Слънчеви изгаряния - защита и лечение

Слънчеви изгаряния - защита и лечение

Началото на морския сезон настъпи. Мечтите ни за излежаване на плажа съвсем скоро ще са реалност. Важно е обаче да запазим здравомислието си дори докато се радваме на блажените си дни ваканция. Това е моментът в годината, когато рискът да се сдобием със слънчево изгаряне, е най-голям.

Ако сте от нетърпеливите и вече стягате куфара за почивката, то кожата Ви вероятно все още е по-светла и непривикнала към слънчевите лъчи. Рязкото й излагане на плажа за часове - при това без вземане на необходимите мерки, е сигурна рецепта за зачервявания и мехури. Как да се предпазите от този сценарий и как да облекчите състоянието си, ако сте пропуснали превенцията, ще разгледаме в следващите редове.

Какви са ползите и вредите от слънчевите лъчи?

Защо все пак да се излагаме на слънце:

  1. Подобрява настроението.
  2. Помага на тялото ни да произвежда витамин D и така повишава имунитета.
  3. Помага ни да придобием красив загар.
  4. Усещането носи наслада (поне на повечето хора).

Защо да не прекаляваме с излагането на слънце:

  1. UVA лъчите навлизат дълбоко в кожата и могат да разрушават колагена и еластина в нея. Това ускорява стареенето й и води до поява на бръчки. Освен това действат ракообразуващо.
  2. UVB лъчите засягат само горния епидермален слой, но в голямо количество водят до изгаряния и също могат да причинят рак, известен като меланом.
  3. Прекомерното излагане на слънце може да доведе до слънчев удар.

Изводът - за да се възползваме само от плюсовете, е важно да ограничим негативните влияния. За това ни помага висококачествената слънцезащита.

Още по темата: Какво е добре да знаем за слънчевия загар и избора на слънцезащита

От какви слънцезащитни продукти се нуждаем през лятото?

Както неведнъж сме споделяли, експертите препоръчват употребата на слънцезащита да бъде целогодишна. Въпреки това е важно да разграничим продуктите, които са подходящи за останалите сезони - обикновено с по-нисък фактор, и специализираната козметика за лятото.

През топлите месеци слънцето е по-близо до Земята и въздействието му върху нас е по-силно. По тази причина е добре да избираме козметични продукти с висок фактор - SPF30, SPF50 или SPF50+ - в зависимост от индивидуалните ни особености. За хората с по-тъмна кожа ефективни са и средствата със SPF30, но при много светлите фототипове често ефективни са само по-високите слънцезащитни фактори. При избора на слънцезащита в добре да проверяваме и дали тя предпазва както от UVA, така и от UVB лъчите. Важна характеристика е и за кои части от тялото е предназначена.

В повечето случаи е добре да си вземем един продукт за лице и друг за тяло, тъй като това ни позволява да изберем козметиката за чувствителната кожа на лицето си внимателно и спрямо нашите особености. Освен с частите от тялото този тип продукти трябва да бъдат съобразени и с възрастта - особено когато става въпрос за бебета и малки деца.

Хубаво е слънцезащитата ни да бъде и водоустойчива. Дори и да не сме почитатели на водата, потта също би била в състояние да неутрализира ефекта на дадения продукт.

И не на последно място, полезно е да правим разлика между различните типове филтри в слънцезащитата. Те са два основни вида:

  • минерални UV филтри - покриват епидермиса с фин протективен слой, който механично го предпазва от вредното действие на лъчите. Тези филтри обикновено се препоръчват за деца, хора с чувствителна кожа и бременни жени;
  • химични UV филтри - навлизат дълбоко в кожата и поглъщат слънчевите лъчи, предпазвайки ни от вредното им действие. Обикновено са по-удобни за употреба, тъй като не оставят бял филм и не цапат дрехите, но могат да предизвикат алергия при свръхчувствителност.

