Болка при уриниране: причини и лечение

Болка при уриниране: причини и лечение

Болката по време на уриниране е неприятно усещане, което може да засегне както мъжете, така и жените. Възможно е болката при уриниране да бъде остра или тъпа, да е придружена от парене, болка ниско долу в коремната област, в гърба и/или кръста. В голяма част от случаите признаците са породени от уроинфекция, ала съществуват и други възможности. В следващите редове ще разгледаме едни от най-честите причини за болка при уриниране.

Какви може да бъдат причините за болка при уриниране?

Сред възможните причини за болка при уриниране са:

Цистит

Това е най-разпространената пикочно-полова инфекция сред дамите, въпреки че е в състояние да засегне и господата. Сред основните причини за развитието й е попадане на бактерията Escherichia coli в уринарния тракт.

Сред симптомите са:

  • болка при уриниране, в корема, гърба и тазовата област;
  • парене при уриниране;
  • често усещане за пълен мехур - дори след уриниране;
  • урина с неприятна миризма и тъмен цвят - понякога примесена с кръв;
  • висока температура;
  • болка по време на и след полов акт.

Уретрит

Това е още една широкоразпространена инфекция и сред двата пола. Интересно е да споменем, че симптомите при дамите и господата се различават.

СИМПТОМ

МЪЖЕ

ЖЕНИ

парене при уриниране

Х

 

необичаен бял секрет

Х

Х

болка при уриниране

 

Х

парене/ сърбеж около отвора на уретрата

Х

 

кръв и/или семенна течност в урината

Х

 

висока температура

Х

Х

често уриниране

 

Х

неволно изпускане на урина

 

Х

Простатит

Простатитът е инфекция на простата, която може да засегне мъже от всяка възраст. Лечението обикновено е дълго и трудно, като причинители са бактерии като Е. Coli, Е. Feacalis, Трихомони. Сред признаците освен болката при уриниране са неприятно усещане при еякулация и умерен до силен болезнен дискомфорт в тазовата област.

Камъни в бъбреците

Попадането на калций в бъбреците и натрупването на пикочна киселина в тях са основните причини за образуване на твърди песъчинки и камъни в бъбреците. Сред неприятните усещания, които придружават това заболяване, са:

  • често, но незначително уриниране;
  • втрисане;
  • болки в корема, гърба и кръста;
  • урина с розов или кафяв цвят;
  • гадене и повръщане.

Кисти на яйчниците

Много често кистите на яйчниците се оказват безсимптомни. Въпреки това съществуват някои белези, на които е добре да обърнете внимание, ако са налични при Вас:

  • по-силна от обичайното болка по време на менструация;
  • болка при уриниране;
  • болка в долната част на гърба, таза и гърдите;
  • чувство за пълен мехур след уриниране;
  • вагинално кървене в период различен от месечния цикъл.

Вагинални инфекции

Всяка дама разполага със своя собствен вагинален микробиом - съвкупност от бактерии, населяващи интимната област. В нормалния случай те са добри и поддържат баланса и комфорта в тази зона. Под влиянието на негативни фактори като антибиотици, агресивни измивни средства, стрес, нисък имунитет, хормонален дисбаланс, сексуална активност без презервативи, менструация вагиналната флора може да се дисбалансира. Това води до различни инфекции като бактериална вагиноза.

Тя се свързва с неразположения като сиво, белезникаво или жълто течение, сърбеж, неприятна миризма, парене при уриниране, оток. При бременни дами може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Полово предавани болести

Примери за това са херпес, хламидия, гонорея. Те оказват негативен ефект на пикочните пътища, като могат да доведат до болка при уриниране и по време на полов акт, вагинално кървене, неприятна миризма, рани по гениталиите.

Пиелонефрит

Това е възпалително заболяване на бъбречния паренхим и легенчето, породено от навлизане на бактерии в тях. Разпространено е повече сред дамите, но засяга и господата. Характеризира се с висока температура, втрисане, болка (тъпа или силна според спецификите на проблема), парене и чести позиви за уриниране.

