Високи нива на кортизол: симптоми и как да ги намалим

Високи нива на кортизол: симптоми и как да ги намалим

Добре известен факт е, че стресът оказва негативен ефект върху човешкото здраве. Без съмнение ще го откриете сред факторите, водещи до редица сериозни заболявания - наред с тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.

Причината - високите нива на стрес стимулират свръхпроизводството на хормон, известен под името кортизол. В ниски дози той е жизненоважен за нашето съществуване, но във високи се превръща в сериозна опасност за благосъстоянието ни.

Какво още може да предизвика повишаване на количеството кортизол в организма ни, какви са възможните последствия и как да се предпазим от тях, ще разгледаме подробно в днешната статия.

Какво представлява кортизолът и какви са неговите функции?

Когато тялото ни е изложено на стрес - бил той физически, или психически, в него се задействат процеси, поставящи ни нащрек, помагащи ни да се мобилизираме и да се справяме с тежки ситуации.

В подобни моменти хипоталамусът - малка структура, разположена в основата на междинния мозък, започва да произвежда CRH (кортикотропин-освобождаващ хормон). Той се насочва към близкоразположената хипофизна жлеза, активирайки секретирането й на ACTH (адренокортикотропен хормон).

Чрез кръвообращението ACTH се придвижва към надбъбречните жлези, активирайки ги да започнат производството на високи дози кортизол.

Когато е в нормално количество, той ни е необходим за:

  • контролиране на стреса;
  • потискане на множество реакции с негативно въздействие върху организма ни като стомашни неразположения, силна болка, паника, ускорен пулс, сухота в устната кухина;
  • поддържане нормалната функция на сърдечно-съдовата система;
  • поддържане на нормално кръвно налягане;
  • добрата памет и концентрацията;
  • постигане на баланс между съня и бодърстването;
  • преобразуване на мазнините и глюкозата в енергия;
  • постигане на контрол над стойностите на кръвната захар;
  • постигане на водно-солев баланс;
  • поддържане на хомеостазата на тялото ни.

Полезно е да знаем, че нивата на кортизол в организма на един здрав човек са най-високи сутрин, с настъпването на вечерта спадат и през нощта клонят към 0.

Какви са симптомите на високи нива на кортизол?

Сред най-отчетливите симптоми, сигнализиращи за високите му стойности, са:

Тревожност

Безпокойството е един от основните и най-силно изразени симптоми. Той е част от природно вродените ни защитни механизми, останали ни като наследство от нашите прародители. Тъй като се предполага, че нивата на кортизола ще са високи в рискова за живота ни ситуация, тревожността ни помага да сме по-бдителни.

В нормалното ежедневие обаче този симптом ни носи дискомфорт, пречи на рутинните ни задачи, на общуването с околните.

Раздразнителност

Под влиянието на високите нива на кортизола често се изменя и настроението ни. Така сред характерните за състоянието симптоми освен тревогата се нареждат раздразнителността и депресията. Причината - високите стойности на кортизола повлияват и върху нивата на серотонина и допамина.

Важно е да отбележим, че сред симптомите е и дисбаланс на естрогена и прогестерона в организма.

Храносмилателни проблеми

Високите количества кортизол оказват негативно въздействие и върху производството на храносмилателните ензими. По този начин влошават усвояването на ценни за здравето ни витамини, минерали и други микронутриенти. Сред възможните симптоми са още неразположения като запек, диария, гадене, болки в стомаха.

Високо кръвно налягане

Докато в ниски дози кортизолът благоприятства състоянието на сърдечно-съдовата система и кръвното налягане, в твърде високи оказва точно противоположното действие. Възможно е да доведе до симптоми, свързани с хипертония и редица сърдечни заболявания.

Диабет

При високи нива на кортизола се увеличава количеството на глюкозата в кръвта. Оттук следва и производството на повече инсулин. Ако това се случва често, може да се достигне до инсулинова невъзприемчивост на клетките и оттам до диабет тип 2.

