Омега-3, 6 и 9 – защо са ни нужни и как да си ги набавим

Омега-3, 6 и 9 – защо са ни нужни и как да си ги набавим

Намираме се на прага на коледния месец и веселото настроение вече е с нас. Особено нетърпеливи са най-малките, преливащи от радост. На фона на всичко това навън е пълно с вируси и бактерии, които могат да помрачат празниците. Както повечето от нас сме изпитвали на гърба си, настинките и вирусните инфекции през зимата минават трудно – особено ако имунитетът ни е отслабен.

За да поддържаме доброто си здраве, а и да запазим приповдигнатото настроение и през останалите дни в годината, ни помагат омега ненаситените мастни киселини. Техните благоприятни ефекти върху организма са многобройни. В същото време телата ни не са в състояние да произвеждат омега-3 и омега-6, а естественият синтез на омега-9 до голяма степен зависи от баланса на другите два вида ненаситени мастни киселини в нашия организъм. Важно е и да отбележим, че ползите от всички тях са огромни за хората от всяка възраст, но при децата са изключително осезаеми, тъй като са в състояние дори да подобрят резултатите им в училище.

Какво да знаем за мастните киселини

Сред основните роли на мастните киселини в организма ни са:

  • складиране на телесни мазнини;
  • изграждане на клетъчните мембрани;
  • регулиране на възпалителните процеси.

Мастните киселини се делят на 2 вида – наситени и ненаситени.

Наситените се набавят най-често от животински продукти и са твърди при стайна температура. Те често биват свързвани с негативен ефект върху нивата на холестерола и риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ненаситените са течни на стайна температура и обикновено имат растителен произход или се добиват от морски дарове и риба. Те също се разделят на два вида:

  • мононенаситени като омега-9 – основната полза от тях е, че защитават артериите от лошия холестерол. Тялото ни може да ги синтезира, но невинаги в достатъчно количество;
  • полиненаситени като омега-3 и омега-6 – те се наричат незаменими, тъй като организмът ни не е в състояние да ги синтезира. Отличават се с десетки позитивни действия, свързани с имунитета, когнитивните функции, мозъка, сърцето, кожата, зрението.

Какви са конкретните ползи от омега 3, 6 и 9

Омега-3

Като омега-3 мастни киселини са известни 3 съединения. Всяко от тях се отличава с конкретни ползи за организма ни:

  • Алфа-линоленова киселина (ALA) – растителната форма на омега-3, която благоприятства естествения синтез на долните 2 вида омега-3, но в незначителни количества. Ефектът на ALA за здравето ни е ограничен, той е най-вече антидепресантен и противовъзпалителен;
  • Ейкозапентаенова киселина (EPA) – рибна форма на омега-3 със силен противовъзпалителен ефект, редуцира ставните болки, предпазва от и облекчава гневните настроения и депресията, при децата намалява хиперактивността;
  • Докозахексаенова киселина (DHA) – отново рибна форма на омега-3. DHA е основен градивен елемент на мозъка и е от най-съществено значение за работата му. Подобрява когнитивната функция, зрението, както и репродуктивните способности. Благоприятства още сърдечно-съдовата система, намалява риска от рак на гърдата, простатата и дебелото черво, артрит и много други хронични заболявания.

Ползите от омега-3 мастните киселини за тялото ни обаче са много повече, ако решим да конкретизираме. При децата например те са от ключово значение за интелектуалното им развитие. Множество изследвания доказват, че редовният прием на омега-3 от деца в ранен ученически етап спомага за по-бързото им усвояване на четенето и подобрява резултатите им по математика. Чудесна идея за добавка за тях е Eskimo-3 Омега 3 за деца, подходящ за подрастващите над 3-годишна възраст.

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение и за бременните дами, тъй като намаляват риска от преждевременно раждане и от следродилна депресия. Освен това приемът на омега-3 по време на бременността и кърменето благоприятства мозъчното развитие на бебето в по-късен етап и му осигурява по-добра координация на крайниците още в първите дни от живота му. Добра идея е и приемът на хранителни добавки с Омега-3 като сиропа Eskimo Kids и от самото дете след навършването на 1 година.

Омега-3 мастните киселини са много популярни и със своя имуностимулиращ ефект. Те благоприятстват функцията на белите кръвни клетки и по-конкретно - образуването на антитела. По този начин организмът ни успява по-лесно да се противопоставя на много от вирусите и бактериите около нас. Това е от особено значение за най-малките, на които тепърва им предстои да изграждат имунит.

