Вино за здраве и красота - как ни помага напитката?

Вино за здраве и красота - как ни помага напитката?

Ползите от виното за здравето и красотата са познати още от древността. Римляни, елини, прабългари, съвременните народи - любителите на ароматната напитка се простират навсякъде по света и сред хилядолетията. Древните гърци използвали превръзки с вино за раните на войниците, царе и царици се къпели във вани с божествената напитка, виното заема своето почетно място в християнските ритуали и днес. Причина за всичко това има. Тя дори не е една.

Защо червеното вино е по-полезно от бялото и розето?

Когато се говори за ползите от виното, обикновено се има предвид червеното вино. То се произвежда директно от целите гроздови плодове, поради което е наситено с по-голямо количество благотворни за организма съставки. Бялото, от друга страна, се добива от грозде с отстранени ципи и семки, като така се премахват и част от полезните вещества.

Розето, както обикновено, се оказва по средата и по критерий полезност. То се произвежда най-често от сортове грозде за червено вино, но ципите на зърната остават в контакт с извлечения сок за по-кратко време. По тази причина крайната напитка се насища с по-малко количество благотворни ингредиенти.

Как виното влияе на здравето ни?

Сред ползите от консумацията на алената напитка на първо място са силните й антиоксидантни свойства, предпазващи ни от вредното действие на свободните радикали. Наред с тях се нареждат:

  • антисептичен ефект;
  • антибактериално действие;
  • предпазва от стомашно-чревни инфекции;
  • предпазва от деменция, тъй като подобрява мозъчното кръвоснабдяване и защитава от свободните радикали;
  • намалява риска от инфаркт и инсулт;
  • благоприятства нивата на холестерола, като увеличава нивата на добрия с до 15%;
  • осигурява превенция от диабет, тъй като благоприятства обмяната на инсулина;
  • повишава нивата на хормона мелатонин в организма ни, като така подобрява съня и осигурява противостареещо действие;
  • намалява опасността от образуване на камъни в бъбреците.

Важно е да отбележим и че червеното вино е висококалорично, благодарение на което е успяло да засища гладуващите през древността.

Кои са полезните съставки във вино?

Може би се питате как е възможно една чаша вино да е способна на всичко това. Отговорът се крие в богатството от витамини и минерали, с които е наситена. Сред тях, макар и в малко количество, са витамини от група B - най-вече B1 и B2, витамин C, желязо, мед, цинк, йод, кобалт.

С най-високо съдържание във виното се оказват витамин P и антиоксидантът ресвератрол.

Какво да знаем за флавоноидите и ресвератрола във виното?

Витамин P не е като другите познати ни витамини. Наименованието му е събирателно за над 150 известни до момента флавоноида (наричани и биофлавоноиди). Всички те са съединения с биологичен произход, отличаващи се най-вече със своя силен антиоксидантен ефект. Наред с цитрусите, черешите, кайсиите, сливите, зеления чай и някои зеленолистни зеленчуци червеното вино се оказва сред най-богатите на биофлавоноиди естествени източници за човека.

Сред полезните свойства, които червената напитка придобива благодарение на тях, са:

  • осигурява антиоксидантен ефект - повтаряме се, но това е изключително ключово действие;
  • помага за по-доброто усвояване на витамин C;
  • предпазва клетките от навлизане на токсични вещества през мембраните им;
  • намалява риска от развитие на рак;
  • намалява нивата на стреса;
  • предоставя противовъзпалителен ефект.

Сред конкретните здравословни проблеми, от които ни предпазват флавоноидите, са сърдечно-съдови проблеми, висок лош холестерол, инсулт, хипертония, артрит и други ставни възпаления, диабет, депресия, болестта на Алцхаймер. Освен това повишават имунитета ни.

Що се отнася до ресвератрола, той представлява естествен фенол, който растенията произвеждат, когато бъдат атакувани от бактерии, гъбички и други патогени. Това вещество се отличава с противовъзпалителни и противоракови свойства, благоприятства сърдечно-съдовата система, нормализира нивата на кръвната захар. Някои учени обясняват доброто здраве на французите именно с наличието му в редовно консумираното от тях вино.

Сред останалите му ползи за организма са:

  • намалява риска от развитие на диабет;
  • предпазва от остеопороза;
  • благоприятства състоянието и работата на мозъка;
  • забавя развитието на Алцхаймер;
  • спомага за поддържането на здравословно тегло;
  • грижи се за здравето и красотата на кожата.

Колко вино е полезно да пием?

Ползите от виното очевидно са много, но само когато го консумираме в умерени количества. Световната здравна организация приема като такива:

  • 120 мл. вино на ден за жените;
  • 240 мл. вино на ден за мъжете.

Според други здравни специалисти на дамите са позволени по две чаши дневно, а на господата по три. Истината е, че мярката зависи не само от пола, а и от възрастта, килограмите, начина на живот. Важно е да не се прекалява.

Хранителни добавки с екстракт от вино

В случай че желаете да се възползвате от здравословните качества на виното, но не сте привърженици на алкохола, Ви препоръчваме хранителните добавки с екстракт от вино или от грозде:

  • Swanson Red Wine Extract Екстракт от червено вино 500 мг х 90 капсули - тази невероятна добавка осигурява на организма дневната доза от полезните вещества на червеното вино, като не съдържа никакъв алкохол. Отличава се със съдържание на 30% полифеноли;
  • Doppelherz Допелхерц Витал Тоник при стрес и умора 750 мл - дневната доза от сиропа съдържа 600 мг концентрат от червено вино. Към него са добавени още множество полезни съставки като витамини C, B12, B6, B2, магнезий, желязо, екстракти от маточина и розмарин. Тази комбинация ефективно повишава имунитета, облекчава напрежението и стреса, подкрепя функцията на мозъка при голямо натоварване;
  • Botanic Ginkgovin За силна памет и концентрация х60 таблетки - тук екстрактът от гроздово семе е комбиниран с екстракт от гинко билоба. Добавката подобрява паметта и концентрацията, като в същото време благоприятства състоянието на кръвоносните съдове и кръвообращението.

Как виното влияе на красотата ни?

В края на статията решихме да отделим няколко реда и за ползите от виното за красотата. Тук отново ще споменем антиоксидантните му свойства. Свободните радикали, които са навсякъде около нас, а и се произвеждат в телата ни вследствие на много процеси, вредят на всяка една клетка - включително на кожните. Ускоряват процесите на стареене, като предизвикват появата на преждевременни бръчки и други признаци, свързани с остаряването. Антиоксидантите противодействат на тези процеси, като неутрализират свободните радикали. В същото време виното детоксицира, подхранва и тонизира не само кожата, а и косата.

По тази причина то се използва за винени вани и се добавя в много козметични продукти. Сред тях са:

Още продукти за здраве и красота поръчайте от онлайн аптека galen.bg на ниска цена!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.