Какво е урея в козметиката

Какво е урея в козметиката

Уреята е първото органично синтезирано съединение в лаборатория. Днес тя е ключова съставка както в медицината, така и в козметиката. Много световно известни дермокозметични марки създават цели линии от продукти с акцент върху полезните й свойства.

Поръчайте висококачествена козметика с урея на топ цена от онлайн Аптека Гален сега!

Какво представлява уреята

Уреята е известна още като карбамид. Тя представлява естествено намиращ се в епидермиса елемент в концентрация от 7 до 8 процента. С времето обаче количеството й намалява, което води до влошаване на състоянието му.

В козметиката се използва лабораторно синтезиран карбамид, който се отличава с високи ефективност и безопасност. Тъй като е нормално съдържаща се съставка в кожата, бива абсорбиран много бързо и скоро оказва своя благоприятен ефект. За това допринася и малката маса на хидрофилната му молекула, която преминава през клетъчната мембрана безпрепятствено.

Веднъж попаднала в клетката, уреята доставя допълнително количество вода, осигурявайки дълбочинно овлажняване. В същото време излишните количества от нея се отделят чрез урината и потта, поради което не съществува риск от образуване на вредни натрупвания в организма.

Кои са основните ползи от уреята в козметиката

Козметиката с тази съставка компенсира недостига на веществото в кожата, характерен за напредването на възрастта. Доставя допълнително количество водни молекули, които се абсорбират от клетките и тъканите веднага. По този начин осигурява бърза и мощна хидратация, мигновени нежност и мекота. Спомага и за възстановяване на еластичността на епидермиса, като така неутрализира белезите на стареене.

Допринася още за възстановяване на нарушения хидролипиден слой на кожата. Така тази съставка помага за преодоляване на проблеми като сухота и нетолерантност на епидермиса. Намалява риска от лющене и сърбежи, осигурява преодоляване на дискомфорта.

Допринася и за поддържането на нормално pH на кожата, като по този начин благоприятства нормалното преминаване на останалите активни съставки от козметичните продукти в епидермиса.

Важно е да обърнем внимание и на противовъзпалителния и охлаждащия й ефект, които помагат при силни раздразнения, сърбежи и дори при изгаряне. Нанасянето на козметични продукти за след слънце с тази съставка ограничава риска от поява на мехури и белене.

Медицинската козметика със съставката се препоръчват още при атопии и силно изразена чувствителност. Оказва се отличен избор и за напукани пети. Урея се използва и в анти-ейдж продукти, както и в заздравители за нокти. Козметиката за ръце с тази съставка е отличен избор за зимата, когато кожата ни е изложена на агресивни външни фактори като студ и вятър.

Прочетете още: Кои са най-добрите кремове за ръце за зимата

Каква е препоръчителната концентрация на карбамид за различните козметични продукти

Когато избираме козметика с този ингредиент, е добре да имаме предвид, че концентрацията на съставката се определя от предназначението на конкретния продукт. От съществено значение е дали ще го използваме за ръце, крака, лице, дали целим хидратация, или решаване на по-сериозен проблем.

Концентрацията на урея в козметиката обикновено е в границите от 2,5% до 50%. В най-голямо количество е в гелове като SVR Xerial 40 Гел за наранени и увредени нокти 10 мл, тъй като нокътните плочки са по-дебели и проникването й в дълбочина е значително по-трудно. Голям е процентът и в продуктите за напукани стъпала с мазоли и удебеляване.

По-ниска е концентрацията на тази активна съставка в козметиката за устни, тъй като епидермисът им е много тънък. Когато говорим за кремове и лосиони за ръце, лице и тяло, стойностите са средни. Интересно е да отбележим, че карбамид се използва дори в шампоани за коса с цел преодоляване сухотата и лющенето на скалпа.

Кои козметични продукти с урея да изберем

Продукти с карбамид се прилагат най-често за ръцете и краката. Отлични примери за стъпала са:

Чудесни варианти за ръце са:

Както отбелязахме в началото, някои дерматологични марки създават цели серии с урея за различни части от тялото. Такива са:

  • Eucerin Urea Repair - с продукти за ръце, лице, тяло, стъпала и нокти;
  • SVR Xerial - с богата палитра от лосиони, гелове и кремове за различни части на тялото.

Поръчайте висококачествена медицинска козметика на супер цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.