Настинка при бременност - как се лекува?

Настинка при бременност - как се лекува?

Бременността е особен и емоционален период в живота на всяка жена, който често носи радост и вълнение, но и много промени. В този чувствителен момент дори най-малките решения могат да изглеждат като големи предизвикателства, особено когато става дума за здравето на бъдещата майка и нейното бебе. Сезонната настинка, която при повечето хора преминава бързо и безболезнено, може да бъде източник на тревога. Много от медикаментите, които обикновено се приемат са или забранени, или се приемат с повишено внимание по време на бременност. Ето защо е важно бъдещите майки да бъдат добре информирани и подготвени за подходящото лечение на настинка.

Повод за притеснение ли е настинката по време на бременност?

Настинката по време на бременност обикновено не представлява сериозен риск, но е нормално бъдещите майки да изпитват известно безпокойство. Симптомите на настинка при бременни често са сходни с тези у другите хора и се проявяват във вид на хрема, възпалено гърло и температура. Въпреки това, поради промените в организма, е добра идея при първите признаци на настинка, бременните да потърсят съвет от своя лекар.

Как да лекуваме настинка по време на бременност?

Бременността изисква по-специфичен подход към лечението на настинка. Въпреки че има много лекарства, които се приемат още от първите симптоми, то в този особен случай е добре да предприемете и други алтернативни действия.

Прием на много течности

Течностите играят важна роля в борбата с настинката. Те помагат за разреждане на хремата, хидратират тялото и помагат на имунната система в борбата с вируса. Независимо дали предпочитате вода, чай или сокове, уверете се, че пиете достатъчно.

Храни, богати на витамини и минерали

Правилното хранене може да даде на имунната система тласък, от който тя има нужда, за да се справи с настинката. Добър подход е да се добави и прием на Витамин C, цинк или например на Mултивитамини за бременни към диетата, защото могат да окажат съществено влияние в подкрепа на здравето.

Почивка

Сънят и почивката са важни, особено по време на преминаване през настинка. Релаксирайте и спете повече, за да дадете на тялото си шанс да се справи с инфекциозния агент. Помнете, че бременността оказва определено напрежение върху тялото, затова допълнителният стрес от боледуването изисква допълнителна грижа.

Инхалации

Инхалациите са бърз и лесен подход ако имате инхалатор у дома. В случай, че не разполагате с такъв, можете да използвате домашен метод: кипнете вода в подходящ съд и добавете щипка сода бикарбонат и кафена лъжичка сол. Въпреки че често се предлагат инхалации с различни билки, избягвайте добавянето на лайка, лавандула или мента, тъй като могат да предизвикат алергични реакции като обриви или спастична кашлица. След като сте подготвили водата, наклонете главата си над съда, покрийте се с голяма кърпа и вдишвайте парите за около 10 минути - първо през носа, после през устата.

Внимавайте парата да не ви изгори при първоначалното навеждане над горещия съд.

Разгледайте селекция инхалатори на ниски цени от онлайн аптека galen.bg, за лесни и безопасни инхалации у дома.

Гаргара

Гаргара със солена вода може да бъде изключително полезна за облекчаване на дразнене и болка в гърлото. Солта има антисептични свойства, които помагат да се намалят бактериите и микроорганизмите, допринасяйки за бързото възстановяване. Процедурата може да се повтаря няколко пъти на ден за най-добри резултати.

Хомеопатия

Хомеопатията предлага различни средства, които се считат за безопасни за бременни, като Arnica, Belladonna и Nux vomica. Въпреки това поради уникалната природа на хомеопатичните препарати и индивидуалните реакции към тях, е изключително важно да се консултирате с опитен хомеопат преди да започнете лечение по време на бременност.

Лекарства, подходящи за бременни

По време на бременност, изборът на лекарства изисква допълнителна предпазливост. Множество обикновени медикаменти, които се използват за лечение на симптоми като запушен нос или болки, може да не са подходящи за бременни. Въпреки че парацетамол често се препоръчва като безопасен за бременни жени, важно е да не пренебрегвате консултацията с медицинско лице преди употребата му. Някои лекарствени продукти влияят върху развитието на плода, затова е от решаващо значение да информирате своя лекар за всяко състояние и да следвате неговите насоки при избора на медикаменти.

