикновено е на сянка. Така се сдобиваме с желания загар по тялото, но лицето ни често остава значително по-светло. Съществува и възможността по него да се образуват видими петна заради падащата в определени области сянка от очилата и шапката.

Гримът може да ни помогне да прикрием тези несъвършенства, но ако ни се иска да се радваме на равномерен тен и без фон дьо тен, е чудесна идея да прибегнем до помощта на автобронзантите за лице.

Как функционират автобронзантите

Автобронзантите придобиват своята популярност през втората половина на 20. век. Те са чудодейни козметични продукти, с чиято помощ можем да се радваме на страхотен и равномерен шоколадов цвят на кожата си през всеки сезон. Автобронзантите ни осигуряват така бленувания тен бързо и без да се налага да се излагаме на слънце. Това ги превръща в особено предпочитан избор за пролетта, когато ни се иска да се сбогуваме с бялата кожа, но все още нямаме възможност да се излегнем под слънчевите лъчи.

Силата на автобронзантите произлиза от ключовата за формулата на всеки от тях съставка дихидроксиацетон (DHA). Той представлява безвреден монозахарид, който понякога се използва в своята натурална форма, извлечена от тръстика или захарно цвекло, а друг път е изкуствено произведен.

Дихидроксиацетонът притежава способността да влиза във взаимовръзка с намиращите се в мъртвите клетки по повърхността на епидермиса ни аминокиселини и протеини, като така придава търсения от нас шоколадов цвят на кожата. Обикновено протичането на реакцията отнема едва няколко часа и скоро след нанасянето на избрания продукт се сдобиваме с равномерен златист тен. Важно е да знаем, че издръжливостта му варира от няколко дни до седмица в зависимост от грижите, които полагаме. За тях ще стане дума по-долу.

Полезно е да знаем, че можем да открием автобронзанти за лице в различни форми, отговарящи на индивидуалните ни предпочитания:

При нанасянето на всеки от тези варианти е изключително важно да внимаваме продуктът да не попада в очите, устата и носа ни. По тази причина автобронзантите за мазане се оказват възможно най-безопасни, но ако сме предпазливи, не бихме имали проблем, с която и да е от разновидностите.

Друг полезен факт е, е висококачествените автобронзанти за лице обикновено включват във формулите си и съставки като глицерин, кокосова вода, витамин Е, термална вода, диметикон, осигуряващи допълнителни омекотяващ, хидратиращ, защитен и успокояващ ефект на епидермиса. По този начин те ни предоставят не само перфектен тен, а и се грижат за по-дълготрайното му запазване, за здравето и красотата на кожата, за нашия максимален комфорт.

При избора на автобронзант за лице в препоръчително да обърнем внимание и на типа на своята кожа, да се спрем на продукт, който е подходящ за нея. Чудесен пример е Uriage Bariesun Автобронзант спрей за лице и тяло за чувствителна кожа 100 мл, който е разработен специално за хора с по-деликатна и чувствителна кожа.

Вземете автобронзанти за лице на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Как да употребяваме автобронзантите за лице

Нашата кожа постоянно се обновява. Най-горните й клетки постепенно умират и падат, като цялостният обновителен цикъл продължава около 28 дни. За да съхраним възможно най-дълго кафеникавия си тен – без значение дали е естествен, или изкуствен, е препоръчително да ексфолираме епидермиса си преди придобиването му. Премахвайки мъртвите епидермални клетки и спомагайки за потъмняването на възможно най-младите, гарантираме максималната продължителност на нашия шоколадов загар.

За качествен и безопасен пилинг на кожата на лицето можем да се доверим на:

Друга специфика при нанасянето на автобронзанти на лицето, която е добре да имаме предвид, е, че те действат най-оптимално, когато кожата ни е добре почистване, подушена и без по нея да има следи от други козметични продукти като кремове, тоници, лосиони.

Освен това е изключително важно поне 24 часа преди употребата на продукта за изкуствен тен да не сме извършвали, каквито и да е било процедури по кожата на лицето като например бръснене, изскубване на косъмчета, изстискване на пъпки. За да си осигурим комфорт и безопасност, е необходимо по епидермиса ни да няма никакви раздразнения и отворени рани.

По отношение на самото нанасяне на продукта, когато той е в кремообразна форма или пяна, е добре да го втрием с деликатни масажиращи движения в кожата си. В този случай е хубаво да разполагаме с ръкавици, за да предпазим ръцете си от извънредно потъмняване, докато третираме лицевата област. Когато нямаме ръкавици, е препоръчително да измием дланите си много добре след процедурата. Ако автобронзантът ни за лице е спрей или мист, втриване не е нужно.

Интересна тънкост, която е полезно да знаем, е, че ако имаме неравномерен тен – например бели кръгове в областта около очите вследствие на носенето на слънчеви очила, можем да нанесем автобронзанта по цялото си лице, след което да повторим в по-светлата му чат. По този начин лесно ще изравним шоколадовия оттенък на своята кожа.

Важно е да отбележим и че за да постигнем максимално натурален вид, е добре да нанасяме автобронзантите за лице не само на него, а и на шията си.

След като вече сме употребили продукта за изкуствен тен, е препоръчително да не се излагаме на слънце около 24 часа, защото активната съставка в автобронзантите – DHA, отслабва естествените протективни сили на кожата, повишавайки фоточувствителността й.