Набавянето на достатъчно количество омега-3 мастни киселини на организма ни също така:

  • забавя влошаването на зрението с остаряването;
  • регулира холестерола, предпазвайки ни от сърдечно-съдови проблеми и инсулт;
  • облекчава симптомите на менопаузата;
  • прави кожата свежа и мека, намалява акнето, екземите, псориазиса;
  • стимулира растежа на косата, предпазва от косопад.

Омега-6

Омега-6 мастните киселини също се делят на няколко разновидности. Сред най-разпространените от тях са:

  • късоверижните линолова киселина (LA), конюгирана линолова киселина (CLA), гама-линоленова киселина (GLA) – с противовъзпалително действие и способност да редуцират лошите мазнини в организма;
  • дълговерижната арахидонова киселина (ARA или AA) – от ключово значение за имунитета, работата на мозъка, черния дроб и скелетните мускули.

Сред основните ползи от приема на омега-6 мастните киселини за организма ни са:

  • действа противовъзпалително, спомага справянето с хронични заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови проблеми;
  • предпазва от рак, CLA забавят растежа на туморите, когато вече са налични, GLA спомагат преодоляването рака на гърдата;
  • спомага за възстановяване на мускулите ни след тежка физическа активност – например спорт;
  • спомага за натрупването на мускулна маса (по-конкретно ARA);
  • благоприятства здравето на костите;
  • подобрява състоянието при ревматоиден артрит (по-конкретно ARA и GLA);
  • регулира метаболитните процеси;
  • стимулира растежа на косата;
  • благоприятства здравето на епидермиса.

Омега-9

Както вече споменахме, организмът ни е в състояние сам да произвежда омега-9. Този процес обаче е достатъчно ефективен само ако си набавяме омега-3 и омега-6.

Омега-9 мастните киселини са и основен градивен елемент на голям процент от клетките ни, което обуславя ключовата им функция – да транспортират витамините и минералите между клетките.

Сред останалите им ползи за човешкото тяло са:

  • подпомагат имунитета – но не колкото омега-3 и омега-6;
  • подобряват настроението;
  • балансират нивата на холестерола и благоприятстват състоянието на сърцето;
  • действат противовъзпалително и облекчават артрита;
  • намаляват нивата на глюкозата и инсулина на гладно и подобряват кръвния поток;
  • спомагат здравословното отслабване;
  • спомагат абсорбирането на калций от храната и така заздравяват костите;
  • намаляват опасността от развитието на някои ракови заболявания.

Как да си набавяме омега 3, 6 и 9

За да се възползваме максимално от ползите на омега-3, омега-6 и омега-9, е добре да знаем с кои хранителни продукти можем да си ги набавим. Важно е да сме запознати и с факта, че усвояването им от храната обаче е трудно и често недостатъчно. По тази причина един е от най-препоръчваните варианти е комбинацията на правилната диета с прием на подходящи хранителни добавки като тези от серията на Ескимо.

Къде ще открием омега-3

Най-общо казано двете ключови форми на омега-3 мастните киселини – EPA и DHA, се съдържат в мазните риби и морските дарове – херинга, скумрия, сьомга, риба тон.

Що се отнася до растителната форма на омега-3 – ALA, нея можем да си набавим чрез чия, соя, ленено семе, орехи, рапица, коноп.

Къде ще открием омега-6

Линоловата киселина се среща най-често в растителните масла като царевичното, соевото, слънчогледовото и рапичното, конюгираната линолова киселина - в месото и млечните продукти, гама-линоленова киселина в маслото от иглика, конопеното семе, маслото от семе на пореч. Дълговерижната ARA е производна на линоловата киселина, преобразуваща се в организма ни.

Други храни, съдържащи омега-6, са гроздовите семена, соевото масло, фъстъците и фъстъченото масло, тиквените и слънчогледовите семки, орехите, сусамът, кедровите ядки, бадемите, тофуто, птичето и свинското месо, яйченият жълтък, сиренето, млякото, маслото.

Къде ще открием омега-9

Омега-9 мастните киселини се срещат в консумираната от нас храна най-вече под формата на олеинова киселина - втората най-разпространена мастна киселина в човешкия организъм.

Богати на омега-9 са маслините и зехтинът, авокадото и авокадовото масло, кашуто, макадамията, лешниците, фъстъците, бадемовото и фъстъченото масло, слънчогледовото олио, яйцата, червеното месо, свинското, сьомгата, скумрията, тиквените семки, лененото семе, авокадото.