Как да се предпазим от настинка по време на бременност?

Бременността е уникален период в живота на всяка жена, когато защитата на здравето става абсолютен приоритет не само заради себе си, но и заради нероденото дете. Един от най-добрите начини да се предпазите от настинка и други заболявания е чрез укрепване на имунната система. Домашните средства за имунитет като чайове от лимон, джинджифил, зелен чай, както и консумацията на мед, обикновено допринасят за поддържане на здраве и сила по време на бременността. В следващите редове ще ви представим конкретни методи и съвети, как да се предпазите от настинка, когато очаквате бебе.

Поддържане на добра лична хигиена

Правилната лична хигиена е ключова за предпазване от настинка и други инфекции. Редовното миене на ръцете със сапун и вода, използване на дезинфектанти след посещение на обществени места и избягване на допир до лицето с неизмити ръце са основни мерки за защита. Промиване на носа и гърлото със слаб разтвор на солена вода може също да бъде от полза. Тези прости стъпки помагат не само на майката, но и защитават бебето от потенциални здравословни рискове.

Укрепване на имунната система

Имунната система е главният защитник срещу вредители от външния свят като вируси и бактерии. Но как може да се укрепи този естествен щит, особено когато тялото преминава през такива големи промени като бременността? Нека разгледаме няколко ключови начина:

  • физическа активност: редовното движение не само помага на тялото да остава във форма, но също така стимулира имунната система. Упражненията подобряват циркулацията на кръвта, помагайки на имунните клетки да се разпространяват по-ефективно в тялото;
  • здравословно хранене: храната, която консумирате, може да действа като гориво за имунната система. Плодовете и зеленчуците са източник на основни антиоксиданти, витамини и минерали, които помагат за имунната функция. Протеините от риба, месо и бобови продукти също са жизненоважни за поддържането на силата на организма;
  • достатъчно вода: водата не само хидратира тялото, но и помага за премахване на токсините чрез урината и потта. Поддържайки себе си хидратирани, вие помагате на имунната система да функционира на оптимално ниво;
  • добър сън: сънят не е просто изключване на тялото. Това е времето, през което то регенерира и възстановява тъканите. Той помага за производството на имунни клетки и белтъчини, които са от съществено значение за защитата на организма;
  • намаляване на стреса: продължителният стрес е възможно да влоши имунната функция като прави организма по-уязвим към инфекции. Техники като йога, медитация и дихателни упражнения са ефективни начини за намаляване на ежедневното напрежение.

Следвайки тези препоръки, вие не само ще подкрепите своята имунна система, но и ще осигурите по-добро здраве и благосъстояние за Вас и Вашето бебе.

Ограничаване на социалните контакти

Въпреки че те са важна част от ежедневието, по време на бременност, когато тя протича през грипния сезон е особено важно да сте бдителни. Ограничавайки контактите си в големи групи от хора или на места с голяма населеност като търговски центрове, гари и автобусни спирки, можете значително да намалите риска от заразяване. Ако все пак е необходимо да посетите такива локации, препоръчително е да избягвате най-натоварените часове или да носите защитна маска.

Как да бъдем сигурни, че не сме болни от грип?

И двете състояния имат сходни симптоми, тъй че установяването на точното заболяване може да бъде трудно. Ако сте бременна обаче, е важно това да бъде уточнено, за да бъдат предприети правилни и навременни мерки. Грипът често започва по-рязко и може да предизвика по-интензивни симптоми като висока температура, мускулни болки и изморяване, докато настинката обикновено се проявява с по-леки и постепенно нарастващи такива. Друга разлика е продължителността: грипа често е по-продължителен и изтощителен. Ако се сблъсквате със симптоми, които са по-тежки, необичайни или продължават по-дълго от обичайното за настинка, веднага потърсете медицинска помощ. Това е особено важно през периода на бременността, тъй като организмът е по-уязвим към инфекции.

Вземете висококачествени добавки за бременни на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Нормално ли е главоболието по време на бременност?

Използвани източници

bremennost.bg
mama24.bg
kenguru.bg

13.11.2023 | От: Кристина Кацарска-Стоименова | Променена от: Dimo Malchev на 14/11/2023

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.