Как да се справим с изпитанията на бременността през лятото?

Как да се справим с изпитанията на бременността през лятото?

Бременността е вълнуваща, свързана с позитивни емоции, но и с немалко болежки и дискомфорт. В разгара на лятото пък може да се превърне в нетърпимо мъчение, но само ако не вземете адекватни мерки за благосъстоянието си. С правилните подход и нагласа скоро дори ще се считате за най-големите късметлийки, че съдбата Ви е отредила бременност през лятото.

Какви са предизвикателствата на бременността през лятото и как да се справим?

Предизвикателствата на бременността през лятото са немалко, но всички те са напълно преодолими. Сред тях на преден план са:

Високи температури и силно слънце

Нерядко лятото ни изправя пред тежки изпитания със своите близо 40-градусови температури. Това лишава от комфорт всекиго, още повече бременните.

По време на бременността телесната температура на жената леко се повишава вследствие на хормоналните промени в тялото. Това води до още по-трудно понасяне на жегите през лятото. Появяват се симптоми като задух, обилно потене, възможно е да се достигне до замаяност и главоболие. Важно е не само да се предпазите от всичко това, а и да избегнете слънчевия и топлинния удар, защото те могат да застрашат не само Вашия, а и живота на бебето.

Сред превантивните мерки, които можете да вземете по време на бременността си през лятото, са:

  • избягвайте излизането в най-горещите часове на деня, подходящи за разходка са сутрините и късните вечери;
  • стойте възможно най-много на сянка;
  • носете шапка;
  • обличайте леки и широки дрехи от дишащи материи като памук и лен;
  • когато сте на закрито, използвайте климатик;
  • използвайте ветрило, когато изпитате необходимост;
  • през лятото винаги носете вода у себе си.

Полезно е да отбележим и че топлината на лятото води до понижаване на кръвното налягане, което допълнително може да повиши усещането Ви за отпадналост и замаяност, характерни за бременността. Добър начин за противодействие е айрянът с йодирана сол. Преди да прибегнете към това лекарство обаче, се консултирайте с лекар, за да избегнете негативни последици от повишаване на кръвното Ви налягане.

Важно е да споменем не само риска от претопляне през лятото, а и възможността за поява на пигментни петна по кожата. Вероятно сте чували за така наречените слънчеви петна, които могат да споходят всекиго. През бременността обаче шансовете се повишават многократно под влияние на хормоналните промени в организма. За да се предпазите от тях, е препоръчително да използвате специализирана медицинска слънцезащита за лице и тяло. Отлични примери за периода на бременността са:

  • Bioderma Photoderm M Слънцезащитен оцветен крем при пигментации SPF50+ Златист нюанс 40 мл - този продукт за лице е идеалният заместител на фон дьо тена по време на бременност през лятото. Осигурява максимална защита SPF50+, като филтрите в него са на 100% минерална основа - по-щадящата и непредизвикваща алергии алтернатива за бременни пред традиционните химични филтри. Кремът е устойчив на вода, топлина, изпотяване. Не съдържа парабени и аромати, некомедогенен и фотостабилен е. Освен това е дерматологично и офталмологично тестван, като е разработен конкретно с цел да предпазва кожата от петната на бременността. В същото време осигурява до 8-часов матиращ завършек с ефект пудра, прикрива несъвършенствата и се предлага в 3 различни нюанса според фототипа на Вашата кожа;
  • Avene Слънцезащитен минерален флуид за лице за чувствителна и нетолерантна кожа SPF50+ 40 мл - ако не сте сред почитателите на грима, то това вероятно е вариантът за Вас. Флуидът е отличен избор за лятото, тъй като е с лека текстура, която хидратира, но не омазнява кожата. Отличава се с матов завършек и не оставя бели следи, ако бъде нанесен пестеливо и добре втрит в епидермиса. И този продукт осигурява висока слънцезащита с помощта на минерални филтри. Също така е без парабени, дерматологично тестван, хипоалергенен и некомедогенен, което го превръща в добър избор за бременността през лятото;
  • Bioderma Photoderm Слънцезащитен спрей SPF50+ 400 мл - за протекция на тялото Ви препоръчваме този удобен спрей. Той е с филтри на 100% минерална основа и осигурява UVA и UVB защита с фактор SPF50+. Подходящ е за всички членове на семейството над 1-годишна възраст. Предпазва от реакции на непоносимост към слънцето, водоустойчив е и може да се нанася както на суха, така и на мокра кожа. Не съдържа парабени, дерматологично тестван е, фотостабилен и некомедогенен.