Отлична лятна слънцезащита за лицето е:

Чудесни примери за слънцезащита за тялото са:

Прочетете още: Превенция и лечение на слънчева алергия с хомеопатия

Още съвети за превенция на слънчевото изгаряне

За да се предпазим от изгаряния, освен да се снабдим с ефективна слънцезащита, е важно:

  • да я използваме правилно - да я нанасяме поне половин час, преди да се изложим на слънце (ако е с химични филтри), като повтаряме процедурата на всеки 2 часа или след потапяне във вода;
  • да не се излагаме на слънце в часовия диапазон от 11:00 ч. до 16:00 ч.;
  • да прекарваме повече време под сянката на чадъра;
  • да носим шапка с обширна периферия или козирка;
  • да носим широки бели дрехи от естествени материи - най-подходящи са ленените, за предпочитане е и да покриват възможно най-голяма част от тялото ни;
  • да пием достатъчно вода, за да хидратираме целия си организъм - включително кожата, отвътре.

Как да облекчим слънчевото изгаряне?

Колкото и разумни да сме, улисани в разговори с приятелите или унесли се в дрямка, лесно можем да изгорим, докато сме на плажа.

Сред симптомите на по-леката степен на изгаряне от слънцето са:

  • зачервяване;
  • болка при докосване;
  • отпадналост;
  • сърбеж и лющене.

Ако изгарянето е по-тежко, е възможно да са налице и следните признаци:

  • мехури;
  • подуване;
  • висока температура;
  • втрисане;
  • замаяност.

Макар и в двата случая дискомфортът да е голям, е възможно да се справим сами. В случай че настъпят още силно понижаване на кръвното, осезаема слабост, припадък, е необходим веднага да получим спешна медицинска помощ, тъй като е възможно да става въпрос за прекомерна дехидратация и/или слънчев удар.

Още по темата: Слънчев удар – лечение и превенция

Що се отнася до справянето с по-леките форми на слънчево изгаряне, от полза са:

Козметика за след слънце

Козметичните продукти, които са предназначени за нанасяне след излагане на слънце, съдържат хидратиращи, успокояващи и охлаждащи съставки. Те не само спомагат за по-дълготрайното задържане на тена, отлагайки лющенето, а и възстановяват комфорта при леко изгаряне. Отлични варианти са:

  • Esthederm Лосион за тяло за удължаване на тена 200 мл - луксозен и високоефективен продукт. Съдържа глицерин за хидратация, клетъчна вода в подкрепа на жизнените функции и клетъчната енергия на епидермиса, патентованата технология ADAPTASUN за дълготраен и равномерен тен;
  • Eucerin After Sun Sensitive Relief Крем-гел за след слънце 150 мл - подходящ е за всеки тип кожа - дори чувствителна и със слънчева алергия. Съдържа глицерин за хидратация, CELLULAR REPAIR технология за бързо успокояване на раздразненията, породени от слънцето, и ликохалкон A с антиоксидантно и успокояващо действие;
  • SVR Sun Secure Après-soleil Мляко за след слънце 200 мл - подходящо е за бебета, деца и възрастни, за лице и тяло и всеки тип кожа. Съдържа ниацинамид за минимизиране на клетъчните увреждания под влияние на слънцето, глицерин за овлажняване и кокосово масло за хидратация, мекота и неустоим аромат;
  • SVR Sun Secure Спрей за след слънце 200 мл - за цялото семейство. Формулата включва алое вера за овлажняване, успокояване и омекотяване, Sun Secure антиоксидантен комплекс [детоксофан + витамин Е + ниацинамид] за възстановяване на клетъчните увреждания, микробиотични дрожди с овлажняващо и възстановяващо действие;
  • Uriage Bariesun Възстановяващ балсам за лице и тяло за след излагане на слънце 150 мл - за лице и тяло при всеки тип кожа. Съдържа термална вода Uriage и Glycyrrhetinate за моментална релаксация на кожата, Aquaspongines за интензивна протекция от изсушаване, витамин E и векторизиран витамин C с антиоксидантно действие, масло от карите, което подхранва и хидратира.

Медицински средства за изгаряне

Ако слънчевото изгаряне е по-интензивно, то необходими са лечебни средства като:

Народна медицина

В случай че в дадения момент не разполагате със специализирано средство, но имате някой от следните народни лекове, не се колебайте, а го нанесете/ поставете върху изгорелия участък:

  • кисело мляко;
  • резенчета краставици;
  • резенчета сурови картофи;
  • мед;
  • гел от вътрешността на листо от алое вера.

От полза може да бъде и обливането с хладка вода.

Бъдете подготвени за лятната ваканция, поръчайте висококачествени слънцезащитни продукти и средства при рани и изгаряния на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.