Как да облекчите болките при уриниране?

Сред начините за преодоляване на дискомфорта при повечето от изброените състояния са:

Пийте повече течности

По този начин ще подпомогнете пречистването на организма Ви от бактериите. Водата благоприятства и функцията на бъбреците.

Приемайте хранителни добавки, билки и чайове

За щастие, природата ни е осигурила решение за голяма част от гореописаните проблеми. То е под формата на лечебни растения. От благотворните им действия можете да се възползвате както под формата на билкови отвари и чайове, така и като хранителни добавки. Отлични примери са:

Червена боровинка

Американската червена боровинка, известна още като суперхрана, е сред най-ефективните натурални способи за превенция и по-бързо лечение на пикочно-половите инфекции. Тя е богата на витамин C, осигуряващ силен антиоксидантен ефект и повишаващ нивата на киселинност на урината, спирайки бактериалното разпространение. В същото време съдържа проантоцианидини от тип А, предпазващи от закрепване на Escherichia coli към стените на уретрата.

Важно е да имаме предвид, че за да се възползваме от благотворното действие на плода, ни е необходимо огромно количество червени боровинки. Отлична и лесна алтернатива се оказва приемът им под формата на добавки като:

Добра идея е и консумацията на чай от листата на червената боровинка.

Мечо грозде

От помощ при уринарни инфекции е и мечото грозде. То подкрепя работата на бъбреците, изхвърлянето на песъчинките от тях и прочистването на целия организъм. Можете да го приемате както под формата на чай от листата, така и като хранителна добавка:

Д-маноза

D-манозата е натурален монозахарид, характерен за състава на ябълките и някои боровинки. Макар и да се усвоява слабо от човешкото тяло, е ключов за пречистването му. Подкрепя здравето на бъбреците, пикочния мехур и уретрата. Предпазва от цистит, стопира зловредното действие на Ешерихия коли, повишава имунитета. Препоръчва се при уроинфекции както при възрастни, така и за деца:

Бяла бреза

Бялата бреза е отлична билка за преодоляване на бъбречни неразположения. Предлага се най-вече под формата на чай, но се среща и в някои хранителни добавки:

Пробиотици

Както стана ясно, за поддържане на интимното здраве е особено важно да се грижим и за вагиналния микробиом. За това ни помагат пробиотични добавки като:

Намалете половите контакти

По този начин ще осигурите време на тялото си да се възстанови, освен това ще избегнете риска от още по-голямо бактериално разпространение и зараза с нови бактерии. Ограничавайки половата си активност, ще защитите от възникване на проблем и партньора си.

Ограничете алкохола и кофеина

Алкохолът и кафето натоварват бъбреците. Прекомерната употреба на алкохол е в състояние да редуцира размера на половите жлези и да доведе до преждевременната им смърт. Това може да влоши сексуална функция при мъжете, но и да стане причина за ред други здравословни проблеми.

Дори и да не ги изключите напълно от живота си, е препоръчително да ограничите консумацията на алкохол и кафе поне до пълното Ви възстановяване от дадения проблем.

Кога да посетите лекар при болезнено уриниране?

Препоръчително е да потърсите мнението на специалист, ако са налични и някои от следните симптоми:

  • кръв в урината;
  • болки ниско долу в коремната област и/или гърба;
  • болезнени усещания, продължаващи над 24 часа;
  • необичайни секрети от влагалището при дамите или от половия член при господата;
  • висока температура - особено над 39°C.

Какво лечение се провежда за болки при уриниране?

Сред най-често назначаваните лечения са:

  • прием на антибиотици;
  • прием на хранителни добавки като изброените по-горе;
  • прием на противовъзпалителни лекарства;
  • при някои от описаните здравословни проблеми се налага оперативна намеса.

Какви изследвания се правят?

При болка при уриниране е обичайна практика да се направи изследване на стерилна урина. То често е придружено от кръвно изследване.

Вземете хранителни добавки за бъбреци и пикочни пътища на ниска цена от онлайн апека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.