Хитът нощни маски за лице: в какво се крие силата им

Хитът нощни маски за лице: в какво се крие силата им

През нощта всички тъкани и органи в организма ни се възстановяват. Това е свързано не само с факта, че се намираме в покой и позволяваме на тялото ни да отпочине, а и с неговите биоритми.

Именно в тъмната част от денонощието кожата ни е готова за пълно регенериране, започва мощно отделяне на хормона на растежа (HGH), активира се клетъчното делене, водещо до оформянето на нови жизнени и здрави клетки. Точно в този момент епидермисът ни е в състояние да поеме и използва до най-голяма степен подхранващите и възстановяващи съставки на козметичните продукти от нашия вечерен ритуал. С тяхна помощ на сутринта се събуждаме със сияйно, свежо и красиво лице.

Защо да използваме маски за лице

Маските за лице съдържат полезни за кожата ни съставки в изключително висока концентрация (по-голяма от тази в кремовете и останалите козметични продукти), което осигурява бързия им и силен ефект. Те са наш верен съюзник както в справянето с проблеми като сухота, омазняване, акне, бръчки, отпускане, така в разкрасяването и вдъхването на жизненост на нашата кожа.

За да не остават никакви съмнения у нас от ползата на маските за лице, нека също така оборим едни от най-разпространените митове за тях:

  • Те са за по-зряла кожа и опъват бръчки – съществуват най-различни маски за лице с разнообразни ефекти, анти-ейдж маските за лице са само едни от тях. Освен това много маски са подходящи дори за тийнейджъри;
  • Маските за лице изсушават кожата – напротив, съществуват изключително ефективни хидратиращи маски, след които дори не е необходимо да нанасяме крем за лице;
  • Необходимо е да отделим 15-20 минути от натоварения си ден – нощните маски за лице не ни отнемат от активното време в денонощието, те действат, докато спим.

Защо да включим нощните маски за лице в ритуала си за красота

Нощните маски за лице разполагат с далеч повече позитиви от това, че пестят време.

Те се нанасят на добре почистената и подсушена кожа на лицето преди сън, осигурявайки й важни хранителни вещества, подпомагащи и дори задействащи нощната регенерация на клетките. Нощните маски не само осигуряват голяма концентрация на активните съставки, а и разполагат с възможността да действат с часове, позволявайки на кожата ни да извлече максимален ефект от тях. Именно те са и сред най-ефективните средства за подмладяване на кожата на лицето, тъй като могат да задействат естествения синтез на колаген, еластин и хиалуронова киселина в кожата ни. Те доставят точните ингредиенти на точното място в перфектното време.

Интересно е да отбележим, че популярността на нощните маски за лице най-напред се разпространява в Северна Корея, а оттам и по целия свят.

Корейките са известни със своите многобройни ритуали за красота, които им осигуряват изящни като на порцеланови кукли лица. Всички тези усилия за разкрасяване обаче трудно се съчетават с многобройните задължения на съвременната жена. Въпреки това корейките продължават да държат на своя безупречен външен вид, което стимулира козметичните брандове да създадат продукти, осигуряващи така желания максимален ефект с минимални усилия и за минимум време. По този начин се появяват нощните маски за лице.

Те не само действат, докато спим, пестейки ни време, а и са в състояние да ни дарят с красота и свежест като след 10-часов сън дори когато сме спали наполовина по-малко.

Как да използваме нощните маски за лице

Не се притеснявайте, нощните маски няма да изцапат чаршафите ви.

Консистенцията на нощните маски за лице е кремообразна, но е далеч по-плътна и богата от тази на нощния крем. Интересно е да отбележим, че съществуват и нощни кремове за лице, които са подходящи за употреба и като маска – по-долу ще дадем примери.

Ключово за пълноценния ефект на нощната маска е да я нанесем на добре почистена и подсушена кожа на лицето и при желание - на шията и деколтето. Препоръчително е това да става чрез леки потупващи движения с върховете на пръстите, последвани от нежно втриване с дланите или със специализиран ролер за лице. Хубаво е след нанасяне на маската да изчакаме 5-10 минути, за да попие добре. В това време може да оправим леглото си, да облечем пижамата и да се приготвим за сън. Така, когато си легнем, вече няма да съществува риск маската да се изтрие от чаршафите – изцапвайки тях и лишавайки нас от ефекта си.

