Какво означава високата температура без други симптоми?

Какво означава високата температура без други симптоми?

В редица случаи телесната температура се приема като важен критерий за определяне здравословното състояние на даден човек. Причината - поддържането й в нормалните граници е определящо за благосъстоянието на целия организъм, за безпроблемното протичане на процесите в него.

Следете температурата си с висококачествени медицински термометри на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Колко е нормалната телесна температура?

За нормални при здрав възрастен човек се приемат стойностите на термометъра от около 36,5°C до към 37,2°C. При бебета и малки деца непритеснителни могат да бъдат и отчетени до 37,4°C-37,5°C. Полезно е знаем, че нормалната температура по време на бременност обикновено е с около 0,1°C по-висока от обичайното за времето преди забременяването.

Защо се повишава температурата на тялото?

Причините за повишаването й могат да бъдат много. Обичайно те са свързани с:

  • прегряване вследствие на външни фактори като слънце, дебели завивки, дрехи и други;
  • изразходване на големи количества енергия като например при тичане;
  • неспособност за охлаждане на тялото като при проблеми с терморегулацията, с потенето;
  • защитна реакция на имунната система срещу патогени (вируси, бактерии и други), попаднали в организма.

Кои са възможните причини за висока температура без други симптоми?

Сред конкретните причини, които могат да доведат до повишаването й без наличието на други симптоми, са:

Различни видове инфекции

При протичането на инфекция - била тя бактериална, или вирусна, имунната система се опитва да неутрализира патогените. Резултат от това често е треската. Понякога тя дори е първият забележим признак.

Пример за инфекция, при която може да се наблюдава висока температура без други симптоми, е пикочно-половата.

Травми

Характерен случай са и травмите. Повредата в тялото може да причини възпаление, което да доведе до по-високи телесни градуси, но без проява на други симптоми освен болката. Примери за това са изкълчвания, навяхвания, счупвания, сериозни натъртвания.

Алергични реакции

Някои алергични реакции също биват придружени от подобна симптоматика. В този случай повишението обикновено е леко.

По-сериозни заболявания

Сред по-сериозните заболявания, при които може да се наблюдава висока температура без други симптоми, са:

  • туберкулоза;
  • абсцес;
  • коремен тиф;
  • Болестта на Шарко;
  • содуко;
  • малария;
  • ендокринни заболявания;
  • неоплазмия;
  • хемолиза;
  • сърдечен удар;
  • левкимия;
  • лимфом;
  • ревматоиден артрит;
  • хипоталамичен синдром;
  • менингококова болест;
  • психично разстройство.

Какво да правим при висока температура без други симптоми?

Ако сме без други симптоми, е важно да помислим от какво е възможно да бъде причинено неразположението ни. Много често други симптоми всъщност има, но ние не успяваме да ги забележим.

Важно е и да не приемаме антипиретици при температура под 38,3°C, без да сме установили конкретния проблем. Те само ще замаскират симптомите и ще ни създава илюзорно усещане за овладяване на ситуацията. Същевременно е възможно по този начин да възпрепятстваме имунитета си.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако наистина не забелязваме други симптоми освен високите градуси и не знаем каква може да е причината за тях, е важно да посетим лекар. Той не само би могъл да съзре невидимите за нас симптоми, но и да назначи подходящи изследвания с цел изясняване на проблема.

Едва след това може да определи най-подходящото за нас лечение. Често то включва и прием на антипиретици като Okitask 25 мг х20 таблетки Dompe и Нурофен Стопколд х12 таблетки, тъй като е важно да не допускаме градусите да превишат 39°C. Твърде голямото им покачване може да нанесе сериозни вреди върху организма, а след 42.6°C органите вече не могат да функционират.

При нужда вземете висококачествени лекарства за понижаване на температурата на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как и кога да свалим високата температура

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.