Задържане на вода: причини и как да се справим?

Задържане на вода: причини и как да се справим?

Човешкото тяло е изградено от до 75% вода. Тя е основен градивен елемент на нашите органи, мускули, кръв, кости. Без нея няма живот. Но в някои случаи задържането й в прекомерни количества в организма може да доведе до проблеми.

Какво представлява задържането на вода?

Сред отговорниците за поддържане на нормални нива на течностите в човешкия организъм са бъбреците, лимфната система, кръвоносната система, хормоните. Задържането на вода обикновено възниква при неизправност в състоянието и функциите им. При възникване на този проблем, известен още като едем, едема или оток, се наблюдава подуване, създаващо дискомфорт.

Как да разберем, че задържаме вода?

Признаците, по които можем да разберем, че страдаме от задържане на течности, са ясни и лесни за установяване.

Симптоми

Симптомите, свързани с този проблем, най-често засягат долните и горните крайници, корема и гърдите. Те включват:

  • подуване;
  • подпухналост;
  • напълняване и затруднения в отслабването;
  • изменения в цвета на кожата;
  • болки и дискомфорт в засегнатите области;
  • усещане за скованост.

Важно е обаче да знаем, че съществува възможност за задържане на вода и в други по-проблемни части на тялото. Примери за това са:

  • мозъкът - характеризира се с главоболие, повръщане, замъглено виждане, проблеми със запазването на равновесие. Това състояние, известно като хидроцефалия, крие риск за живота;
  • белите дробове - сред признаците са кашлица, затруднено дишане, болка в гърдите. Сред причините могат да са сериозни заболявания, засягащи дихателната система или сърцето.

Как да различим задържането на вода от натрупани мазнини?

Често срещано колебание е дали привидното ни надебеляване е причинено от задържане на вода, или от натрупване на мазнини. Един от най-лесните и ефективните методи, чрез които можем да разберем, е следният: натиснете бавно с палец крака, глезена, прасеца или бедрото си, ако се появи вдлъбнатина, то става въпрос за оток.

Освен това, ако само за денонощие сте качили един-два килограма, то със сигурност причината е в задържането на вода.

Kакви са причините да задържаме вода?

Сред най-широкоразпространените причини, водещи до задържане на вода, са:

Нездравословно хранене

Обикновено причина за отока е прекомерната консумация на сол. Често дори не осъзнаваме колко голяма част от менюто ни я съдържа в прекомерни количества - дресинги за салати, снаксове и чипсове, колбаси. Тъй като солта служи за задържане на водата в организма, лесно може да доведе до твърде голямо повишаване на нивата й.

Споменавайки храненето, е добре да обърнем внимание и на недостига на определени вещества в диетата, както и на цялостното недохранване.

При липса на достатъчно протеини в менюто организмът започва все по-трудно да транспортира интерстициалната течност към капилярите. Това води до подуване - най-често на корема, и загуба на мускулна маса.

Липса на физическа активност

Обездвижването е друг ключов фактор, водещ до това състояние. Тук можем да споменем дългите часове, прекарвани на крак на едно място, на бюро, в пътуване в кола, самолет и т.н. Всичко това може да причини оток на долната част на краката - особено ако в останалата част от времето не се разхождаме и движим достатъчно.

Хормонални промени

Определящи в случая често са и хормоните. Дисбалансът им, свързан с месечния цикъл, бременността, периода след раждане, проблеми с щитовидната жлеза, повишава риска от отоци. По време на бременност влияние оказва и повишеното тегло, водещо до напрежение върху краката.

Прием на някои медикаменти

До едем може да доведе и употребата на определени лекарства. Сред тях са:

  • хормонални медикаменти като например противозачатъчни;
  • нестероидни противовъзпалителни средства, каквито са повечето обезболяващи;
  • определени лекарствени средства за диабетици;
  • габапентин;
  • блокери на калциевите канали;
  • определени кортикостероиди като преднизон.

Какво да правим, ако задържаме вода?

За преодоляване на този състояние могат да ни помогнат:

Здравословно хранене

Промените, които е добре да направим в хранителния си режим, са свързани с:

По-малко сол

Ограничаването на солта в храните със сигурност ще ни помогне да не влошим проблема. Освен това в комбинация с останалите мерки ще ускори постигането на желания резултат.

Храни, богати на витамини и минерали

За изхвърляне на излишните течности ни помагат минералите калий и магнезий, както и витамин B6. Те се съдържат в:

  • калий - орехи, банани, тиква, картофи, боб, спанак, авокадо;
  • магнезий - тиквено и ленено семе, овесени ядки, ядки, зеленолистни зеленчуци, авокадо, банани, сушени смокини;
  • витамин В6 - телешки черен дроб, шамфъстък, нахут, авокадо, спанак, банани, месо, оризови трици.

Естествени диуретици

Естествените диуретици са вещества, които помагат на организма ни да изхвърли излишните количества сол и вода посредством урината. Такива са:

  • зелен чай;
  • глухарчета;
  • магданоз;
  • коприва;
  • червени боровинки;
  • краставици.

Прием на достатъчно вода

Колкото и странно да звучи, един от най-добрите начини да освободим тялото си от излишните количества вода, е, като пием повече вода. Наред с това тя ни пречиства от токсините и хидратира всички тъкани в организма ни.

Физическа активност

Редовните разходки и цялостното раздвижване на тялото е отличен способ за преодоляване на подуванията. Чудесна идея е извършването на упражнения като повдигане и спускане на краката, в случай че именно те са засегнатите.

Билки

По-горе вече споменахме някои от подходящите в случая билки, които се явяват натурални диуретици. Такива са зеленият чай и глухарчето.

Хомеопатия

От полза са още хомеопатични продукти като Boiron Natrum muriaticum Натрум муриатикум 30 СН. Отлично средство в случая е и Шуслерова сол N10 Натриум сулфурикум D6.

Хранителни добавки

Бихте могли да си помогнете и с хранителни добавки като:

Медикаменти

В определени ситуации е необходим и приемът на лекарства, които Вашият лекар ще Ви предпише. В случай че забележите притеснителни признаци за състоянието си, незабавно се обърнете към специалист.

Вземете висококачествени хранителни добавки за отслабване и детокс на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Защо имаме целулит и как да го преодолеем

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.