Как да повишим имунитета си през лятото

Как да повишим имунитета си през лятото

Лято е и съзнанието ни е изпълнено с мисли за море. Планираме почивки и събирания с роднини, с приятели, пристигнали отдалече. Доскоро приемахме Ковид-19 за история, а леките летни настинки често неглижираме. За да прекараме отпуската според плана си, да сме здрави и изпълнени с енергия, това лято е препоръчително да положим допълнителна грижа за организма си, да подсилим своя имунитет и този на нашите деца. Само така ще намалим шанса си за зараза с Covid-19 или с друг летен вирус до минимум.

Как най-бързо и ефективно да подпомогнем имунната си система, ще разгледаме в следващите редове.

Каква е връзката между здравия стомах и здравото тяло

Ако следите редовно блога ни, вероятно знаете, че приблизително 80% от имунната система на човека зависи от имунитета на чревната лигавица. С други думи, ако стомашно-чревното ни здраве пострада, целият организъм бива изложен на повишена опасност от зараза със заобикалящите ни вируси и върлуващи бактериални инфекции.

През лятото е важно да имаме предвид, че едни от най-разпространените вируси за сезона – ротавируси, ентеровируси, аденовируси, засягат именно стомашно-чревния тракт. Ротавирусите например са често срещани в морските курорти и се разпространяват изключително лесно по въздушно-капков път и чрез водата в морето и басейните. Сред симптомите са добре познатите ни диария и повръщане, които отминават бързо, но са в състояние да разклатят цялостния ни имунитет и да развалят дългоочакваната ни почивка.

При ентеровирусите и аденовирусите, които се разпространява по същия начин, към стомашно-чревните проблеми се добавят още висока температура, мускулни болки, гърлобол, възможен е и конюктивит.

За да намалим шанса си да се разболеем от тези най-разпространени летни вируси, е препоръчително да започнем приема на пробиотични хранителни добавки няколко седмици, преди да отидем на море. Хубаво е да продължим по време на цялата си почивка, както и поне седмица, след като се приберем.

Висококачествени пробиотични хранителни добавки, които ще осигурят баланс на стомашно-чревната ни флора и ще подпомогнат нашата имунна система, са:

  • Пробиотиците и синбиотиците от гамата на BioGaia Protectis – палитрата от качествени и ефективни пробиотични добавки на БиоГая Протектис е богата и осигурява решения както за възрастни, така и за бебета и деца. Можем да изберем между капсули или таблетки за дъвчене с плодови вкусове, удобни за прием дори без вода. За бебетата и най-малките деца марката предлага капки с така полезните пробиотични добри бактерии. Отличителен за добавките БиоГая е вложеният в тях патентован пробиотичен щам Lactobacillus reuteri Protectis, изолиран от майчино мляко;
  • Lactoflor Opti 6 Синбиотик за силен имунитет x30 капсули – тази пробиотична добавка е специално разработена, за да подпомага имунната система, балансирайки стомашно-чревната флора. Добавката съдържа 9 щама млечнокисели бактерии, благоприятстващи имунните клетки, и е под формата на стомашно-устойчиви DR капсули, които запазват бактериите живи въпреки киселинността на стомашните сокове. За възрастни и деца над 7 години;
  • Omni Biotic Pro-Vi 5 Пробиотик за висок имунитет х14 сашета – тази добавка се отличава с комбинираната си формула, която включва 5 внимателно подбрани бактериални щама, колонизиращи целите тънки и дебели черва, и витамин D3 с цел максимална подкрепа на имунната система. Препоръчва се за възрастни и деца над 1 година.

Осигурете на цялото семейство пробиотици на изгодни цени от онлайн Аптека Гален!

Стомашните летни проблеми обаче не се изчерпват дотук. Честата смяна на обстановката, пътуванията, нередовното и бързо хранене нерядко причиняват и констипация. В този случай освен пробиотичните хранителни добавки ни помагат още:

  • Nature's Way Naturalax 3 Натуралакс 3 Билкова формула при запек х20 V капсули - Naturalax 3 е на билкова основа и стимулира дефекацията по естествен път. Съдържа богат букет от растителни екстракти, сред които от зърнастец, малина, американски орех, копър, джинджифил, мента, като се препоръчва за възрастни и деца над 12 години;
  • Nature’s Way Chlorofresh Liquid Chlorophyll Течен Хлорофил с ментов вкус 473 мл – тази хранителна добавка за възрастни и деца над 12 години съдържа хлорофилин - хлорофилно-меден комплекс от листа от черница /Morus alba L./), осигуряващ силен лаксативен ефект. Добавката също така подобрява миризмата на подмишниците, краката и интимната област, спомага за справяне с акнето и заздравяването на рани, като полезните му свойства не се изчерпват дотук.

Защо да приемаме витамин D през лятото

През последните години голяма част от нас се научихме да приемаме допълнителен витамин D през зимата. През лятото обаче обикновено оставяме хранителната добавки настрана и разчитаме на слънцето. Това може да е добра практика за едни, но не и за други. Ако прекарваме по-голямата част от деня си в затворено помещение – например в офис или в дома си, то достигащото кожата ни слънце, едва ли успява да ни помогне за синтеза на достатъчно витамин Д. В случай че имаме съмнение относно нивата на витамин D в организма си, е препоръчително да се посъветваме с лекар, който да ни подложи на изследване.

Важно е и да знаем, че бебетата и малките деца се нуждаят от още повече витамин D под формата на хранителна добавка в сравнение с нас – възрастните. Техните недоразвити организми все още трудно синтезират витамин D. Хубаво е да споменем и способността на витамина да подпомага усвояването на калция – ключов за нормалното развитие на костите и зъбите на детето.