На сутринта е необходимо само да измием нежно маската с хладка вода и да се насладим на чудотворното действие. В случай че сме използвали хидратираща маска за през нощта, след ставане можем дори да не нанасяме хидратиращ крем, а направо да преминем към останалите стъпки от ритуала си за красота.

Кои корейски нощни маски за лице да изберем

Както вече споменахме, мощната сила на нощните маски за лице е разкрита най-напред в Корея. Затова корейските козметични продукти от този вид са най-многобройни, разнообразни и с доказана ефективност.

Отличен пример е богатата гама на корейската марка Missha (Миша), разполагаща с над 20-годишен опит в разработването на козметични продукти с отлично качество. Тя предлага маски под формата на паучове от по 10 г/10 мл, достатъчни за 1-2 нанасяния. Това ни осигурява възможността по-лесно да ги пренасяме със себе си, когато сме на почивка, както и да ги изпробваме еднократно, уверявайки се сами в силния им ефект.

Сред тях ще открием:

Друга козметична марка, вдъхновена от корейските традиции за красота, е Jowae (Жоуей). Всички нейни продукти съчетават френската експертиза в областта на фитокозметиката и вековните разкрасителни тайни на корейските дами, осигурявайки ни красота от природата с минимални усилия.

В луксозното портфолио на Jowae откриваме изключително ефективната възстановяваща нощна крем-маска от 40 мл с 96% съставки с естествен произход. Това е чудесен пример за козметичен продукт, който можем да използваме както като нощен крем за лице, така и като нощна маска в зависимост от количеството, което нанесем върху кожата си. Формулата му се отличава със съдържащите се в нея 4 активни съставки:

  • лумифенол – представлява силен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативния стрес. Лумифенолът освен на антиоксиданти в богат и на полифеноли, танини и флавоноиди, с чиято помощ балансира кожата и я предпазва от замърсяванията, UV лъчите, умората, стреса;
  • кумкуат – съдържа голямо количество витамин B2 (рибофлавин), спомагащ за синтеза на енергия. Тази съставка осигурява на епидермиса жизненост, тонус, свеж вид, еластичност и по-добра микроциркулация;
  • екстракт от папая – осигурява ефективен ексфолиращ ефект, премахващ мъртвите клетки, изравнявайки тена;
  • растителен глицерин – осигурява дълбока хидратация.

Още нощни маски за лице

Превръщайки се в световен хит, корейските нощни маски за лице вдъхновяват създаването на подобен тип продукти и от други френски козметични експерти освен Jowae.

Сред тях е марката за висококачествена медицинска козметика Uriage (Юриаж), чиито продукти съдържат дълбоко хидратиращата термална вода Uriage от сърцето на Френските Алпи. Uriage Eau Thermale Хидратираща нощна маска за лице 50 мл е една от най-препоръчваните нощни маски за лице от експертите. Тя е подходяща за всеки тип кожа, но най-вече за сухата и дехидратирана. Отличава се със своята нежна гелобразна текстура, която не крие риск от полепване по възглавницата. Маската ефективно възвръща здравата структура на кожната бариера и спомага за поддържането на оптимално ниво на хидратация благодарение на съдържащите се в нея хидро-термален комплекс, включващ термалната вода Uriage, и хиалуронова киселина. Uriage Eau Thermale съдържа още екстракт от еделвайс, който дарява кожата със сияние, блясък и свежест, осигурявайки й още силен антиоксидантен ефект. След употреба кожата е хидратирана, еластична, гладка, мека и успокоена.

За финал ви предлагаме и една нощна крем-маска от по-ниския ценови клас, която не отстъпва по нищо на вече споменатите по-горе. Това е френската Mixa Hyalurogel Хидратиращ нощен крем за лице 50 мл. Този продукт е подходящ за нормална, чувствителна и дехидратирана кожа. Съдържа хиалуронова киселина, осигуряваща дълбок хидратиращ ефект, глицерин 7% с овлажняващо и противовъзпалително действие и масло от камелина за релакс и подхранване на епидермиса. Подобно на крем-маската на Жоуей и продуктът на Mixa (Микса) може да се нанася в по-малко количество като крем и на по-дебел пласт като нощна маска. Интересно е да отбележим, че на сутринта цялото количество от продукта ще е попило в кожата и не изисква измиване.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Още полезни съвети за красота ще откриете в статиите ни:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.