Какво трябва да знаем за дискомфорта и болката в дебелото черво?

Какво трябва да знаем за дискомфорта и болката в дебелото черво?

Стомашните проблеми са добре познато неразположение на повечето от нас. Диария, запек, газове, киселини - всеки е страдал от подобен дискомфорт поне веднъж в живота си. Когато неразположенията зачестеят и са придружени от силна болка обаче, е възможно да става въпрос за по-сериозно заболяване.

Подкрепете стомашно-чревния си тракт с хранителни добавки с фибри и ензими за храносмилането на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Каква може да бъде болката в дебелото черво?

Болката в дебелото черво може да варира дори когато става въпрос за един и същи човек. Възможно е да е силна и остра, но изхождането да донесе леко облекчение. В други случаи е по-скоро тъп дискомфорт, прекъсван от резки спазми. Основната характеристика е, че болезненото усещане винаги се разпростира в долната дясна част на корема. В случай че е в лявата част, то вероятно става въпрос за друго неразположение.

С какви симптоми може да е съпроводена?

Сред най-характерните признаци в случая са:

Подуване

Необичайното подуване на корема е ясен симптом за стомашно-чревен проблем. Възможно е то да се проявява след хранене или дори на гладен стомах.

Газове

Газовете създават голям дискомфорт. Неспособността да се освободим от тях води до допълнителни напрежение и болка.

Слуз в изпражненията

Дори и изпражненията след изхождане да са с нормална консистенция, ако са покрити със слуз, е добре да обърнем внимание на дебелото си черво. Слузта в изпражненията е сред характерните симптоми за наличие на проблем.

Запек или диария

Обикновено най-силно привличат вниманието ни констипацията и диарията. Те нарушават ежедневната ни рутина и при хронификация носят множество проблеми.

Къде може да се локализира болката в дебелото черво?

В разпознаването източника на болката ни помага и нейното локализиране.

Отдясно

В случай че болезнените усещания са ниско долу вдясно, то това е сигнал за неразположение на дебелото черво. Такива са например запушване при опит за изхвърляне на камъни от бъбреците, СРДЧ и т.н.. Важно е обаче да знаем, че тази болка може да бъде провокирана и от други причини. Такива са проблем с яйчниците, менструални болки или например апендицит.

Отляво

Болките отляво по-рядко са свързани с дебелото черво. Те могат да бъдат провокирани от проблеми с бъбреците, черния дроб, левия яйчник.

Какви са причините за дискомфорт и болка в дебелото черво?

Конкретната причина за Вашия проблем с дебелото черво вероятно ще бъде трудна за установяване. Въпреки това е добре да сте запознати с провокиращите и влошаващи състоянието фактори. Сред тях са:

Стрес

Стресът е широкоразпространена причина, предизвикаваща стомашно-чревни проблеми. При някои хора води до диария, при други причинява запек. Във всеки един от тези случаи е най-вероятно засегнато да бъде дебелото черво.

Някои медикаменти

Повечето лекарства оказват силно натоварване върху стомашно-чревния тракт. Сред тях особено противопоказни са съдържащите аспирин и ибупрофен. Затова и ако Ви се налага често да приемате подобни медикаменти, е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар за подходяща алтернатива.

Нездравословен начин на живот и хранене

Сред най-честите провокатори на неразположенията, засягащи дебелото черво, са нездравословният начин на живот и консумацията на вредни храни. В това число можем да изброим:

  • обездвижването, което води до лениви черва;
  • тютюнопушенето;
  • прекомерната консумация на алкохол;
  • прекаляването с кофеина;
  • твърде честата консумация на преработени, пържени храни, червено месо, рафинирана захар.

Синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ)

Както вече споменахме, до болка води и СРДЧ. Това е заболяване, характеризиращо се с проблеми с изхождането, подуване и коремни спазми. Често е провокирано от психо-емоционално напрежение. Интересно е да отбележим, че сред придружаващите симптоми могат да бъдат безсъние, главоболие, тежест в областта на сърцето, умора.

Дивертикулит

Дивертикулът представлява образувание, наподобяващо торбовидно разширение. Често се среща в стената на дебелото черво, като от дивертикулоза са засегнати приблизително 50% от лицата над 70 години и под 10% от тези ненавършили 40 в западните държави. Интересно е да споменем и че потърпевши са по-често господата.