От всичко казано до момента можем да заключим, че свойствата на трите вида омега мастни киселини до голяма степен се припокриват и допълват. Същото се отнася и за техните източници. Най-важен в случая е точният баланс между ненаситените мазнини в организма. За постигането му могат да ни помогнат хранителните добавки.

Хранителни добавки с омега мастни киселини Ескимо

Рибеното масло под формата на хранителна добавка е един от най-ефективните начини да осигурим достатъчно омега-3 мастни киселини на организма си. Когато към него са добавени и съставки, богати на омега-6 и омега-9, то цялостният позитивен ефект върху организма ни е сигурен.

Чудесен избор е гамата от хранителни добавки с омега мастни киселини на Ескимо. Тя включва продукти за хора от всяка възраст, като всички са качествено пречистени от тежки метали, пестициди и живак – срещащи се в други рибени масла.

Eskimo Kids – сироп за деца от 1 до 12 години

Сиропът за деца на Ескимо е чудесен избор за най-малките. Той е с естествен аромат и приятен вкус на плодове, като не оставя послевкус на риба. Освен необходимото количество DHA и EPA тази висококачествена хранителна добавка осигурява на подрастващия организъм и омега-6, и омега-9 мастни киселини. Формулата на Ескимо Кидс съдържа още витамин D, известен с имуностимулиращото си действие, и витамин E – антиоксидант, който предпазва сиропа от гранясване, а тялото на детето от токсините.

Тази отлична комбинация спомага за нормалното развитие и функцията на мозъка, очите и имунната система на най-малките.

Важно е да отбележим и че рибеното масло в сиропа е добито от пресни дълбоководни риби, уловени от естествения им хабитат.

Eskimo-3 Омега-3 за деца – дъвчащи таблетки за деца над 3 години

След навършване на третата си година децата са в състояние да приемат и дъвчащи се таблетки, така че за тях вече е подходящ и Ескимо-3 Омега-3 за деца.

Този продукт съдържа основно омега-3 мастни киселини под формата на рибено масло. Всяка дъвчаща се таблетка е с високо съдържание на EPA и DHA и е с приятен вкус на портокал. Добавката включва във формулата си още биотин, благоприятстващ редица метаболитни процеси в организма като усвояването на мазнините, въглехидратите и някои есенциални аминокиселини. Добавен е и холин – прекурсор на ацетилхолина, представляващ ключов невротрансмитер на когнитивните функции. Той играе важна роля в образуването на изграждащите клетъчната мембрана фосфолипиди в тялото.

Eskimo Brainsharp Рибено масло и витамини за мозъка

Ескимо Брейншарп под формата на капсули е една от двете хранителни добавки на Eskimo, предназначени за възрастни.

Тя включва във формулата си устойчиво рибено масло (богато на omega-3), omega-6 и omega-9. Съставът на капсулите е обогатен и с Q10, витамини D и E. Тази невероятна комбинация е изключително ефективна в осигуряването на нормално протичане на мозъчните функции, подпомага бързата и свежа мисъл, благоприятства комуникацията между нервните клетки и състоянието на очите.

Рибеното масло в хранителната добавка на Ескимо е напълно натурално и запазило естествените си антиоксидантни свойства.

Ескимо-3 с Витамин Е За добро кръвообращение

Другата омега хранителна добавка на Ескимо, предназначена за възрастни, е Ескимо-3 с Витамин Е. Тя също се предлага под формата на капсули.

Eskimo-3 с Витамин Е представлява естествено рибено масло с високо съдържание на EPA и DHA и стабилизирано по патентована технология с естествен витамин Е.

Тази хранителна добавка е изключително подходяща за хора с предразположеност към сърдечно-съдови проблеми. Приемът й благоприятства кръвообращението и функцията на сърцето, подпомага поддържането на естествените нива на триглицеридите. Добавката осигурява на организма и всички останали ползи от приема на омега-3 мастни киселини.

В заключение решихме да ви запознаем и с теорията за развитието на човешкия мозък до днешната му висота. Някога хората живеели основно до водоеми, а храната им се състояла до голяма степен от плуващото в тях. Така прадедите ни успявали да си набавят в пъти повече омега мастни киселини от съвременния човек. Това според учените повлияло и на бързото им мозъчно развитие. Днес Ескимо ни помага в нашия опит да ги задминем.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.