Качване на килограми

Сред симптомите са още повишеният апетит - особено към сладка храна, и прекомерното натрупване на мазнини, водещо до наддаване на килограми. Наблюдава се най-вече напълняване в областта на таза и на корема.

Преждевременно стареене

Високите стойности на кортизола се отразяват негативно и на кожата ни, тъй като намаляват производството на колаген. Така тя губи своите свежест и еластичност, съсухря се и се сбръчква.

Негативни са последствията и върху цялата опорно-двигателна система. Сред симптомите са болки в ставите, отпуснати мускули, отслабени кости и сухожилия. Възможно е и развитието на остеопороза.

Проблеми със съня

Както вече споменахме, през нощта нивата на хормона в организма ни спадат и това ни позволява да спим спокойно. Ако останат високи обаче, е напълно нормално проявлението и на този симптом - безсъние.

Болки в гърба

Вследствие на понижаването количеството на колаген в тялото страда цялата опорно-двигателна система. Сред характерните симптоми за това са и болките в гърба.

Какви са причините за високи нива на кортизол?

Както вече стана ясно, ако сме изложени на високи нива на стрес, нивата му се покачват. До високите му стойности водят още:

  • развитие на тумор или друго заболяване, засягащо хипофизната или надбъбречните жлези;
  • хронично недоспиване;
  • често преяждане;
  • прекомерна консумация на алкохол;
  • тютюнопушене;
  • водене на заседнал начин на живот;
  • прием на някои медикаменти - например на противозачатъчни и/или на лекарства с кортизон.

Как да намалим нивото на кортизол?

За нормализиране на високите му стойности помагат:

Намаляване на стреса

Това често се оказва една от най-трудните за изпълнение препоръки на лекарите. Успешното редуциране на стреса в ежедневието ни обаче е средство, подобно на панацея.

За целта освен традиционно препоръчваните йога, спорт, медитация, дълбоко дишане помагат и:

  • физическият контакт с други хора - милвания, прегръдки;
  • физическият контакт с животни - особено кучета и котки;
  • прекарването на време сред природата;
  • общуването с други хора;
  • слушането на успокояваща музика;
  • позитивното мислене.

Според редица изследвания тези похвати ефективно намаляват кортизола в тялото и облекчават неприятните признаци.

Добра идея е и употребата на антистрес билки, хранителни добавки и хомеопатия. Чудесни примери са:

Достатъчно сън

Колкото по-качествен и достатъчен е сънят ни, толкова по-отпочинали и неподатливи на стреса ще сме. В противен случай е лесно да влезем в порочния кръг на безсънието и нервното напрежение.

Здравословно хранене

Здравословното хранене поддържа тялото и ума ни в кондиция, като така по-лесно се справяме с трудностите в ежедневието. Изключително полезни в случая са цитрусовите плодове, натуралният тъмен шоколад, бананите, крушите, киселото мляко, киселите краставички, сьомгата, стридите, чесънът, зехтинът и овесените ядки.

Към здравословния хранителен режим ще споменем и водата. Поддържането на тялото ни добре хидратирано е още един начин да ограничим неприятните симптоми, предизвиквани от високите нива кортизол.

Не на последно място, препоръчително е и да ограничим кофеина в менюто си.

Физическа активност

Редовната физическа активност ни помага да се разтоварваме от нервното напрежение и поддържа нивата на кортизола в норма. Освен това допринася за сваляне на излишните килограми.

Важно е обаче да не се претоварваме, тъй като това ще доведе до обратния на търсения ефект и ще отключи гореизброените негативни симптоми.

Медикаменти

В по-тежки случаи лекарите изписват и употребата на блокиращи производството на кортизол медикаменти. Важно е да отбележим и че при сериозни заболявания като тумор на надбъбречните жлези обикновено се прибягва до лъчетерапия или химиотерапия. Това не само облекчава симптомите, а и помага за лечението на същинския проблем.

Вземете висококачествени хранителни добавки при стрес и тревожност на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как позитивното мислене подобрява здравето ни

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.