Опасност от дехидратация

През лятото слънцето повишава и опасността от обезводняване - сериозен проблем във всеки момент от живота, още повече през бременността. Обилното потене в комбинация с честото уриниране, характерно за бременността, Ви поставя в още по-висок риск спрямо другите хора.

Недостигът на достатъчно вода в организма може да доведе не само до прегряване и топлинен удар, а и да намали количеството на околоплодната течност. Повишава се и рискът от преждевременно раждане.

За да се предпазите:

  • пийте много вода - фрешовете и останалите напитки не се броят;
  • консумирайте свежи плодове и зеленчуци;
  • ограничете факторите, водещи до потене и прегряване;
  • приемайте Boiron Шуслерова сол №8 Натриум Хлоратум D6 x80 таблетки - подпомага терморегулацията и служи за регулация на водния баланс в организма. Разбира се, първо, се консултирайте с Вашия акушер-гинеколог.

Комари

Лятото ни изправя пред още едно трудно за избягване изпитание - комарите. Те са в парка, край морето, могат да ни застигнат по градските улици, прокрадват се в домовете ни. Ухапванията им повишават дискомфорта, а и могат да доведат до инфектиране на кръвта или алергична реакция. Важно е да запомните, че по време на бременността имунната Ви система е понижена, поради което дори един най-обикновен комар може да Ви създаде сериозен проблем.

Тук се намесват репелентите. Изборът им обаче трябва да бъде съобразен с Вашето състояние, с бременността. Напълно неподходящи са агресивните средства с DEET и други химични субстанции. Препоръчително е да избирате натурални варианти с етерични масла от цитронела, лавандула, гераниол, евкалипт и т.н.

Едни от най-подходящите варианти по време на бременност са репелентните гривни, които Ви защитават от комари с излъчваните от тях етерични масла, без кожата Ви да е в директен контакт със съставките. Чудесни примери за това лято са:

  • Parakito Репелентна гривна против комари за възрастни + Таблетки 2 бр Комплект - гривната се предлага в различни цветове, изработена е от деликатна материя и може да се пере. Разполага със специално отделение за поставяне на репелентна таблетка, съдържаща букет от етерични масла, които предпазват, но не докосват кожата. Гривната се предлага в комплект с две таблетки, като всяка една осигурява протекция за до 15 дни. След това можете да презаредите с нови таблетки - Parakito Репелентни таблетки против комари за гривна или клипс 2 бр Комплект. Важно е и да отбележим, че тези гривни и таблетки са тествани не само лабораторно, а и в реална среда. Освен това са водоустойчиви;
  • Aroma Defence Гривна против комари цитронела и евкалипт силиконова спирала - предлага се в различни летни цветове. Защитава за до 7 дни, като съдържа масло от цитронела и евкалипт. Предпазва не само от комари, а и от други летящи, пълзящи и жилещи насекоми. Тъй като наподобява завита спирала, размерът е лесен за регулиране;
  • Aroma Defence Силиконова флуоресцентна гривна против насекоми Цитронела - и тази гривна предпазва от разнообразни летящи, пълзящи и жилещи насекоми за до 7 дни. Съдържа масло от цитронела и се предлага в различни флуоресцентни цветове;
  • Aroma Defence Цветна кожена гривна против насекоми цитронела и здравец - този вариант с масла от цитронела и здравец защитава за до 7 дни от различни видове насекоми. Предлага се в разнообразни цветове и е със стилен дизайн.

