Подуване на краката през лятото: причини и как да се справим?

Подуване на краката през лятото: причини и как да се справим?

Подуването на краката в топлото време е широкоразпространен проблем. Обикновено първоначално биват засегнати стъпалата и глезените, като впоследствие отокът може да се разпространи и към подбедриците.

Защо отичат краката?

Основната причина за подуването на краката в горещото време е задържането на течности. Важно е обаче да знаем, че съществуват и различни здравословни проблеми, характеризиращи се със същия симптом. В подобни ситуации комбинацията от фактори засилва дискомфорта, изразяващ се в болка, парене, усещане за напрежение и изтръпване.

Сред здравословните особености, предразполагащи към подуване на краката, са:

  • сърдечна недостатъчност;
  • бъбречни заболявания;
  • проблеми с черния дроб;
  • травмирана става и увреждане на заобикалящите я тъкани;
  • диабет;
  • ревматизъм;
  • алергия;
  • инфекция на кожата - гъбична, възпалителна или микробна;
  • понижена функция на щитовидната жлеза;
  • разширени вени;
  • бременност;
  • предменструален синдром.

Тъй като последните две състояния засягат само жените, те са и по-често страдащите от подуване на краката. Важно е да отбележим и ролята на възрастта - този тип отоци обикновено сполитат предимно по-възрастни хора.

Защо лятото предразполага към подуване на краката?

Основните причини за по-честото подуване на долните крайници в топлото време са:

Високите температури и дехидратацията могат да доведат до задържане на вода

Вследствие на високите температури съдовете в тялото се отпускат. Това бързо води до задържане на течности в долната част на краката под влияние на гравитацията.

Топлото време се оказва и причина за дехидратация на организма. Поради прекомерното си потене губим големи количества соли, което води до отоци. Освен това тялото се опитва да се предпази от обезводняването и започва да задържа вода.

Липсата на движение в горещините води до лошо кръвообращение

Към фактора топло време през лятото обикновено се прибавя и обездвижването при дълги пътувания. Неудобната ни и неподвижна позиция, която заемаме с часове, често причинява подуване на долните крайници. В случай че сме със стягащи ни обувки или чорапи, кръвообращението се влошава още повече и проблемът се задълбочава.

Как да се справим с подуването на краката през лятото?

Сред най-ефективните методи за преодоляване на подуването в топлото време са:

Вани

В топлото време отличен метод е потапянето на ходилата в студена вода. За целта можем да използваме както леген, така и вана. В случай че не разполагаме с подходящ съд, студените компреси също биха били от полза.

Масажи

Масажите на долните крайници подобряват както кръвообращението, така и лимфния дренаж. Също така задействат метаболитните процеси, като забързват изхвърлянето на продуктите от клетъчния обмен. Така течностите се раздвижват и поемат от извънклетъчното пространство към потока на кръвта.

Здравословно хранене

Здравословното хранене е ключов начин за преодоляване на проблема. Важно е да се ограничи приемът на храни, богати на сол, консерванти, оцветители и овкусители, както и на газирани напитки, тъй като те допринасят за задържането на течности.

Препоръчително е да се консумират храни, образуващи алкална среда в тялото. Такива са дините, пъпешите, краставиците, бананите, ананасът, ябълките, крушите и броколите. Добре е да се приемат и продукти с високо съдържание на витамин C - за заздравяване на кръвоносните съдове, и витамин B6 - в помощ на изграждането на междуклетъчното вещество.

Витамин C съдържат почти всички плодове и зеленчуци. Можете да увеличите приема му и чрез хранителни добавки като Swanson Vitamin C Витамин C с биофлавоноиди 1000 мг х90 таблетки. Богати на B6 са месото, рибата, картофите и листните зеленчуци. Отлична допълваща добавка в случая е Solgar Magnesium with Vitamin B6 Магнезий и Витамин В6 x100 таблетки. В борбата срещу подуването на краката в топлото време помага и минералът магнезий, който се съдържа предимно в ядките и жълтите плодове.

Ключова роля играе и калият, който откриваме в бананите, кайсиите, авокадото и прасковите. Висококачествена хранителна добавка е Natural Factors Potassium Citrate Калий 99 мг х 90 таблетки.

Преминаването към здравословен начин на хранене ще ни помогне да подобрим и теглото си, което също ще се отрази благоприятно на здравословното ни състояние.

Билки

Допринасящи за преодоляване на подуването на краката в топлото време са и билковите чайове. Чудесен избор са отварите от плодове хвойна, от хибискус и от магданоз.

Повдигане на краката нависоко

Добре познато решение на проблема за повечето от нас е повдигането на краката нависоко - например на облегалката на дивана, на стената или поне на възглавница.

Как да предотвратим подуването на краката през лятото?

От отоци на долните крайници в топлото време ще ни предпазят:

Чести разходки в хладните часове на деня

Движението на краката стимулира кръвопотока и циркулацията на течности като цяло. По тази причина разходките и спортовете като колоездене и плуване са отлична превенция. Препоръчително е да им се наслаждаваме в по-хладните часове от деня, за да се предпазим от всички негативни последствия от топлото време.

Още по темата: Какво се случва при обезводняване на тялото?

Носене на удобни обувки

Обувките играят съществена роля в предразполагането ни към подуване на краката в топлото време, както и в предпазването ни от него. Препоръчително е да избягваме неудобните модели и високите токове. Подходящи са обувките с около 3-сантиметрова подметка, които следват извивките на стъпалото.

Погрижете се за здравето си в топлото време с лекарства и хранителни добавки на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.