И един последен, но в никакъв случай маловажен съвет – ако използваме даден козметичен продукт за изкуствен тен за пръв път, е препоръчително да си направим тест за това как ще подейства на кожата ни. Добра идея е да го нанесем на малка част от епидермиса, която лесно се прикрива с дрехи, и да изчакаме, за да видим какъв ще е резултатът. Ако той ни хареса, спокойно можем да преминем към цялото си лице.

Кой автобронзант за лице да изберем

Разнообразието от автобронзанти за лице на пазара е голямо, поради което е изключително важно да внимаваме при своя избор. Все пак лицето ни представлява нашата визитна картичка при запознанство и първа среща, така че едва ли ви се иска да го направите на петна или да стане оранжево. Висококачествени автобронзанти за лице, които гарантират перфектен изкуствен тен и се грижат за благосъстоянието на кожата, са:

  • Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer Бронзираща пяна за изкуствен тен 200 мл – тази чудесна пяна за придобиване на изкуствен тен е универсално решение за всеки тип кожа и за всяка част от тялото и лицето ни. Тя се отличава с изключително нежна и приятна текстура, попиваща бързо и неоставяща петна по епидермиса и дрехите. Бронзиращата пяна на Гарние съдържа 92% ингредиенти с естествен произход, подхранващи и хидратиращи кожата. Формулата е обогатена със съставка с натурален произход, която осигурява потъмняващия ефект, с кокосова вода за овлажняване, успокояване, подхранване и защита от свободните радикали и с глицерин за оптимална хидратация;
  • Vichy Ideal Soleil Автобронзант за лице и тяло 100 мл – това е още един чудесен вариант за изкуствен тен, подходящ и за лицето, и за тялото. Бронзиращото мляко на Виши е специално разработено за хора с чувствителна кожа и осигурява не само естествен бронзиращ ефект, а и дълбока хидратация. Продуктът се отличава със своята формула с DHA концентрат за сияен и равномерен тен, с характерната за гамата на Vichy термална вода, осигуряваща успокояващ, анииритативен и укрепващ кожата ефект, с витамин Е, предпазващ от вредното действие на свободните радикали, с глицерин за хидратация и овлажняване, с диметикон, допълващ успокояващото и защитното действие на автобронзанта. Млякото има лека и топяща се текстура, попиваща бързо и осигуряваща 12 часа добре хидратирана кожа;
  • Uriage Bariesun Автобронзант спрей за лице и тяло за чувствителна кожа 100 мл – този автобронзант е специално създаден за хора с чувствителна кожа, но е подходящ и за всеки друг тип епидермис. Може да се прилага както върху лицето, така и на тялото, осигурявайки златист, равномерен и естествен тен. В същото време придава на кожата мекота и еластичност, хидратира я в дълбочина. Това е възможно благодарение на специалния му състав, включващ автобронзиращ комплекс от DHA и Erythrulose, осигуряващ златист оттенък едва 1 час след нанасянето, автобронзираща съставка, удължаваща тена, и термална вода Юриаж, успокояваща и защитаваща кожата. Спреят спомага за оптималното разпръскване на съдържанието, спомагайки за равномерното добиване на желания какаов цвят;
  • Loreal Sublime Bronze Автобронзиращо мляко за лице и тяло 150 мл – бронзиращото мляко на Лореал е чудесен избор както за лицето, така и за тялото. Отличава се с фина и лека текстура, която е лесна за равномерно разпределяне и се абсорбира от кожата изключително бързо. Желаният шоколадов тен е видим съвсем скоро, а кожата остава хидратирана в продължение на 12 часа. Продуктът не води до появата на оранжеви оттенъци и ни осигурява напълно естествено изглеждащ тъмен цвят на кожата. Специалната му формула съдържа АНА (Алфа Хидрокси Киселини), спомагащи за постигането на максимално равномерен тен.

Как да поддържаме възможно най-дълго изкуствения тен на лицето

Както естественият, така и изкуственият златист тен не остават много дълго на кожата ни. Причината се корени в честото обновяване на клетките й, за което споменахме по-горе. Колкото по-бързо умират и се сменят те, толкова по-кратко ще се радваме на шоколадовия оттенък. Ако полагаме нужните грижи обаче, можем да удължим живота му до приблизително 10 дни. За целта е препоръчително:

  • да мием лицето си без търкане и с хладка вода;
  • да не го търкаме с хавлиени кърпи, а само леко да го потупваме;
  • да използваме щадящи почистващи средства за лице, които не изискват търкане;
  • редовно да нанасяме дълбоко хидратиращи продукти върху кожата на лицето си;
  • да пием достатъчно вода;
  • да избягваме потапянето му в морската вода и басейна.

Още предложения за перфектен тен

Ако желаете да изравните тена и по останалите части от тялото си, ви препоръчваме да се доверите на Carroten Endless Bronze Автобронзант мляко 200 мл. Този продукт е обогатен с масла от како и шеа за максимална хидратация и мекота на кожата на тялото, осигурява напълно естествено изглеждащ и равномерен шоколадов оттенък и не оставя петна по дрехите и епидермиса. Отличава се още със своя пленителен аромат на какао. Бронзиращото мляко за тяло на Каротен не дразни кожата и е дерматологично тествано.

Купете автобронзанти на супер цени от онлайн Аптека Гален!

А в случай че все пак предпочитате да се сдобиете с естествен тен, чудесен избор са:

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Вероятно ще ви е интересно да прочетете и:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.