Отичане на крайниците и разширени вени

Топлото време през лятото, дългите пътувания до ваканционни дестинации и бременността сама по себе си повишават риска от отичане на крайниците и поява на разширени вени. В голяма част от случаите това са болезнени и неестетични симптоми, които обаче не са знак за сериозен проблем за бременността.

Важно е обаче да знаете, че е възможно да сигнализират и за кръвни съсиреци и прееклампсия. Допълнителни симптоми в случая са висока температура в областта на подутото място, само единият крак е подут, изпитвате главоболие, зрението Ви се замъглява и получавате чувствителност към светлина. В подобна ситуация повикайте бърза помощ или посетете най-близката до Вас болница.

Сред начините да се предпазите от отичащи крайници и разширени вени по време на бременността Ви през лятото са:

  • разхождайте се често (но в по-хладните часове от деня);
  • носете удобни обувки - добра идея е да са с половин номер по-големи от обичайното, забравете за високите токчета;
  • хидратирайте се добре;
  • не прекарвайте продължително време в седяща или стояща позиция;
  • когато седите, повдигайте краката си на възглавница, табуретка, стол и т.н.;
  • когато спите, повдигайте краката си с възглавница;
  • спете обърнати наляво;
  • поливайте краката си с контрастни душове с цел подобряване на кръвообращението;
  • използвайте подходящи Шуслерови соли след консултация с гинеколог - такива са Dr. Schuessler Salts Шуслерова сол №8 Натриум хлоратум D6 за баланс на телесните течности x420 таблетки и Шуслерова сол №10 под формата на мехлем.

Какви са предимствата на лятната бременност?

Както вероятно вече се убедихте, всички предизвикателства, пред които лятото Ви изправя, са напълно преодолими. А още по-страхотната новина е, че то Ви поднася и много подаръци.

На първо място е слънцето. По време на бременността жената е изложена на повишен риск от дефицит на витамин D. В същото време приемът му под формата на хранителни добавки в по-високи дози може да бъде противопоказен за нормалното развитие на бебето. Липсата му също вреди. Важно е да знаем обаче, че тялото ни няма как да синтезира повече витамин D, отколкото ни е необходим. А за да го произведе, са му необходими слънчевите лъчи, които са най-много през лятото.

Слънцето ни зарежда не само със здраве, а и с положително настроение, което със сигурност е необходимо през месеците на вълнения и притеснения през бременността. Предлага ни и много чудесни възможности за разнообразяване на ежедневието и за поддържане на добра форма.

Разходките през лятото са далеч по-приятни, отколкото през зимата - ако са в прохладните часове. Важно е и да отбележим, че те са много полезна активност, поддържаща тялото във форма по възможно най-щадящия начин за бременността.

През лятото се ходи и на море, а морската вода е сред най-подходящите за плуване по време на бременност, тъй като солта осигурява натурален антибактериален ефект. Плуването, от своя страна, носи разхлада, а и е много полезна активност за гърба, който често създава болезнени усещания през бременността.

Алтернатива на морето са и специализираните басейни за бебета, в които не се използват почистващи химикали, а силата на солта. В някои от тях дори е възможно да си резервирате индивидуален час само за Вас.

През лятото е по-лесен и подборът на дрехи за бременни. Можете да си вземете няколко широки рокли и сте готови. Не са Ви необходими дебели якета, пуловери и панталони в размери, които едва ли ще облечете отново след бременността. Освен това свободните рокли създават много по-голям комфорт, тъй като не притискат корема.

Не на последно място - лятото е сезонът на свежите плодове и зеленчуци. Те са вкусни, разхлаждащи и богати на десетки витамини и минерали във възможно най-натуралните им форми. Наслаждавайте им се всеки ден и се радвайте на слънчевите мигове!

Щастливо бременеене!

Улеснете живота си през бременността с висококачествени продукти за бременни на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.