Добре е да знаем, че това заболяване се дели на два вида - истински дивертикулит и псевдодивертикулит. В първия случай образуванията са вродени и обхващат всички чревни слоеве, а във втория се намират само в чревната лигавица.

Улцерозен колит

Това хронично възпалително заболяване води до появата на язви в дебелото черво. Вследствие на него е възможно да настъпят сериозни усложнения и дефицит на ценни за здравето нутриенти. Конкретната причина за възникването му не е установена, като се предполага, че е автоимунно заболяване.

Сред рисковите фактори са нездравословно хранене, прекомерен прием на лекарства, стрес. Сред симптомите са подуване, болки и диария.

Колоректален рак

Това е един от топ 3 най-разпространените видове рак в световен мащаб. Началото си може да води както от самото дебело черво, така и от появата на ракови клетки в областта на ректума. Най-често ракът на дебелото черво произлиза от доброкачествени полипи, намиращи се по стените му.

Рискът от заболяването е малко по-висок при мъжете, като е възможно причината за появата му да бъде фамилна обремененост.

Как да облекчим болките в дебелото черво?

Начините за лекуване и облекчаване на болката обикновено зависят от конкретния първоизточник. Въпреки това лесно можем да обобщим едни от най-всеобхватните начини за преодоляване на дискомфорта в този случай:

Избягване на определени храни и напитки

Воденето на здравословен начин на живот със здравословна диета е сред ключовите начини да подобрим състоянието си. По тази причина е препоръчително да ограничим консумацията на:

Преработени храни

Такива са полуфабрикатите. Най-вредни в случая са преработените въглехидрати.

Пържени храни

Пърженето е изключително противопоказен метод за готвене в случая. Препоръчително е да го замените с приготвяне на храна на пара или във фурната с минимално количество мазнина.

Червено месо

Червеното месо също натоварва дебелото черво. По тази причина е хубаво да бъде ограничено.

Рафинирана захар

Захарните изделия и захарта като подсладител в напитките са сред удоволствията, които също трябва да бъдат изключени от хранителния режим. Отлична алтернатива са плодовете и пчелният мед.

Алкохол

Алкохолът оказва негативен ефект върху цялото тяло - включително на стомашно-чревния тракт. В случая приемлива може да бъде консумацията на до една чаша качествено червено вино.

Кафе

Всички напитки, съдържащи кофеин - включително кафето, действат раздразващо на дебелото черво. По тази причина е добре консумацията им да бъде ограничена.

Спиране на тютюнопушенето

Пушенето на цигари е още един вреден навик, който влияе негативно на отделителната ни система. Насища тялото с токсини и влошава състоянието на всички тъкани и органи. Затова и е важно да бъде преустановено.

Физическа активност

Редовните разходки и умереният спорт са в състояние да раздвижат червата и да подобрят перисталтиката. Така и болката може да отшуми.

Кога да се консултираме с гастроентеролог?

Сред симптомите, сигнализиращи сериозен проблем, изискващ намесата на лекар и бързо лечение, са:

Ректално кървене

Това може да бъде признак за рак на дебелото черво или на ануса. Възможно е и да е сигнал за чревна инфекция, хемороиди, анална фисура, болест на Крон, улцеративен колит и други.

Отслабване

В случай че продължавате да се храните, както до този момент, но внезапно отслабвате, вероятно имате здравословен проблем. Сред възможностите е заболяване на дебелото черво, което не позволява нормалното усвояване на хранителните вещества.

Повръщане

Повръщането е ясен признак за проблем. В случай че не минава повече от 2-3 дни, е важно да се консултирате с лекар.

Нощно разстройство

Нощното разстройство сигнализира за непривична чревна дейност. Най-вероятно става въпрос за инфекция или друго състояние, предизвикано от прием на лекарства и вредни храни. Възможно е да бъде признак и за алергия.

Анемия

В някои случаи анемията е в резултат на неспособност на тялото да усвоява желязото и други ценни микроелементи от храната. Причина за това може да бъде стомашно-чревен проблем.

Преодолейте храносмилателните проблеми с висококачествени лекарства за болки в стомаха на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.