За да компенсираме недостига на витамин D през лятото, ни помагат:

Защо комбинацията от витамин C, цинк и селен е толкова важна за имунитета

През последните години, върху които Covid-19 остави трайна следа, на преден план сред важните за здравето ни микроелементи излязоха витамин C, селенът и цинкът. Те са едни от най-мощните имуностимулатори и е важно да си ги набавяме в достатъчно количество през всеки сезон – включително сега, през лятото.

Витамин C е един от най-известните, а и най-силните антиоксиданти. Той предпазва клетките от свободните радикали, отделящи се при борба с вирусите, навлизащи от замърсената външна среда и т.н. За щастие, хранителни източници, богати на витамин C, са повечето плодове и зеленчуци, което го прави лесен за набавяне. В случаи, когато се нуждаем от допълнителен стимул за имунната си система обаче, е препоръчително да го приемаме и под формата на хранителни добавки.

Що се отнася до селена, той е силен антиоксидант подобно на витамин C и активно стимулира имунитета. Освен това подпомага здравето на стомашно-чревния тракт. Важно е да отбележим и че връзката му с преодоляването и защитата от РНК-вирусите като Ковид-19 се предполага от години. От изследвания на хора с коронавирус е установено, че заразата редуцира нивото на селен в организма им с до 50%, откъдето се стига да извода, че вероятно минералът играе ключова роля в борбата с вируса.

Селенът се намира в малки количества в организма ни, поради което е важно да го приемаме от външни източници като тофу, ядки, скариди, гъби или хранителни добавки.

Ключова роля в поддържането на имунитета висок играе и минералът цинк. Той участва в образуването на имунните клетки, като така намалява честотата и продължителността на инфекциите. Също така е доказано, че минералът се свързва с клетките в назалната лигавица, стопирайки възпалителните процеси, водещи до хрема и запушен нос.

Сред хранителните източници на цинк са месото, стридите, тиквените семки, кашуто, бадемите, бобът, овесените ядки. В случай че не консумираме достатъчно количество от този тип храни обаче, е препоръчително редовно да приемаме хранителна добавка с цинк, за да поддържаме доброто си здраве.

Още за цинка научете от: Защо цинкът е толкова важен за здравето ни

Имайки предвид благотворното действие на тези 3 микронутриента, е чудесна идея да приемаме комбинирани хранителни добавки като:

Какво да знаем за имуностимулиращото действие на черния бъз

Друг силен и то напълно натурален имуностимулант е черният бъз, известен още като Sambucus nigra. Цветовете му са богати на витамин C, дъбилни вещества и етерично масло, а плодовете – на провитамин А, витамини B, каротини, желязо и флавоноиди. Силният му имуностимулиращ ефект се дължи най-вече на витамин C и на флавоноидите в него. Черният бъз ефективно подпомага работата на имунната система и редуцира честотата и продължителността на респираторните заболявания. Важно е да отбележим и че е силно препоръчителен за прием от децата с цел закрепване на организмите им.

Отлични хранителни добавки с черен бъз са:

Какво съдържа черният дроб от акула и как повлиява имунитета

Друг не толкова разпространен, но изключително ефективен начин за повишаване на имунитета е с черен дроб на акула. Той е богат на алкилглицероли, повишаващи естествените защитните сили на тялото. Намалява риска от хронични инфекции, настинки и грипове. Препоръчва се както в рискови за здравето сезони с върлуващи вируси, така и за подкрепяне на организма при големи физически и психически натоварвания. Освен това подобрява циркулацията на кръвта и облекчава артрита и ревматизма.

Отлична хранителна добавка с масло от черен дроб на акула е Ecomer за висок имунитет х60 капсули Evromed. Подходяща е за прием както от възрастни, така и от деца.

Какво са биофлавонидите и защо да ги приемаме това лято

Биофлавоноидите са известни още с общото си название витамин P – термин, появил се през 1936 г., когато учените го изолират от лимонена кора. Днес са ни познати над 150 съединения с подобни действия, наричани общо биофлавоноиди. Те се отличават със силни антиоксидантен, имуностимулиращ и противовъзпалителен ефект, възпрепятстват пропускането на токсини през клетъчните мембрани, действат антиканцерогенно и намаляват стреса върху нервните клетки.

Кверцетинът е един от най-добре изследваните биофлавоноиди. Други представители на витамин P са рутинът, хесперидин, цианидин и т.н.


Хранителните източници на биофлавоноиди обикновено съвпадат с тези на витамин C – цитруси, шипка, зеленолистни зеленчуци, ябълки, малини и др. Висококачествени хранителни добавки с витамин P са:

Още хранителни добавки за силен имунитет

  • Solgar Spirulina Спирулина за висок имунитет 750 мг х80 меки капсули - с антиоксидантен, антимикробен и противовирусен ефект, повишава имунитета и детоксикира организма. За възрастни;
  • Клеева тинктура 30% 50 мл Бодрост – защитава от вирусни и бактериални инфекции, подобрява храносмилането, повишава имунитета. За възрастни и деца над 12 години;
  • Inoviron За имунитет 20 капсули Мирта Медикус - спомага за нормалната функция на клетъчния и хуморалния имунитет, както и на Т-клетките. Подпомага още самоочистващите функции на лигавиците на дихателните пътища, обмена на веществата и дишането на клетките. Оказва и силен антиоксидантен ефект. За възрастни и деца над 7 години.

За да сте здрави това лято, вземете хранители добавки за имунитет на промо цени от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.